Този сайт използва добре известните бисквитки.

Много енергия

28 Октомври 2009 / 23:1 | Автор: dkolov | Категория: Източници на енергия

Чух че във Франция са много напред в борбата с глобалното затопляне. Те французите винаги са били едни гърди напред във всякакви нововъведения, но най-новото било да монтират генератор и акумулатор на велосипедите под наем.

Като бях в Испания на екскурзия миналата година видях че и там много силно е развито използването на велосипед под наем. Навсякъде имаше стоянки на които бяха подпрени десетки велосипеди и всеки, който имаше нужда от екологичен транспорт минаваше поставяше си кредитната карта май и си взимаше един велосипед. Тъй като стоянките за велосипеди са навсякъде предполагам че като стигне там където иска човек пак си паркира този велосипед.

Много напредничаво мислене, но това със сигурност не може да стане в София първо защото климатичните условия на София не биха го позволили, и второ нямаме такава инфраструктура. Бях в Испания горе долу по същото време миналата година и въпреки че в София беше необходимо яке, там спокойно можех да се разхождам по тениска сякаш беше юли.

Второто по-важно е че навсякъде имаше специални велосипедни алеи отстрани на всяка улица и хората спокойно си караха, така хем пазеха въздуха на Барселона по чист, хем силно се намаляваше ефекта от транспорта върху околната среда и глобалното затопляне.

Да се върна на французите, които са отишли още една стъпка напред в своята борба с глобалното затопляне. Това което чух е че са монтирали генератори на ток и малък акумулатор във всеки велосипед и след като човек го остави на стоянката прехвърля полученото електричество във електрическата мрежа. Естествено полученото количество едва ли е кой знае колко, но дори и малко при толкова много велосипеди със сигурност става много.

Хубавото време предполагаше посещение в парка

28 Октомври 2009 / 23:01

Снощи написах малко за използването на велосипед, които прави енергия, и реших да преместя една моя малко по-стара статия написана на 22. Септември.

През почивните дни се радвах на хубаво време дори днес решихме да идем в южният парк. Останах приятно изненадан защото някой правеше нещо като агитация да се движим с велосипед. Спомних си миналата година като бях в Барселона, че карането на велосипед си беше много разпространено там.

Естествено климатичните условия на България не позволяват да се кара велосипед през поне половината част от годината, но стимулирането би имало много сериозен ефект върху замърсяването на въздуха в София, здравето на хората и ред други положителни неща.

В Барселона освен велосипед тези които бързаха повече караха малки мотопеди, което също е в плюс защото освен че не създават голямо задръстване, тези превозни средства изразходват чувствително по-малко гориво в сравнение с една кола.

Мислех си също че всичко това е хубаво и дори и 5000 човека да прегърнат идеята и да започнат да ходят с велосипед на работа ще е много добре за София. Поне малко задръстването ще намалее, замърсяването на въздуха също, а ползите за тези които практикуват този начин за придвижване ще са големи.

Лошото е че доколкото знам в София няма нито една велосипедна алея. В Барселона паралелно на всеки булевард вървеше от всяка една страна по една велосипедна алея докато тук по-скоро този, който се движи с велосипед рискува своят живот тъй-като се налага да се движи направо на булеварда.

Още по големият проблем е не че няма такава алея, а че няма и как да се направят, защото мястото е толкова малко, че няма накъде повече. Все пак е възможно да се помисли по въпроса и нищо чудно и в София да изникнат такива велосипедни алеи подобно на Барселона, необходими са малко усилия другото ще дойде от само себе си.