Този сайт използва добре известните бисквитки.

Глобалното затопляне

26 Ноември 2009 / 18:53 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Слънцето е основният източник на енергия в нашият свят, като изключим атомната енергия, затова слънчевата активност влия силно върху живота на земята. Както е добре известно слънчевата активност се променя циклично, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Съществува като че ли известно съмнение за причинната за глобалното затопляне крепяща се на предвиждане от страна на учените за силна слънчева активност през 2012. година. Дълго време търсех такава прогноза и я намерих в крайна сметка в сайта на NASA.

Статията вещае силна слънчева активност през 2012 година, но има един съществен недостатък - прекалено стара е!! В същото време, отново на същият сайт има малко по-нова прогноза за слънчевата активност през 2012, която има коренно противоположно твърдение и най-полезното за мен беше историческа справка за нивата на досегашната слънчева активност.

Да си кажа честно си зададох въпроса дали ниската слънчева активност всъщност не създава някакъв непознат за нас ефект при който, колкото е по-малко енергията от слънцето, толкова по-топла става земята. Звучи малко алогично, защото основната енергия всъщност идва от слънцето и би трябвало колкото повече е тя толкова по-топъл да е климата на земята.

Да си кажа честно обаче това което мисля е че имаме доста голям късмет, защото не стига че задържаме повече енергия с парника, които си създаваме сами всеки ден ами и слънцето не изпраща достатъчно топлина към нас.

В този ред на мисли излиза че глобалното затопляне не е проблем, а точно обратното защото по-малкото енергия от слънцето би довела до доста студен климат на земята. Е вярно че сме прекалили малко и е добре да се ограничим в постоянното подгряване на земният климат, защото още не се знае добре какъв ще е следващият максимум, които предполагам ще е някъде след 2020 година.

Човек може и да си мисли че 2020 година е твърде далече и не си струва да се разсъждава за толкова дълъг период от време, но времето толкова бързо лети, че смятам че това дори е утре.

Прегледах статията още веднъж и забелязах че активността на слънцето е приблизително равна на тази от 17 век, когато Европа е преживяла най-тежките зими, откакто се помни история. Все повече си мисля че глобалното затопляне в случая е добре дошло, въпреки че в този момент е добре и не се знае след това ли ще е толкова добре.

Другият въпрос които също си зададох, след като гледах графиката беше след като слънцето е било доста активно през втората половина на 20 век, възможно ли е това голямо количество енергия да е складирано в моретата и океаните и понеже системата е доста инертна все още да се топлим на тази енергия.

Водата е най-добрият акумулатор на топлина и при това я има навсякъде. Тя много трудно се затопля, т.е. изисква много енергия за да стане топла и след това бавно изстива, защото вече има в себе си доста енергия. Прилича малко на така наречената камина с водна риза, където се използва известно количество вода, която да акумулира в себе си енергията и след това тази енергия бавно се отдава в къщата.

Все пак на края на статията ни съветват да маркираме Май 2013 на календара и да следим какво ще стане. Надявам се нищо лошо да не се случи, най-малкото слънцето да не си повиши активността през това оставащо време, защото и без това сме си направили парник без възможност да го охладим.