Този сайт използва добре известните бисквитки.

Няма много какво да се работи

6 Март 2010 / 20:06 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Четох че безработицата се увеличава. Това не е някаква новина по-скоро това една много стара новина. Та на въпроса за повишаващата се безработица. В новината преди близо една година пишеше че безработица ще има дори и през 2012 година, но по-големият проблем според мен не е самата безработица а липсата на натовареност на мощности и хора.

Съществува скрита безработица, която е един много по-голям проблем, хората са на работа, но не работят не защото не искат или не могат, а просто защото няма достатъчно работа. Това по принцип се нарича производителност на труда и докато производителността на труда беше ниска в предните години защото много хора страдаха от липса на квалификация или ги мързеше доста, сега в момента единствената причина за ниската производителност е липсата на достатъчно работа.

Безработица трябва да има, това е нещо като полезното зло, защото в годините на бурен растеж много хора наемаха куцо, кьораво и сакато, само и само да успеят да изпълнят огромният обем поръчки, които са им се струпали на главата.

За съжаление има хора, които не могат да работят дори и да имат желание за това, като предполагам че ако наистина имат желание е необходимо държавни служби да намерят начин да ги квалифицират в дадена професия. Има хора които могат и които искат, има други хора които искат, но не могат и има такива които нито искат нито могат.

Последният тип е много по-добре да стои в графата безработица и да получава помощи от държавата за да продължи своят живот с надеждата, че в един момент те ще поискат да работят и ще преминат във втората графа. Преминавайки във втората графа мисля че основна роля има държавата, защото тези хора си нямат никаква идея откъде да започнат в момента в който ги е озарила идеята, че трябва да работят.

Що се отнася до първите те дори и да изпаднат временно в затруднение ще се оправят защото не само че искат, но и могат така че тях не трябва никой да ги мисли. Тази безработица е следствие на факта, че в България доста дълго е липсвала визия за приоритети. Известно време икономиката на страната имаше бурен растеж генериран единствено от спестяванията на емигрантите и бума в строителството, но при появата на финансова криза голяма част от емигрантите се оказват без спестявания, а бурното строителство като всяко друго нещо си има край ( само салама има два края).

Нивата на безработица най-вероятно ще се запазят известно време, защото за много хора свързани със строителството на нови блокове и апартаменти няма да има достатъчно заетост, строители, мазачи, водопроводчици и най-различни други свързани с построяването и обзавеждането на един апартамент. Тази безработица със сигурност ще засегне и други сектори, заради по-ниското потребление на стоки и услуги от първата група.

Допълнително роля за високата безработица ще изиграе и финансовата криза в други страни. Преди година и половина ходих на екскурзия до Барселона и на връщане в самолета до мен седеше един човек зает в строителният сектор в Испания.

Като си говорехме той спомена, че преди време когато са легализирали чуждите работници в Испания и да им дали право да работят много хора са се сдобили с договор за определен брой години. Така испанците си имали постоянни договори, а някой Българи да ги наречем временни.

Да но и в Испания има финансова криза и срив в строителният сектор, което означава че предприемачите трябва да ограничат разходите и един от начините за това е като освободят персонал. При едни такива съкращения познайте от три пъти без да налучквате, кой си отива. Ако бъде уволнен испанеца то работодателя ще му се наложи да плаща обезщетения, докато много по-лесно е да не се преподписва договора на българина когато той изтече.

Предполагам че част от тези хора ще намерят ново поприще в Испания, но със сигурност ще има и такива, които няма да успеят да проявят гъвкавост и ще се влеят (или са се влели вече) в масата безработни, а това ще повиши нивата на безработица в България, ако вече не се е случило.

Наскоро дори срещнах статия на един американски преподавател в Български университет написан в неговият блог от преди две години, където много точно се описваше какво ще се случи, как в един момент инвеститорите в имоти ще си извадят парите, как парите на имигрантите ще секнат и т.н.

Обещавам да потърся блога, който беше един мъртъв блог защото нямаше постинги през последните две години, предполагам защото е казвал истини, които в този момент не са били актуални - в края на краищата много малко хора са знаели че всичко това не може да продължава дълго.

При положение, че нещата са били ясни за хората които разбират от икономическо развитие още преди две години в момента е доста глупаво разни хора да търсят под вола теле и да търсят популярност сред масите изпаднали в графата безработица и да обвиняват сегашното правителство за краха на икономиката.

Сегашното правителство ще съдим след време. За всяко нещо е необходимо време то да бъде оценено, по начина по-който мога в този момент да оценя че комунизма в България е изиграл роля на двигател за развитието на държавата в началото си, когато отидох на екскурзия в Прага и Будапеща и видях вековно развитие по времето, когато ние сме били под Турско - наричайте го както искате.

Човек трябва да се разходи в столиците на някой държави и да види колко изостанали сме били в тези години и че тогавашната общност ни е дала възможност да се сблъскаме с култури, които са изграждани векове наред и бързо да се доближим до тези култури. Алтернативата да се сближим до другите по-напреднали култури, явно по това време не е била на дневен ред, защото ми се струва че с нашата изостаналост никой не ни е искал, нито пък си е давал голям зор за това.

