Този сайт използва добре известните бисквитки.

Екскурзия

2 Януари 2010 / 20:16 | Автор: dkolov | Категория: Случки в моя живот

Направихме си днес малка екскурзия до Югозападна България въпреки че не остана време за Благоевград. Нямаше как да не стигнем до храма на Баба Ванга и останах доста неприятно изненадан при вида на търговци на входа на комплекса. Знам че е криза и знам че трябва да се изкарват пари, но не мисля че е хубаво на това място да се извършва търговия.

Не съм отишъл там за да си купувам нещо, но явно има хора които го правят в противен случай тези търговци не биха били на това място, на което не трябва да стоят. Това си е мое мнение разбира се, сигурно някой храни семейство ( дано да е така) от тази търговия, но изпитах неприятно чувство при вида на тези търговци на входа на комплекса.

Силно се надявам мястото да не се превърне на бит-пазар с оглед на голямата си посещаемост, защото то има много по-голямо значение и е доста тъпо да се печели от такива места. В края на краищата има достатъчно пазари и места за извършване на търговия и ако някой се нуждае от определена стока той със сигурност има къде да я намери, а това което се търси на това място при всички случай няма много места където може да бъде открито.

Снимката обаче е от двора на хотел "Свети Врач" близо до Сандански и въпреки че изглежда доста зловеща, мястото беше изпълнено със спокойствие. Това е бивша резиденция, мисля че така наричаха провинциалните места за отдих и почивка построени по времето на социализма за удобство на висшите ешалони на властта и в частност Тодор Живков.

При тази малка екскурзия се сблъсках с едно нещо, което можехме да направим, но не го направихме за да редуцираме вредните емисии на парникови газове в атмосферата. Не говоря за пушека от многото комини, които очевидно изхвърляха продукта от горенето на дърва в Благоевград и останалите населени места в Кресненското дефиле, а за задръстването с коли на входа на София идващи от цяла Югозападна България.

Предполагам че част от тези коли превозваха и хора отишли на Екскурзия до Гърция, където да празнуват Нова година, но важното е че ми отне 40 минути да премина разстояние от 7 километра. През повечето време трябваше да карам на първа, най-много на втора предавка с което добавих доста въглероден двуокис и вода в атмосферата.

По-лошото е че не бях единственият и в огромната колона от коли имаше такива дето не само цапаха околната среда, но и околният въздух и се наложи да затворя системата за вентилация на моята кола, за да остане малко кислород които да дишам за времето на преминаване през задръстването от коли.

Дали повече или по-малко не е толкова важно в момента, а по-важното е че дори имаше пари дадени Европа за построяването на тази магистрала и в края на краищата резултата е почти нищо. Не трябва да се забравя че в тази колона от коли имаше и хора посетили Банско отново с подобна цел и пак си мислех за поставянето на коня пред каруцата, когато имаше бурно строителство във Банско и в същото време човек може да си изпусне самолета стоейки в това задръстване.

Аз нямам как да изпусна самолет, но имаше очаквания чужденци да купуват имоти в Банско, други да ходят на екскурзия и ски, но в същото време продължава да е трудно да бъдат направени тези неща. Не само че е трудно, но 7 километрова опашка от коли каращи на най-неикономичната предавка би трябвало да означава огромно замърсяване на околната среда и този мръсен въздух отива директно в София, като се има предвид въздушните течения.

Пресмятах че една кола отнема около осем метра от пътя, което означава около 2000 коли изразходващи поне по 2 литра на час. Точните сметки ще ги оставя на по-прецизните хора, но в това задръстване с коли се смятам че се изгарят поне два тона бензин на час ненужно и най-вероятно това се случва всяка Неделя, защото има много хора, които отиват на малка екскурзия за почивните дни.

За пет часа в София отиват около 10 тона парникови газове преди да отидат в атмосферата и да създават глобално затопляне и всичко това напълно безсмислено, защото тази магистрала можеше да бъде построена. Очевидно обаче освен пари е необходимо и човек да има желание за да станат нещата.

В задръстването имах достатъчно време да мисля и реших, че освен пари и желание е необходимо и да имаш последователно мислене. Например от сорта: Банско има достатъчно природни дадености за да стане един Европейски курорт, значи трябва да се постоят писти за ски. Пистите са хубаво нещо ама човек трябва да си почине след тежкият ден прекаран на тези писти, значи трябва да има и кръчми.

Кръчмите са още по-хубаво нещо, ама човек след това е толкова изтощен и ще трябва да има къде да си полегне и да отпочине за да е готов за следващият ден. Е значи трябва да има и хотели.

Абе всичко хубаво ама този човек в края на краищата първо трябва да стигне до тези писти, кръчми и хотели и накрая ще трябва да си иде вкъщи. С други думи сме изпуснали първото и последното. С други думи явно сме използвали старата Българска поговорка: Началото е трудно и най-добре да започнем от средата! С малко неприятни усещания останах от тази моя малка екскурзия.