Този сайт използва добре известните бисквитки.

Океанската вода е топла

22 Февруари 2011 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Още миналата седмица бях изпаднал в размисли дали не преизпълняваме плана от гледна точка на затихването на Ла Ниня и справката от тази седмица показва нов скок с 0.4 градуса в първата зона в която се следи явлението. Графиката показва изменението на средните температури на водата в тихия океан около екватора, чийто температури играят съществено влияние върху климата на земята.

Когато отклонението от нормата на тези температури е по-ниско с 0.5 градуса е прието да се казва, че протича ла Ниня, а когато те са с 0.5 градуса по-високи се отбелязва като Ел Ниньо. Двете явления се повтарят непрекъснато, като има периоди в които температурите са си в нормата, но когато се случва едно от двете да ги наречем явления климатичните условия в много части по света са малко по-различни от обичайните.

Проблема не е толкова в Ла Ниня или Ел Ниньо, защото самите явления ги е имало стотици години назад, а в техните амплитуди и време през което се развиват. Причината да съществуват мисля че се крие в натрупването на дисбаланси в разпределението на енергия на земята в което имат участие множество фактори, които могат да бъдат естествени и изкуствени.

Естествения източник на енергия на земята разбира се е слънцето, докато парниковите газове задържат по-голямо количество енергия от слънцето на повърхността на земята и това както е добре известно се нарича глобално затопляне, защото задържаната енергия е причина за по-високи средни температури на сушата и морето, която след като не може да се отдели в космоса по естествен начин се превръща в основен двигател на морските и въздушните течения, които от своя страна влияят върху различните климатични условия на планетата.

Това е втора седмица през която температурите в първата зона имат рязък скок, както и минимално повишение в четвъртата зона. Ако тенденцията продължи по всичко личи, че Ла Ниня ще затихне напук на всичките компютърни модели много скоро, а не както се очакваше според същите компютърни модели след края на пролетта и по-скоро през лятото на 2011 година.

Мисля, че много добре вървим от Ла Ниня директно към Ел Ниньо, но ще е добре да се изчака още малко за по-голяма сигурност. Не че Ел Ниньо е по-добро от Ла Ниня, защото сегашната Ла Ниня докара много суша по света, но със сегашните нива на концентрация на парникови газове в атмосферата не мисля, че може да се очаква продължително Ла Ниня.

Все пак има надежди да променим начина си по който използваме енергия и ако не друго поне да намалим ръста в концентрацията на парникови газове, защото според някой хора Топлофикация-София има потенциал в зелената икономика. Потенциал винаги има и само малко желание е необходимо така, че мисли в тази насока са повече от обнадеждаващи.

Както казваше един стар професор пътя от хиляди ли започва от една крачка и мисля че е време да се прави тази крачка и дори се говори нещо за подмяна на старото улично осветление, което може би означава че е използваме по-малко енергия за осветление на София и няма да цапаме без да е необходимо. Може и да греша се надявам да спрем да пилеем безсмислено енергия.

Гледам също че не ни достигат половината пари за санирането на панелките, но пък поне са намерени пари за топлоизолация на детски градини и училища в които не може да бъде спряно каквото и да било отопление да не говорим, че повечето детски градини и училища са строени по-стандарти от преди хиляда години.

По това време едва ли някой е мислил за прекаляването с консумацията на енергия, т.е. ниски разходи за отопление което от своя страна води до много парникови газове в атмосферата. Всъщност не ни е достигало много повече за поставяне на по-добра топлоизолация на панелните сгради.

От друга страна предполагам, че растящите цени на природните изкопаеми, които освен за други неща се използват и за отопление заради прекаляването с тях и ще вкарат малка обратна връзка за понижаване на тяхното използване и стимули за повишаване на енергийната ефективност.

Днес отново се говореше за по-високи цени на енергията и тези цени биха изиграли рестриктивна роля на създаването на парникови газове, освен ако не се върнем отново към добре познатите въглища. Последното от своя страна ще доведе до много повече въглероден двуокис в атмосферата, тъй-като енергията от въглища е евтина, но за сметка на това и много замърсяваща околната среда.

Независимо от пари цени и т.н. е важно да се полагат усилия за намаляване на парниковите газове , защото ако наистина стане така, че напук на всички компютърни модели, Ла Ниня затихне по-бързо от очакваното това ще е един добър пример за това колко голям е проблема глобално затопляне - ние просто все още не разполагаме с достатъчно знания и компютърна мощ за краткосрочни прогнози, а какво да мислим за дългосрочните.

Освен всичко останало проблема глобално затопляне има и морален характер, защото променяйки климата ние го променяме само за себе си, а и за тези които идват след нас. Не на последно място, ако все пак Ла Ниня вземе наистина да затихне по-бързо от очакваното то това поне ще се отрази върху прогнозата за времето, която както напоследък четох отново предвижда суша в Русия в началото на това лято.

Миналото лято сушата в Русия не само че съкрати много добиви на земеделски продукти, но и стана причина голяма част парникови газове и по-специално въглероден двуокис да останат в атмосферата на земята за да чакат по-благоприятни условия за фотосинтеза. Предполагам, че тазгодишната прогноза за нова суша се основава на очакването Ла Ниня да продължи поне до края на лятото, но ще трябва да почакаме за да видим как ще се развият нещата в краткосрочен план.

Също ще трябва и да почакаме малко за да разберем дали освен желание за саниране на частни и обществени сгради, ново осветление и повишаване на енергийната ефективност в Топлофикация София има и някаква реална възможност.

Надявам се да успеят защото в края на краищата всички плащаме данъци, а когато тези данъци отиват за създаването на безсмислени парникови газове поради липсата на достатъчно добра енергийна ефективност е повече от неприятно. Държавните служители също трябва да са доволни от реализацията на тези намерения, защото освен моралната награда ще останат повече пари в техните бюджети, които да използват по-рационално от това да се създават парникови газове в атмосферата.