Този сайт използва добре известните бисквитки.

Коледна елха

9 Януари 2010 / 13:50 | Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Днес беше доста добър ден за засаждане на коледна елха - температурите са достатъчно високи и все още не духа вятър, въпреки че в прогнозата за времето пише, че вятъра ще е доста бурен. Така след като беше направен избор за място съобразен с изискванията на общината, преди това намерих кирка и лопата, както и си купих специална почва за засаждане на иглолистни дървета, можех да премина към самото засаждане на коледната елха.

Според ръководството дупката трябваше да е два пъти по-голяма от обема на саксията, но за съжаление стана доста по-голяма, тъй-като докато копаехме непрекъснато изваждахме разни боклуци от земята, включително и стара обувка, която беше засипана с пръст. В началото непрекъснато поставях саксията с коледната елха в дупката за измеря необходимите и размери, но се оказа че трябва да копая повече за да почистя мястото от затрупаните боклуци.

Все пак най-голям принос за увеличаване на дупката имаше трудността за изваждането на тази стара обувка и се наложи да разкопая около нея докато успея да я махна от мястото. Така или иначе запълних дупката отново след това с по чиста и рохкава пръст и се надявам това отклонение от инструкциите за засаждане на коледна елха да не е фатално за нейният растеж по-нататък.

За запълването на дупката освен почистена от боклуци пръст използвах и почва за засаждане на коледни елхи на 6 слоя, т.е. един слой обикновена почва и един слой почва за засаждане. Така засега корените ще бъдат в малко по-рохкава почва.

По същият начин запълних цялата дупка, след като поставих самата коледна елха, заедно със съдържанието на саксията с която я купих. Всъщност съвсем внимателно извадих елхата от саксията, заедно със съществуващата почва в нея и така я поставих в дупката и след това един малък слой обикновена почва и малък слой почва за засаждане докато се напълни цялата дупка.

Колчето което се вижда до засадената вече елха е от стара дръжка за боядисване с латекс, като възнамерявам да привържа елхата с някакви текстилните връзки към колчето с цел вятъра да не я отнесе, докато е все още млада и корените и не са достатъчно добре захванати в земята. Дръжката беше дълга два метра и така 60 сантиметра от нея са здраво забити в земята. На по-следващ етап смятам да я извадя, но мисля това да стане някъде в началото на следващата есен.

По принцип в указанията за засаждане на коледна елха пише да се използват стари транспортни палети и с тях да обгради цялата елха с цел да бъде защитена от вятъра, но се усъмних дали тези палети ще са достатъчно ефективни с оглед на близко живеещите роми. Тези роми се само настаниха в една изоставена сграда наблизо и нищо чудно да оценят тези дървени палети като добър и удобен източник за отопление с което цялата защита се обезсмисля.

Малкият ми син взе доста голямо участие в засаждането на нашата коледна елха, естествено спрямо неговите възможности. Да си призная честно цялата тази разправия около засаждане на коледна елха я направих само заради самият него, защото дори и да изпуснем контрола и да не успеем да решим сегашните проблеми свързани с глобалното затопляне, с което да направим условията за живеене на тази планета доста тежки за мен самият няма голямо значение. Дотогава както се казва я камилата, я камиларя, но той ще живее в този свят и е добре да има по-добро отношение към своят дом.

С тази малка коледна елха не вярвам да реша проблемите на света, защото е необходима промяна в мисленето и едва след това е възможно да се мисли за надеждно решение, но ако не друго поне можем да научим децата си да не повтарят нашите грешки.

P.S. Забравих да уточня че не използвах вода за поливане на нашата коледна елха при засаждането, тъй-като от една страна почвата беше достатъчно мокра, а от друга прогнозата за времето показваше интензивни валежи в близките няколко дни. Затова смятам, че засега нашата коледна елха не се нуждае от допълнително количество влага.