Този сайт използва добре известните бисквитки.

Добър източник на енергия

9 Декември 2009 / 19:58 | Автор: dkolov | Категория: Източници на енергия

Всичко ново е добре забравено старо, тъй-като бях чел за биоетанол преди много години, като екологичен и лесен за производство източник на енергия. Това по нашему му казваме ракия, като е възможно да е направена от джанки, сливи, круши или нещо друго в зависимост от предпочитанията, защото е био и защото е етанол.

Има две съществени разлики обаче между простата ракия и биоетанол. Първата разлика е в концентрацията и втората е източника за производство. И докато ракията може да се консумира, биоетанола би трябвало да се гори, което предполага по-висока степен на чистота. В интерес на истината си мислех че има добър начин за постигане добри нива на чистота, защото той се изпарява при относително ниски температури спрямо водата.

Така със слънчеви колектори за топла вода от една страна може да се осигури енергия за неговото изпарение, а от друга малка част от тази енергия ще се добави в самия биоетанол.

Втората разлика е че една ракия за да е хубава трябва да се отгледат качествени плодове, докато за производството на биоетанол е достатъчно да се намери малко целулоза. А целулозата е навсякъде, защото тя е основната съставка на растенията и я има в тревата, дърветата и дори в сламата, която всъщност е един основен източник на целулоза.

Със слама отново се хранят крави, ако не се лъжа, но се чудех дали няма да е по-благородно да я използваме за биоетанол, така хем че ограничим метана от тях, хем ще си намерим доста добър източник на енергия, който е възобновяем.

Всяка година садим жито все пак и дори да изгорим това което сме посели и да го превърнем във въглероден двуокис и вода, първо ще блокираме малко въглерод в биоетанол докато го изгорим, и със сигурност ще ограничим горенето на горива от старите запаси направени преди милиони години. За съжаление на хората които консумират алкохол направата на биоетанол от слама не е толкова лесно както от сливи и круши.

Завод на MITSUBISHI за биоетанол

1 Януари 2010 / 18:52

Отдавна се каня да напиша малко повече за това алтернативно гориво наречено биоетанол, подтикнат от новината, че MITSUBISHI е стартирала на 30 Ноември 2009 година завод за производството на биоетанол. Лично мое мнение е че ако трябва да сравняваме двете най-перспективни екологични горива - биодизел и биоетанол, второто има повече бъдеще, тъй-като неговата суровина е лесно достъпна и с по-ниски цени спрямо първата.

За производството на биодизел е необходимо да се отглеждат специални земеделски култури с което донякъде се блокира малко въглероден двуокис и вода във времето им на отглеждане, но това отглеждане е доста скъпо и понякога неоправдано.

Теоретично биодизел би могъл да бъде произвеждан и от отпадни мазнини използвани в ресторанти или дори от домашни потребители, но това изисква огромна организация и не е много сигурно дали е достатъчно икономически оправдано с което крайният ефект би могъл да бъде неясен.

Да си призная честно аз самият изпробвах техника за производство на биодизел и произведох един литър, но този процес е твърде енергоемък, а суровината доста недостатъчна. Производството на биоетанол, обаче не страда от тези проблеми, защото неговата суровина е навсякъде. Реално това е най-обикновен алкохол, въпреки че не става за консумация, тъй-като има остатъчни химически вещества, или е възможно да има вследствие на производството му.

Основната суровина за производство на биоетанол е целулоза, която е навсякъде - остатъчно продукти от селското стопанство, трева, слама и всякакви други от разтителен произход. Необходими са малко технологични трикове тази целулоза да бъде доведена до захари и след това тези захари да ферментират по добре познатият метод на дядо ни ( всъщност не се използва метода на дядо ни защото той изисква доста време и вече има много по-бързи способи).

Изходният продукт е екологично чисто гориво, което може да намери много приложения включително и в транспорта. Т.е. не е необходимо повечето автомобили да бъдат оборудвани със специални резервоари за гориво, които издържат на високо налягане, по начина по-който това е необходимо за пропан-бутана и метана. Съществуват и технологии, които от този етанол директно може да бъде произведено електричество, но засега тези технологии остават в бъдещето тъй-като са доста скъпи.

Така стигнах и до завода на MITSUBISHI! MITSUBISHI е една от петте най-големи компании в света и е необходимо да бъде отговорна към обществото предоставяйки възможности то да се развива и живее, т.е. социално отговорна компания. Затова много високи технологии, инвестицията в която бавно се възвръща идва точно от такива социално отговорни компании.

Та този завод на MITSUBISHI за производство на биоетанол, който е по-скоро демонстрационен отколкото да притежава кой знае колко голямо икономическо приложение заработи на 30 Октомври 2009 година, построен от MITSUBISHI като в проекта са взели участие и други компании специализирани в различни технологии с цел да се намери икономически изгоден начин за производство на биоетанол.

Като основни технологии MITSUBISHI е избрала хидротермалната обработка и използването на ензими за получаването на захари, които са главен източник при производството на биоетанол. Този метод дава възможност да бъдат използвани най-различни източници на суровина при производството на биоетанол.

В повечето тестове оптималният резултат от хидротермалната обработка на целулозата е необходимо да бъде извършена при 300 градуса по Целзий на парата, за нейното добро разграждане. Затова при този процес изходната суровина се обработва с водна пара за около десетина минути, чиято температура е между 300 и 350 градуса. Следва ензимна обработка, чийто изходен продукт са захари готови за ферментация и последваща дестилация на биоетанол

Ензимната обработка е патентован процес, но е много ефективен и перспективен начин за разграждането на целулозата до захари и съответно екологично чисто и възобновяемо гориво.

Добавяне на биоетанол

Добавянето на биоетанол в горивото води до по-ефективно горене в двигатели с вътрешно горене, поради наличието на кислородни молекули в него. Въпреки това не ви съветвам да поставяте самостоятелно такава добавка, тъй-като прекалено големи концентрации биха могли да увредят автомобилният двигател.

Повечето правителства създават регулаторни мерки за добавяне на биоетанол в рамките на 2%, което е далече от пределната граница за увреждане на двигателя, и в същото време той работи чувствително по-добре, както и намалява вредните парникови газове от работата на самият двигател.

Самият биоетанол е по-високо октаново гориво спрямо обикновеният бензин, и е необходимо горивната система на двигателя да бъде пригодена по подходящ начин за по-високи концентрации, в противен случай това би могло да доведе до сериозни повреди.