Този сайт използва добре известните бисквитки.

Изглежда България е силно засегната от глобалното затопляне

22 Ноември 2009 / 16:56 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Засега ефектите на глобалното затопляне не водят до катаклизми, но със сигурност водят до загуби в икономиката. Не бях се сещал скоро че всъщност ние сме туристическа дестинация и много хора изкарват заплати в туризма, работейки или в хотели или в съпътстващи фирми, които обслужват туристическият поток.

Да но няма сняг, и след като няма сняг, няма и туристи които да отседнат в тези хотели. Първи Декември беше ден в който се откриваше ски сезона в големите курорти, но тази година като гледам прогнозата за времето ски ще могат да се карат само на трева - мисля че имаше един такъв спорт, въпреки че не е много популярен.

Липсата на достатъчно снежна покривка, най-вероятно ще е една от причините за силно спадане на приходите от туризъм, което заедно с глобална финансова криза изглежда доста трагично. Казвам с глобална финансова криза защото, нашите курорти привличат туристи предимно с ниски цени, но с настъпването на финансовата криза и останалите добре известни ски курорти, също отчитат силен спад на туристи, т.е. необходимо е да мисли как да се напълнят и тези хотели.

Логично при липса на търсене има и намаление на цени с което, нашата конкурентна способност май е отишла, или ще отиде в точка нула. Не мога да кажа дали топлото време ще е тенденция в следващите няколко години, защото глобалното затопляне не означава точно затопляне в микроклимата, а в глобалният климат, чиито ефекти са неестествени процеси за локалните микроклимати.

Така е възможно следващата година да има сняг още през Септември, но отражението на финансовата криза със сигурност ще е видимо още няколко години във вид на висока безработица и несигурност за семейният бюджет, което от своят страна най-вероятно ще се отрази на по-ниски цени в Европейските хотели. Така нашето главно предимство с което сме най-горди, ниските цени вече няма стойност.

По лошото е че има вероятност и морският туризъм също да бъде засегнат, защото както казах глобалното затопляне води до аномалии и както е 20 градуса, през Ноември, може да стигнем до валеж на сняг през Юли и то на Слънчев бряг. Може да звучи много невероятно, но това е напълно реално.

Възможно е и да няма сняг през Юли, но със сигурност е доста вероятно да няма условия за плаж в скоро време на Черно море благодарение на глобалното затопляне, което със сигурност ще отреже и втората златна кокошчица в нашата икономика, която отново разчита единствено на ниските цени.

Изглежда ако всичко продължава по този начин много скоро ще имаме полупразни хотели, въпреки ниските цени, в които са налети много пари включително с кредити от банки.