Този сайт използва добре известните бисквитки.

Коли

29 Април 2010 / 15:40 | Автор: dkolov | Категория: Случки в моя живот

Интересна кола видях на гумаджийницата. Явно някой развива технологии за коли на бъдещето в България, тъй-като тази кола е доста футуристична. Не само че е футуристична, но и много компактна и малка, което със сигурност ще даде възможност не само за малък разход на гориво, но и много повече свободно място за паркиране.

Мисля че тези коли не се продават, защото нямаше регистрационен номер и дори нямаше и място за такъв, което означава, че е някакъв прототип, но ме беше малко срам да питам защото съм много невеж в технологиите за коли.

В същото време много ми хареса формата и дизайна, който мисля че е специално направен за отлична обтекаемост и малък разход на гориво. Може би ще има някакво изложение или нещо подобно на такива коли и може би този прототип идва отнякъде. Хвана ме яд, че не попитах какви са тия коли, нямат марка, нямат регистрационен номер.

Ако забелязвате има формата на капка вода, което мисля че е най-аеродинамична форма и предполагам, че всички коли на бъдещето ще изглеждат горе долу по-този начин,въпреки че тази ми се стори едноместна и е по-малка дори от един Smart.

Все пак разгледах тези иновативни коли създадени от студенти и както винаги съм мислел, младите хора винаги имат малко по-разчупено мислене. Видях една идея в тези коли за която не бях се сещал досега - използването на кондензатори като източник за временно съхраняване на енергия. Искам да кажа, че в една такава кола бяха вградени електрически кондензатори с голям капацитет, които задържат в себе си известно количество енергия и след това тази енергия може да се използва за задвижване на самата кола при ускоряването и бързо и лесно.

Кондензаторите са много по-добри от какъвто и да е друг акумулатор на електрически ток, тъй-като те могат да се зареждат и разреждат мигновено и в същото време почти нямат загуби от саморазряд. Така една електрическа кола може да използва като буфер на енергия кондензатори при спиране и след това тази енергия да се използва за ускорение, без да са необходими химични процеси и съпътстващата ги инертност.

Междувременно проучих и въпроса как се износва един кондензатор при множество цикли на заряд и разряд и осъзнах, че на практика при тях няма никакво износване, което е много характерно при останалите видове акумулатори, т.е. всеки един акумулатори има определен брой цикли на зареждане и разреждане, докато един кондензатор не се износва от тези процеси. Намирам тази идея за много добра от гледна точка оптимизацията на използваната енергия в една електрическа кола.

Проверих с какви цени са тези кондензатори и останах малко разочарован, защото отново са с много високи цени, но това пак го отдавам на недостатъчното производство и липсата на потребление на този така добър начин за консервиране на енергия, която може да се използва в по-добри времена.

Изглежда използването на кондензаторни батерии има голям потенциал, ако пренебрегнем сегашните им цени, защото при тях няма загуба на енергия при зареждането във вид на топлина, също енергията може да бъде запазена дълго време без саморазреждане. Така всички електрически коли могат да бъдат снабдени с обикновени електрически кондензатори, които да са буфер на енергия и да се използват тогава, когато има нужда от тази енергия.