Този сайт използва добре известните бисквитки.

Филм за глобалното затопляне

31 Март 2010 / 19:27 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Някой наскоро беше гледал филма на Алън Гор и едва ли не ме подигра, че пиша същите неща. Взех че и аз изгледах този филм, защото не бях го изгледал досега, но основната разлика между мен и Алън Гор се състои в това, че той разполага с голяма свита около себе си, която да му сипва информация, пък аз не разполагам с никого освен единствено със своята глава и спомени.

Бях чувал за глобално затопляне и започнах да си мисля за него през последните години, когато започнах да забелязвам липсата на сняг в моя роден град. Това е един малък провинциален град в който когато бях малък винаги започваше да вали сняг около моя рожден ден, някъде в средата на Ноември, и изчезваше някъде към Март.

Разбира се имаше и топли зимни дни, но голямото количество сняг не можеше да се разтопи бързо и след няколко дни пак ставаше студено и пак заваляваше сняг. Спомям си много добре началните класове и факта, че когато ходех на училище снега беше доста по висок от мен и вървейки по улицата като че ли се движех във тунел от сняг.

Тогава нямаше много коли, да не говорим за малък провинциален град имаше два градски автобуса, които минаваха по различни улици на всеки час, така дори и с непочистени тротоари едно дете спокойно си вървеше по улиците без да срещне никаква опасност.

Спомням си, че строихме крепости от сняг в училищния двор и тези крепости почти цяла зима се използваха интензивно във всяко междучасие. Така или иначе тогава имаше много сняг в този малък град, докато в днешни времена такова явление е по-скоро изключение и ако съществува то времето за което се случва дори не стига само за построяването на крепост от сняг.

Това ме накара да си спомня за опасенията от глобално затопляне и докато Алън Гор може да си позволи да обиколи света за да види топящи се ледове, аз не мога, но мога да си спомня. Казват че човек когато остарее започва да си спомня, но много повече ме притесняваше факта с липсата на сняг и дали реално има повишение на средните температури на планетата, което много хора смятат за глобално затопляне.

Напоследък обаче си мисля, че Българите почти не виждат никакъв проблем в глобалното затопляне, най-малкото защото досега все още не съм срещнал човек, който разбира или поне предполага че това би могло да бъде проблем. Дори онзи ден, когато беше "часът на земята" излязох на терасата и видях, че много малко хора са си направили труда да изгасят осветлението за един час - възможно е дори другите, които са го направили просто да не са си били в къщи, но много лампи си светеха без никакъв проблем.

Дори в Българските форуми се появи мнение, че едва ли ще оправим проблема с глобалното затопляне като изгасим всички лампи за един час и реално това е самата истина, защото хората по света просто правят вид социологическо проучване, колко енергия би могла да се спести от осветление. Предполагам, че нашата извадка ще е доста неточна, но по-важното е неразбирането на проблема и разглеждането му като нещо много абстрактно.

Що се отнася до филма на Алън Гор за глобалното затопляне мисля, че има някой неща които или са оставени като маловажни или са пропуснати. Първото нещо, което не мисля че не е добре обяснено е вариации на концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата през различните сезони. По принцип концентрацията на въглеродния двуокис расте, но има известни колебания в зависимост от сезоните в северното полукълбо на земята, т.е. в средата на есента започва покачване на въглеродният двуокис и това покачване продължава почти до лятото.

Обяснението във филма на Алън Гор, е че през това време липсва фотосинтеза в северното полукълбо на земята, т.е. ние само добавяме въглероден двуокис без екосистемите да го абсорбират. В началото на лятото концентрацията започва да намалява, но за съжаление колкото и да намалява, тя не се връща на нива от предните години.

Донякъде това обяснение ми се струва правдоподобно защото, както се описваше във филма голяма част от зелените площи се намират в северното полукълбо, но има и още един фактор - по -засилена консумация на енергия през зимата.

На първо място по-голяма част от населението на земята живее в северното полукълбо и през есента, зимата и пролетта то изразходва повече енергия спрямо лятото за осветление и отопление. И за двете неща е необходима енергия, която в сегашния свят се произвежда предимно от природни изкопаеми. Използването на природен газ за отопление, донякъде е по-малкия дявол, защото природния газ е доста по-чист в сравнение с останалите горива, но все пак и при него се образува като отпадъчен продукт въглероден двуокис.

Мисля че използването на енергия за отопление и осветление през зимата също има своя принос в увеличаването на концентрациите на въглероден двуокис в атмосферата, без да омаловажавам факта, че зелените екосистеми са в покой по това време.

Друго нещо което смятам за много вероятно да се случи, е че по-високите температури биха стимулирали процеса на фотосинтеза и силно развитие на някой екосистеми, както от растителен, така и от животински тип. В началото развитието на тези екосистеми ще има (или има) задържащ ефект, защото част от въглеродният двуокис се преобразува във зелена маса, с която се изхранват животинските видове, но по-голямото количество храна ще стимулира развитието на тези животински видове на тези места и популациите им силно ще нараснат.

Реално растеж на популациите ще съществува, докато не се наруши баланса и докато животните не започнат да изяждат все по-големи количества зелена маса за увеличаване на популацията, по начина по който това се случва със скакалците от Африка.

През това време те ще унищожават зелената маса и ще се създадат условия за бързо връщане на въглеродния двуокис в атмосферата , а от там и много по-бърз растеж на концентрацията му, заедно с последствията от това.

Дали това мое мислене е правилно или не не мога да кажа, но все пак ми изглежда възможно. От друга страна във филма на Алън Гор за глобалното затопляне не се отчита влиянието на слънцето върху земния климат.

Такова влияние ми се струва че съществува, защото през последните две години има известно понижение на средните температури, като това понижение не е чак толкова голямо, че да може да се заключи че планетата е по-студена. напротив планетата продължава да е топла, но е по-студена от 2008 година, но в същото време е по-топла от преди да изгаряме природни изкопаеми.

От своя страна слънцето е изключително слабо през последните две години, нещо което не се е случвало повече от 100 гидини и това ме навежда на мисълта, че неговото влияние не трябва да е за пренебрегване. Все пак е нормално да се мисли, че щом енергията на слънцето е малко то няма и кой знае какво да задържат парниковите газове и въпреки всичко те продължават да задържат.

С други думи най-тежките години със реални ефекти от глобалното затопляне ще са тези в който слънцето е в своя максимум на активност, защото все пак неговата енергия е необходима в края на краищата да бъде задържана и да остане на земята.