Този сайт използва добре известните бисквитки.

Електрическите коли са изпаднали в силна конкуренция

26 Ноември 2010 / 18:15 | Автор: dkolov | Категория: Технологии

Надпреварата в електрическите коли, започва да ми се струва като едно от най-голямото състезание в света. Електрическите коли са коли на бъдещето, поне докато не стане реалност фикцията от "Завръщане в бъдещето", където героите си зареждаха колата с много енергия просто като поразровиха коша за боклук. Може би и това ще стане някой ден, но засега като че ли не сме достатъчно узрели за инвестиции в такива технологии, ако изобщо са възможни от практична гледна точка.

Не знам дали е възможно да се движи кола, чрез използването на обикновен боклук, но съм твърдо убеден че е напълно възможно да се движи с електрически ток, който не само че може да е създаден по-чиста технология, но и прави самата кола доста по-енергоспестяваща.

Енергоспестяването в една кола означава много неща, не само по-ниски разходи в личния бюджет на този които използва електрическа кола, а и по-добре е структурирана икономика, която не разполага със собствени природни изкопаеми. По-важното от всичко е че използването на електрически коли, като че ли е един от най-съвременните начини за бърза редукция на количествата вредни емисии, които създават глобално затопляне и това е най-важния показател.

Масово навлизане на електрически коли се очаква да се случи едва след 2012 година, но си мислех че самото глобално затопляне ще изиграе доста голяма роля за рекламата на електрическите коли. Е, по-евтина и по-безплатна реклама от тази едва ли някой би могъл да създаде особено в такива големи мащаби.

Непрекъснатото увеличаване на концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата най-вероятно ще доведе до необичайни неща, като например градушка и гръмотевична буря в края на Ноември, които си бяха факт дори и онзи ден. Едва ли някой е обърнал много сериозно внимание на този факт, но е много по-нормално да има градушка малко преди или около жътва и това е нещо много добре описано не само в историята, статистиката, паметта на хората но и дори и в някой разкази.

Все тая де една градушка в края на Ноември изобщо не е чак толкова голям проблем, но с прогреса на глобалното затопляне най-вероятно ще станем свидетели живот и здраве на други необичайни климатични явления, които застрашават социалния, икономическия и какъвто се сетите друг вид живот. Умните хора явно много добре са разбрали този феномен и ми се струва, че влагат огромни усилия в надпреварата кой ще заеме пазарен дял в продажбите на електрически коли.

Засега Volt на Шевролет се планира да изминава само около 90 километра с едно зареждане, докато инженерите които разработват Nissan явно усилено работят техния Leaf да изминава поне 160 километра с едно зареждане. Конкуренцията при японски, американски и европейски производители на коли най-вероятно ще стане безмилостно жестока особено с зачестяването на климатични аномалии от всякакво естество.

Това донякъде е добре защото засега поне можем да останем на приемливи нива на вредните емисии и като че ли самото глобално затопляне ще има възпираща роля върху себе си влияейки върху по-доброто осъзнаване на проблема, чрез нагледен метод. Това което имам предвид е че вече имам малко по-сериозно мислене за това че ние вече сме си създали доста вредни емисии в околната среда през последните години.

Може би световната финансова криза донякъде ограничи депозита от парникови газове в атмосферата и океана, но тепърва ще има ефект от този депозит, а новите емисии от въглероден двуокис са само добавка на всичко това, което беше досега.

Мислех си че сега дори и нищо да не правим, дори и всички заводи по-света да спрат завинаги е много вероятно концентрацията на въглероден двуокис да продължи да си се увеличава заради страничните ефекти на глобалното затопляне от сорта на суши, наводнения и горски пожари.

Може би последно споменатите неща ще бъдат осъзнати по-добре, а това ще има страничен ефект върху продажбите на електрически коли, които за да спечелят уважението на публиката трябва да са толкова енергоспестяващи, че направо вредните емисии от тяхната употреба да нулирани.

За да стане всичко това реалност е необходимо да не се използва двигател с вътрешно горене, който има коефициент на полезно действие не повече от 30%, а останалото да е само парникови газове и топлина.

Един съвременен електрически двигател има коефициент на полезно действие почти 100% процента, който общо взето е дори по-голям ако се вземе в предвид, че енергията при натискането на спирачките се връща в акумулатора, а стоенето на светофар изобщо не създава парникови газове по начина по-който това се случва в момента със сегашните коли.

Така тази конкуренция между производителите на коли ми харесва доста и нищо чудно техните инженери да се доближат до решението на TESLA, чийто електрически коли изминават няколкостотин километра с едно зареждане на акумулаторите. Електрическите коли на TESLA, обаче са на такива цени че нормален човек много трудно би могъл дори да си помисли да седне в такава кола, защото това са спортни коли и въпреки че са спортни са повече от икономични.

