Този сайт използва добре известните бисквитки.

Други начини за производство на енергия

8 Юли 2009 / 17:43 | Автор: dkolov | Категория: Източници на енергия

Разбира се основните причини за нарастването на глобалното затопляне се коренят в изгарянето на природни изкопаеми, като петрол, природен газ, въглища и дърва или поне така смятат много хора. Въпреки предишният си постинг в който се притеснявам, че истинската причина за глобалното затопляне не е много ясна, горенето на тези продукти има своят принос за увеличаването на средните температури на планетата, най-малкото защото всички са запознати с парниковия ефект използван при производството на зеленчуци.

Изгарянето на природни изкопаеми води до две химични съединения- въглероден двуокис и вода. И двете имат свойството да отразяват инфрачервената енергия отразена от земята обратно на нейната повърхност и по-този начин да се наруши енергийния баланс на планетата.

От друга страна съвременното човечество е много тясно свързано с енергията- ние не можем да си представим дори и един ден от нашият живот в който не се използва енергия. Някой сигурно ще каже че навремето как са живели без ток и природен газ, но и тогава се е използвала енергия, главно животинска сила, която днес заместваме с машини използващи или директно природни изкопаеми във вид на бензин и дизел или индиректно във вид на електрически ток, който в много случай е произведен при изгарянето на въглища.

Заместването на източниците на енергия с други по-екологични не е прост процес и той се ограничава главно заради високите цени на алтернативните и екологични източници на енергия. Всеки един от тях изисква огромни инвестиции и не могат да се сравняват с добиването на петрол, където някой държави просто поставят тръбата и започват черпят.

Между другото не само възобновяемите източници на енергия са с високи цени, защото и природните изкопаеми непрекъснато са с по-високи цени. Смятам да направя серии от статии разглеждащи всеки един източник на енергия и неговите потенциали за развитие.