Този сайт използва добре известните бисквитки.

Kоледна елха

10 Март 2011 / 19:38 | Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Трябва да положа малко грижи за старата коледна елха, защото времето се стопля пък валежи няма. Суша е настанала и старата ми коледна елха започва да ми изглежда доста нещастна горката. Новата се държи за сега и най-вероятно това се дължи на разликата във видовете, но може тя все още да не се е осъзнала къде се намира и да я кара по-инерция.

При всички случай един смърч, каквато е старата коледна елха има повече нужда от вода и ще трябва да се погрижа тия дни за нея, тъй-като в прогнозата за времето пише, че може би евентуално следващата сряда ще завали малко дъжд, а дотогава засиления уличен трафик от коли ще сипе малко пепел по нейните иглички.

Надявам се с малко грижи през тази година да израснат по-големи и дълбоки корени, които да и дадат възможност, когато настава суша да продължи да има достъп до необходимата и вода. Не е ясно дали наистина ще завали и дори да завали дали ще донесе достатъчно влага, а с повишението на температурите нищо чудно самата коледна елха да се събуди от зимния си сън.

Още в края на Февруари забелязах че старата коледна елха страда при настъпилата суша. Дори и донесох малко вода, от планината, когато ходих на ски през почивните дни, защото е добре от една страна да не се използва питейна вода за поливане на коледна елха, а от друга поне малко компенсация за това че създадох малко парникови газове през тези дни.

Не че ще ги компенсира тази малка коледна елха, ама в края на краищата и аз съм човек и колкото и да пестя е добре от време на време да правя и други неща. Що се отнася до използване на питейна вода за поливане на коледна елха това изобщо не е добра идея, тъй-като не се знае какво ще стане ако всички хукнат да поливат коледната си елха с питейна вода.

Т.е. ясно е ще започне да недостига вода за пиене, което също е много важно. Недостига на вода засега се очертава да е доста силен, ако тази суша продължи по-дълго време и ако проблема се заключаваше само и единствено в една коледна елха то това щеше да е един много малък проблем тъй-като аз със сигурност бих могъл да се погрижа тя да не страда от липса на вода.

За съжаление след като сушата е валидна за много други дървета, ако скоро не вземе да завали подобаващо очаквам процеса фотосинтеза да е леко подтиснат, което да доведе до задържане на известно количество въглероден двуокис в атмосферата за известно време. Последното пък ще има своите последствия за дълго време, тъй-като излишното количество въглероден двуокис води до засилване на сушите като тази.

Не че преди това не е имало суши, но сега е много важно да има достатъчно вода за екосистемите, които да компенсират нашето прекаляване с природни изкопаеми. Що се отнася до новата коледна елха забелязах докато и сипвах малко вода, че някой е проявил небрежност и е създал малък пожар около нея.

Самата коледна елха изобщо не е засегната, но известно количество суха трева се е превърнала във въглероден двуокис и вода. Такива прояви на небрежност водят до скрити емисии на парникови газове, защото е много трудно да се каже какво количество въглероден двуокис е създадено. В случая изобщо не е много, но тук малко там малко и накрая вземе че стане я някоя суша, я някой ураган, а след това ще има да се чудим откъде ние дошло.