Този сайт използва добре известните бисквитки.

Допълнение в първоначалните условия

11 Ноември 2010 / 22:25 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Мисля че трябва да се добави още едно първоначално условие в глобалното затопляне, а това е именно проявата на такива силни ветрове, които се случиха тази седмица. Може би споменах вече, че смятам, че на глобалното затопляне не трябва да се гледа само от гледна точка на температурни рекорди, жега или студ, а като на система която има своите вътрешни и външни фактори, взаимодействието между които води до някакъв временен краен резултат.

Казвам временен, защото климата на земята, както и много други неща в заобикалящия ни свят се подчиняват на теорията на хаоса, ефекта на пеперудата или както искайте го наречете, където има множество фактори и промяната в един от факторите води до промяна в част от останалите.

Самите процеси са доста сложни и дори много теории се предлагат за моделиране на климата, но по-важното е, че все още смятам че не се обръща достатъчно внимание на всички фактори, и по-скоро как тези фактори ще се отразят върху развитието на промените в климата.

Днес пътувах за един ден до Велико Търново и да взема да споделя две неща. Първо докато пътувах видях доста горски пожари около пътя за Търново, както и един хеликоптер, който беше снабден с нещо като голяма кофа и загребваше вода от един водоем близо до Правец.

Един хеликоптер е най-неефективното превозно средство измислено от човек и използва твърде много гориво за да се движи, но все пак има своите предимства бързо и лесно да излита и каца където си поиска и заради това често се използва хеликоптер при кризисни събития. Разбира се въглеродния двуокис създаван от този хеликоптер не е чак толкова голям проблем, колкото този който се създава при изгарянето на една гора, а причините за горските пожари в случая мисля че се дължат на това че тази седмица прекалено силен вятър духа.

Вероятно този вятър е обезводнил екосистемите, и с това от една страна създава добри условия те да са по-лесно запалими. Мисля че лесното им запалване се дължи на наличието на гниене в екосистемите, а от там и отделянето на метан, който когато достигне достатъчна концентрация се самозапалва и след това пали всичко което е сухо.

На снимката самия хеликоптер е доста малък и се намира отляво на електрическия стълб, който преминава през цялата снимка на фона на планината. Така би могло да се предположи, че със затоплянето на климата би имало повече условия за изпарение на вода на юг.

Вероятно това ще доведе до нейния пренос на север, а това от своя страна да доведе до бурни, да не кажа ураганни ветрове. Именно тези ветрове от своя страна са причина за горски пожари, които от своя страна да увеличат концентрацията на въглероден двуокис и връщат нещата в изходна позиция, но този път доста по-силни.

Що се отнася до високата слънчева активност не мисля, че тя би могла сериозно да навреди на живота на земята, освен донякъде на икономиката. Това е така може, защото може би евентуално тя може да извади от строя някой електрически мрежи, но за това пък сигурност си има технически решения да не се случи.

Имало някакъв филм, който вещаел нещо подобно и сигурно ще трябва да гледам и този филм. Да си призная честно напоследък не гледам много холивудски филми, но по-важното е че тези филми са направени за развлечение и не са никакво научно предсказание нито пък някакво друго такова.

В самия филм се споменавало и за календара на Маите, но календара на Маите като все други календар се характеризира със цикличност и завършека на един период просто предполага началото на друг период - общо взето Маите са използвали този календар за да се ориентират, кога да сеят и кога да жънат.

Що се отнася до глобалното затопляне то това си е един много по-сериозен проблем според мен и въпреки, че то отново не може да доведе до моментален катаклизъм все пак ефектите от него бавно и полека ще водят до нещастие за хората. Това което има предвид е че като за начало най-вероятно няма да достига вода, тъй-като фотосинтезата ще разполага с изобилие от въглероден двуокис и ще стане доста хищна.

За да има фотосинтеза обаче освен въглероден двуокис и слънчеви лъчи е необходима и вода, която от своя страна е крайно число от гледна точка на количество. Така при висока концентрация на въглероден двуокис предполагам, че много екосистеми ще имат забързан жизнен цикъл, което може да доведе до намаляване на водата необходима за земеделие например.

Един скорошен пример в тази насока е тазгодишната суша в Русия, където добивите на пшеница мисля че намаляха с 30 милиона тона, което разбира си има своето отражение - засега само като цени.

Човек освен от хляб има нужда и от дрехи и освен че пострада производството на пшеница пострадаха и добивите на памук, което отново се отрази в по-високи, да не кажа космически цени за памука.

Някой може да си помисли, добре де има си въглероден двуокис има слънчеви лъчи има, къде отиде водата че не стигна за земеделските култури, но нашите земеделски култури са едно нищо на фона на останалите екосистеми. Проблемите от високата концентрация на въглеродния двуокис и глобалното затопляне няма да са видими изведнъж, защото ако това не се спре процеса бавно и полека ще доведе до известни проблеми за в бъдеще.

Всъщност да си призная честно не вярвам да достигнем и до сериозни проблеми в глобалното затопляне, въпреки че напоследък се увеличиха като че ли наводненията и сушите по-света, защото в края на краищата тази планета се обитава и от същества, които се гордеят с факта, че могат да мислят и на база на своето мислене могат да извършат корекция в своето поведение.