Този сайт използва добре известните бисквитки.

Вукан

15 Април 2010 / 14:39 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Все пак в края на месец март изригна един вулкан, а вчера той даже станал още по активен.Вулканите често са използвани като аргумент срещу поддръжниците на борбата с глобалното затопляне. При предното си изригване вулкана в Исландия създаде известни опасения за възникването на наводнения, тъй-като се намира в ледник и енергията му разтопи част от ледника.

Вчерашното изригване на същия вулкан е доста по-мощно и на практика в резултат на това са затворени въздушните коридори за прелитане на самолети. По принцип вулканите могат да въздействат в две посоки, в промените на климата - от една страна те разпръскват огромни количества пепел за кратко време, която има охлаждащ ефект, тъй-като не позволява навлизането на слънчевите лъчи.

От друга при изригването на вулкан се отделя известно количество въглероден двуокис в атмосферата, като в същото време се освобождава и голямо количество енергия. Голямото количество енергия не голям проблем, тъй-като при нормална ситуация тя напуска земята по един естествен начин, а наличието на парникови газове има известен задържащ ефект.

Специално при този вулкан част от енергия се използва за разтопяване на леда в ледника, и това донякъде ще задържи известно количество енергия във фазовия преход. Един тон лед се нуждае от около 93kW/h енергия само за да стане от лед на вода и след това около 7 пъти повече да се превърне в пара.

Това наистина е едно голямо количество енергия, въпреки че трябва да потърся информация приблизително какво количество лед е разтопен от изригването на този вулкан. Именно поради тази причина много компании и държави във света интензивно използват геотермалната енергия за добив на електрическа.

Все пак другите два важни фактора за засилването на ефекта от глобалното затопляне, слънце и въглероден двуокис са във възход. Вчера слънцето отново е било доста по-активно в сравнение с дните през последните две години, а стойностите на въглероден двуокис в атмосферата са достигнали 391.06, дори без да се отчита изригването на този вулкан.

Самото изригване със сигурност ще се отрази по някакъв начин върху концентрацията на въглероден двуокис и това е един много добър момент за да разбера дали противниците на глобалното затопляне, които редовно поставят довода с изригването на вулкани са прави по някакъв начин. За съжаление реалното отражение ще мога да го видя едва през следващият месец, когато излезе статистиката за количеството въглероден двуокис в атмосферата през месец Април.

Сега след като имаме един по-изригнал вулкан лесно ще може да се направи малка представа, какво биха могли да направят повече изгризващи вулкани, както се твърди от доста хора. Досега без такова сериозно изригване на вулкан концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата в тези месеци на годината се е повишавала средно с между 1 и 2 ppm, но за да има някакви реални данни как ще се отрази това изригване върху концентрацията ще е необходим поне един месец.

Имаше едно нещо което може и да е някакво съвпадение разбира се но нашето слънце беше известно време активно и то доста. Не мога да твърдя, че има някаква връзка слънце - вулкан, въпреки че голямото количество заредени частици би могло да има някакъв ефект върху процесите под земята.

Както и друг път съм казвал за да може едно нещо да се оцени като неопровержим факт е необходима повтаряемост и закономерност. Така че дали нашето слънце има някакво участие в изригването на този вулкан, засега остава малко като мое съмнение, което ще следя по нататък