Този сайт използва добре известните бисквитки.

Духа силен вятър

2 Февруари 2011 / 22:03 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Интересни новини се носят из интернет пространството: Яси връхлетя североизточното крайбрежие на Австралия и то с 300 километра в час. Това си е доста много и се чудех дали може още повече. Разбира се че може още повече, защото дори и урагана Катрина, който нанесе тотални щети в Америка през 2005 е имал ветрове от порядъка на 280 километра в час.

Добра скорост постига този циклон и ако си мислите, че сте прекалено далеч и това изобщо не ви засяга бъдете сигурни, че това изобщо не е така. Циклона удря един щат на Австралия, които е много богат на природни изкопаеми, което неминуемо ще доведе до по-високи цени на каквото се сетите.

Високите цени са ясни и те няма как да бъдат избегнати, но човек трябва да се замисли върху какво друго би могло да се отрази скорост на вятъра от 300 километра в час.

Такава скорост общо взето може да изравни със земята всичко, което срещне на пътя си този вятър да не говорим че и той носи и много вода със себе си. Чудех се дали трябва да стигнем до там, че един цял континент да бъде изравнен със земята, за да осъзнаем че заигравките с планетата са повече от опасни тъй-като ние сме повече от малки.

Позабравиха се новините с климатичното оръжие HARP, просто защото изобщо не е логично в Австралия да бъде създадено изкуствено много тежко климатично положение. Може би самия HARP ще бъде изваден в някой друг контекст, но толкова силен циклон е повече от размазващ за мястото което изпитва неговата сила пък перспективата засега е да постигаме все повече километра в час.

Системата HARP става все повече смешна, тъй-като и Америка е на пътя на същите тези силни ветрове, но засега тя изпитва само тежка зима с много сняг, а този сняг започва да ни липсва защото него си го имаше навремето в България. Не че многото сняг в Америка не е вследствие на глобалното затопляне, ама как да кажеш на незрящите, че глобалното затопляне не означава че на тях ще им стане много топло - играта на думи понякога води до неуместни изводи.

Ветрове движещи се с 300 километра в час изобщо не биха могли да бъдат спрени, но мисля че по-големия проблем е че тези ветрове носят и много вода, която освен че не може да бъде спряна няма кой да и попречи тя да нанесе тотални поражения.

Така или иначе разликата в скоростта на вятъра при урагана Катрина и сегашния циклон в Австралия са достатъчно показателни за заформилата се тенденция през последните десетилетия и тази тенденция е повече от притеснителна, защото никой не е застрахован срещу едно такова сериозно природно бедствие.

Имах коментар, че моята теза за глобалното затопляне и климатичните промени не е облечена в научна обосновка, но в такива моменти се чудя къде са учените, кой ще обясни какви са тези 300 километра в час, защо се случват, каква е причината да се случват неща които нанасят щети върху цялото население на земята тъй-като те нарушават ритъма на прекалено много дейности със затварянето на опорни икономически центрове и водят до повишаване на цени и забавен икономически растеж.

И най-сериозния въпрос е защо аджеба няма научно обяснение за тези климатични аномалии след като целокупното общество плаща заплати на научната общност да се занимава с проблеми оказващи влияние върху цялото и да даде достатъчно обоснован отговор от научна гледна точка какво точно се случва на тази планета?