Този сайт използва добре известните бисквитки.

Енергия от велосипед

17 Февруари 2011 / 15:34 | Автор: dkolov | Категория: Източници на енергия

Понякога има дезинформиращи новини като тази, че клиенти на един хотел в Копенхаген ще въртят педалите на велосипед и с това ще произведат огромно количество електрически ток. Всъщност това беше и една моя гениална идея, от която нищо не стана и заради това не дописах статията, защото никой не искаше да генерира ток във фитнеса. В същото време от новините разбрах, че

Според нея човек в немного добра форма трябва да върти педалите около 10 минути, за да произведе 10 киловатчаса, а ако е трениран може да произведе и 100 киловатчаса за 60 минути

Това общо взето е невъзможно, защото всеки ден човек приема по около 2000 килокалории, което са малко над 2 киловат/часа и няма как да произведе повече, най-малкото защото голяма част от тази енергия отива за покриване на енергийните нужди на организма. В края на краищата човек не е перпетуум мобиле, пък и ако беше наистина така щяха да са необходими само около 40 000 човека за да произведат всичката електрическа енергия на България.

Като си помисля че в страната има десет пъти повече безработни, ако всичко това беше истина със замах щяхме да нулираме безработицата, щяхме да спрем всички електрически централи и щяхме да отрежем тонове парникови газове и то само ако всеки безработен върти по два часа на ден педалите на велосипед, който произвежда еко енергия.

Реално трябва да се махне представка кило,т.е. човек натискайки педалите на велосипед за един час ще създаде 100 ват часа, което от друга страна хич не е много малко защото поне две енергоспестяващи лампи ще светят цяла вечер.

Въпреки всичко идеята е добра нищо че количеството електрически ток е повече от символично, но нейното приложение би имал най-голям ефект във фитнес зали, където много хора така и така поддържат своето тяло в добра форма.

От друга страна използването на велосипед за транспорт има много по-сериозен ефект за намаляване на вредните емисии, защото не може да се сравни отделените емисии на една кола, която е твърде неефективна защото пренася човек тежащ до 100 килограма, а самата тя тежи повече от 100 килограма и твърде много енергия отива за ускорение на всичката тази маса.

За съжаление ние нямаме инфраструктура за използване на велосипед за транспорт, въпреки че съм виждал една алея по Цар Борис. Мисля че само една алея по която хората спокойно могат да се движат с велосипед на път за работа и вкъщи е повече от недостатъчна, но за това е трябвало да се мисли преди много години, тъй-като напоследък беше много важно да се настроят една камара блокове и офис сгради, които от една страна изядоха пространство, а от друга май-голяма част от тях са празни.

Мисля че изграждането на инфраструктура за използване на велосипед щеше да има много по-голям и полезен ефект, но това е трудно да се прецени особено при свършени неща.