Някой може да си помисли, че всичко това е само прах в очите, защото в много случай електрическия ток се произвежда в електроцентрали в които се изгарят природни изкопаеми, които от своят страна създават въглероден двуокис и други парникови газове, но повечето съвременни електрически централи са много по-ефективни в сравнение с един обикновен двигател с вътрешно горене на кола, да не говорим че има и електрически централи използващи водни, вятърни и слънчеви ресурси за да произвеждат чист електрически ток.

От една страна електрическия ток произведен от водни, вятърни и слънчеви електроцентрали е с прекалено високи цени, но ако се направи една проста сметка излиза че тези цени изобщо не са високи, когато този електрически ток се използва за задвижване на електрически коли.

Например при сегашните цени на петрола и курса на долара един литър бензин струва почти 2.10, а в един литър бензин има около 10 киловата енергия. При 30% ефективност двигателя с вътрешно горене успява да изкара едва 3 киловата, а загубите в скоростната кутия и спирачките най-вероятно намаляват всичко това още повече. Така излиза, че един киловат от бензинов двигател струва повече от 70 стотинки, което явно е съизмеримо със сегашните цени на електрическия ток добит от възобновяеми източници на енергия.

Последното ме кара да си мисля, че тези които инвестират във възобновяеми източници на енергия много добре си знаят своята цена, а при такава голяма безплатна реклама, която им създава промените в климата няма нужда да се намаляват цени. Може и да не съм прав защото не съм много наясно на какви цени по себестойност излиза възобновяемата енергия, а пък цената на бензина има доста акциз и ДДС в себе си, но по-важното е че освен глобалното затопляне дори и от гледна точка на цени отново е по-изгодно да се карат електрически коли.

Разбира се всичко това е валидно за този момент, защото световната икономика бавно и полека се възстановява от рецесията и нуждата от енергия, като че ли повишава текущите цени на петрола. Гледах тази снощи, че петрола се е повишил с почти 3 долара за барел, а долара също започна да върви нагоре при тенденция икономиката на Америка да се възстанови до 5 години.

Петрола се търгува в долари и всичко това отново най вероятно ще бъде рестриктивен фактор за използването на енергия от природни изкопаеми. Тези неща са доста сложни и реално е много трудно да се предвиди какво ще стане в близко бъдеще, но определено много неща като че ли имат силно задържащ ефект върху емисиите от парникови газове.

Ще видим де защото всичко това зависи от твърде много фактори и човек трудно може да предвиди развоя на събитията, но определено големите производители на коли са в съревнование за производство на максимално икономични и евтини електрически коли. Електрическите коли дори трябва и да са по-евтини от гледна точка на себестойност, защото отпадат много ненужни агрегати от сорта на катализатори, ауспуси, горивни системи, радиатори за отвеждане на загубите от горенето и други подобни щуротии.

Освен всичко останало те изискват създаването на парникови газове при производството си. Човек като се позамисли колко алуминии има само в един радиатор, който е предвиден за охлаждане на системата на една кола и може да изпадне в дълбок размисъл колко парникови газове се създават при производството на този алуминии.

За неговото производство е необходим прекалено много електрически ток и всичко това само за да се разсее топлината, която е чиста загуба в един двигател с вътрешно горене. Разбира се производството на акумулатори за електрически коли нищо чудно също да създава парникови газове.

Така или иначе навлязат ли електрическите коли в масова употреба ще могат да се редуцират парниковите газове с много, но засега все още стои въпроса с енергията която се използва с домашни условия, защото там тя е почти половината от всичката енергия, която се използва от съвременния човек.

Не че там не се правят инвестиции и нови разработки, защото гледах миналата седмица в един голям магазин че рекламират LED телевизори, които са доста по-енергоспестяващи в сравнение с по-старите телевизори, а LED технологията засега е един друг много перспективен начин за редукция на парникови газове.

Може би голям потенциал има в LED технологиите за намаляване на количеството въглероден двуокис не само защото изискват по-малко количество енергия когато се използват за производството на телевизори компютърни монитори, но и защото могат да се използват за икономично осветление, което теоретично би трябвало да е по-икономично от досегашния начин за осветление.

Електрически коли и LED технологии са все още нещо ново, които ще навлязат много скоро, но дали има достатъчно време за тяхното навлизане все още не е много ясно, но поне си мисля че след 5 години нашите количества въглероден двуокис, които създаваме с всяка изминала година ще са по-малко, а след това нещата сигурно ще се пооправят.