Но за да достигне до тези заключения човек трябва да е превъзмогнал показателя времеви трудности и да е надживял проблемите на съвремието. Има хора които могат да оценят нещата още в самото съвремие, но повечето успяват да го направят в момента в който то стане история.

Да се върна на темата безработица, която със сигурност ще присъства още няколко години в обществените приказки. Донякъде лошото е че 10% от работоспособното население изпаднало в безработица е лесно манипулируемо, а това са 400 000 гласоподаватели. Тези хора са склонни да обвинят не само дявола, но и всяко друго живо същество за положението в което са изпаднали и много лесно някой популист може да спечели доверие измежду тях.

Още по-лошото е скритата безработица - тези които са на работа, но нямат достатъчно приходи въпреки че могат и искат да ги направят. Тъй-като те не влизат в графата безработица, никой няма никаква идея колко са тези хора. Тези хора също са манипулируеми, а най-лошото е манипулативни действия спрямо населението, защото то очаква нещо да се случи след като е манипулирано.

Така минаха 20 години с висока безработица и липса на перспективи. Някой от хората се отчаяха и заминаха за чужбина, но най-вероятно голяма част от тях само се надяват да са избрали правилният път или поне си го доказват с покупката на дребни житейски неща и изпращайки някой долар или евро на своите роднини, приспивайки съвестта си.

Така или иначе безработица ще има и трябва да я има, защото поради много фактори много хора не могат да работят и ако някой наистина иска да намали цифрата на безработица е добре да помисли как да накара хората, които нито могат нито искат.

Ще дам още един пример в тази насока. Преди две години имах нужда от майстор бояджия, който да боядиса с латекс моят апартамент. Беше много трудно и много скъпо да се намери майстор защото всички бяха заети да строят апартаменти. Все пак намерих един майстор, който на вторият ден забелязах че сутринта в 8 си купуваше една бира вместо закуска от магазина.

До три след обяд бирите ставаха три, а боядисването вървеше убийствено бавно. Аз да ви кажа не живея в кой знае колко голям апартамент - 45 квадрата и в Петък вече изразих неудовлетворение че за пет дни напредъка е твърде малък.

Грешката ми беше че се съгласих да плащам за ден, а не за свършена работа, защото изобщо нямах и идея каква работа трябва да се свърши, но в рамките на 5 дни вече започнах да получавам подигравки откъде ли не, че един апартамент не може да се боядисва толкова много време. Да си кажа честно разчитах на известен професионализъм, но явно при толкова много работа професионализма е бил оставен на заден план.

Погледнато така този човек не се е броял в графата безработица, но сега си мисля че е било по-добре да се е броял, защото изхарчих доста пари за да разбера че той няма да ми боядиса апартамента. В Неделя се хванах и си го боядисах сам целият апартамент, като преди това му платих какво се бяхме разбрали и го изгоних.

Естествено не го направих по-начина по-който би го направил един професионалист, но така или иначе по това време не можеше да се намери такъв- Имам предвид боядисването. Изглежда хубаво е да има безработица и мисля че в нормалните държави се стремят да я поддържат на нива от 5%, но тъй-като засега ние сме развиваща се държава мисля че тези нива са по-високи.

Струва ми се, че безработицата е инструмент за контролиране на инфлацията, тъй-като при липса на достатъчно хора крайните цени се увеличават, но в същото време срещу тези пари се получава твърде малко. Казвам това защото по това време се нуждаех от майстор бояджия и темата цени беше на заден план, докато самото намиране на майстор беше доста голям проблем.

Високото търсене както би твърдял всеки учебник по-икономика предполага и високи цени, но лошото е, че винаги би трябвало да има нещо зад платените пари и когато търсенето е прекалено голямо, а цените високи получените стоки и услуги не оправдават похарчените пари.

Затова основната причина за високата безработица е че никой не предприема мерки за регулиране на пазара на стоки и услуги от гледна точка на квалифициране на хората изпаднали в безработица. Това квалифициране би трябвало да се развие в множество области, а не само една единствена по начина, по който това се случваше през последните 5 години.

Казвам пет години защото развитието на България се връща на нива от преди 5 години най-вече защото бързият растеж в една област предполага и бързо падане. Има много общо с графиката за климатичните проблеми, която публикувах снощи - човек ако се вгледа в графиката ще види че бързият растеж на нещо предполага по силен удар при последващо падане. Лошото е обаче е като паднеш веднага да се стремиш да търсиш други причини, освен тези които са в самият тебе.

Възможно е да не се върнем чак толкова далеч назад, защото все пак сме в Европейският съюз и можем да заместим част от парите на емигрантите с тези от Европа, но за да се случи това е необходимо да бъде свършена адски много работа.

През месец Април като че ли по-малко хора останаха без работа, спрямо тези които започнаха нова, което може би е показател че сме достигнали най-ниските нива на безработица от началото на разразилата се финансова криза, която се отрази на трудовия пазар. През лятото обикновено много хора успяват да си намерят някаква работа, тъй-като туризма и селското стопанство генерират известна заетост, така че мисля на този етап това е дъното.

Разбира се след лятото идва есента, когато активността в селското стопанство и туризма силно намалява и затова се надявам че през следващите няколко месеца ще бъдат намерени начини за трайно намаляване на нивата на безработица в България.