Този сайт използва добре известните бисквитки.

Времето се стопля - време е за засаждане на коледна елха

8 Септември 2010 / 09:28 | Автор: dkolov | Категория: Трудно се топли

Пак ще се върна малко на проблема отопление, където е възможно да има социални слоеве, които не могат да си позволят дограма и топлоизолация и по този начин или да живеят на студено през зимата. Все пак мисля, че има държавни помощи за отопление, които са насочени към тези слоеве на населението и по-важният проблем са обществените сгради, като един пример е тази поликлиника.

Преброих общо 21 кабинета на етаж и всеки един кабинет има дограма, която е в окаяно състояние поставена може би още от времето на комунизма, за топлоизолация да не говорим. В центъра на снимката единия прозорец не е изрисуван, а просто е подлепен със тиксо, което означава че от там си духат зимни ветрове.

Мисля че една поликлиника, не е съвсем държавна сграда защото май там протекоха някакви реформи и реално различните лични лекари са нещо като наематели в някакво по-голямо обединение, но липсата на дограма и топлоизолация създава предпоставка за безумно изразходване на енергия или спестяването като се стои на студено.

Мислех си, че много пари се изразходваха не както трябва в предишните години, защото вместо демонстрационни проекти за чешмички и градини, водни огледала и други разни щуротии, можеше да се вкарат малко пари на такива обществени места, където поставянето на добра дограма и топлоизолация е инвестиция, която рано или късно се възвръща, а след това дори и се спестява, както се избягва перспективата да се стои на студено.

Жалкото е че уж всички лекари работят в нещо като обединение и най-вероятно биха могли да отделят малко от своите приходи и да инвестират в енергоспестяване, но не ми е много ясно каква е реалната собственост на сградата, защото в края на краищата собственика е този, който може да инициира проект за поставяне на дограма и топлоизолация и по-този начин не само да се спестят огромно количество парникови газове, но и да останат малко пари за бъдещи проекти и подобрения.

По лично мои оценки площта на всеки един кабинет в тази поликлиника е 12 квадрата в външна стена от 3 метра, което означава, че цялата фасада има дължина около 65 метра с височина на всеки един кабинет 3 метра може да се каже, че само южната фасада е с площ от 650 квадратни метра и най-вероятно инвестицията в дограма и топлоизолация нищо чудно да се равнява на инвестицията в някой безсмислен проект, но поне щеше да има по-голяма полза за цялото общество, защото вместо да се правят разходи за отопление, можеше да се купи някой нов модерен медицински уред.