Този сайт използва добре известните бисквитки.

Каква е причината за глобалното затопляне?

7 Юли 2009 / 19:54 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Напоследък все повече си мисля за глобалното затопляне. Това може да един много голям проблем за хората, които идват след нас. Не искам да остана неразбран, но глобалното затопляне не означава, че температурите ще се повишат и някой хора няма да си купуват повече дърва през зимата за отоплени, а други няма да дължат нищо на топлофикация тъй-като повече няма да имат нужда от нейните услуги.

Глобалното затопляне означава катаклизми и ненормални природни явления, като например да вали сняг през лятото в северното полукълбо, непрекъснати наводнения от проливни дъждове и възможност да се ходи на плаж на черно море на Коледа, заради многото слънчеви дни по това време.

Започвам да си мисля, че вече никой не е сигурен за нея. В началото на 70-те години, когато са открили явлението учените веднага обвиняват образуването на така наречената озонова дупка, която пък е следствие от използването на разни химични съединения масово използвани в дезодоранти и климатици. Всъщност не веднага, но много скоро след няколко години.

Това е довело до забраната със закон на тези химични съединения и вече те не се използват, е все още имат ограничено приложение в някой климатици, но по-важното е че следващият виновник е изгарянето на природни изкопаеми.

Изгарянето на природни изкопаеми все още не е забранено, но има масова кампания за намаляването на това широкоразпространено действие. Засега не е много възможно то да бъде забранено, защото всичко използва природни изкопаеми като гориво, като започнем от отопление, транспорт и генериране на електричество и стигнем до производство на стоки и храни.

Не е възможно да се забрани използването на природните изкопаеми подобно на използваните химични формули в климатици, защото това в момента би означавало да се забрани живота! Но от друга гледна точка всички търсят нови начини за получаване на енергия, я от вятър, я от слънце я от нещо друго. Например инвестициите в слънчеви технологии придобиват все по-големи мащаби.

Глобалното затопляне е проблем, който стои на дневен ред и едва ли не е точка номер едно при хората които мислят за нашето бъдеще, но каква е причината за този феномен или както искайте го наречете.

Гледах изследвания за слънчевата активност в миналото и разбрах че слънцето е имало свой минимум някъде през 17 век. Тези по-малко слънчеви дни или по-скоро с по ниска сила на енергията от слънцето са довели до тотално глобално охлаждане през тези години. Зимите в Европа през 17 век са били едни от най-тежките, които са познати в съвременната история.

От друга страна в края на 20-ти век, през 1984 година слънчевата активност е била в своят пик, нараствайки бавно в промеждутък от няколко десетилетия. Това ме накара да се усъмня дали глобалното затопляне не е вследствие на силните слънчеви лъчи в продължение на десетилетия, чието енергия се е акумулирала в океаните и моретата.

Акумулирането на енергия в океаните и моретата може да бъде огромно, защото водата е най-големият акумулатор на топлина в позната ни природа и дори със стотни от градуса означава много енергия.

Слънцето намалява своята активност от 1984 година насам, това не е контролиран процес разбира се, но истината е че ние получаваме все по-малко енергия от слънчеви лъчи от година на година. Естествено трябва да минат години това да има някакъв ефект, но слънчевата активност е сложна комбинация от слънчеви цикли, които ние все още май не познаваме добре.

С тези си мисли не искам да кажа че е нормално да се изгарят природни изкопаеми и че какво и да правим слънчевата активност е единственият фактор, който определя климата на земята. Възможно е и човешката дейност да има много по-силен ефект. Просто реших да търся истината в история и факти в този блог и това е първият ми постинг.

Наистина световната финансова криза ще забави глобалното затопляне

23 Септември 2009 / 21:33

За съжаление само ще го забави, защото тази финансова криза е само временно явление. Криза в икономиката на света е имало много пъти и е процес, който се случва периодично но тя не е вечна и бавно и полека производството ще набере сили, даже повече от това което е било.

Тази година благодарение на световната финансова криза не се и съмнявам че изпуснатите парникови газове причиняващи глобално затопляне ще бъдат силно редуцирани, но след криза идва подем и е много важно за хората по света икономиката да работи, което автоматично означава че ако продължаваме да използваме източници на енергия по същият начин както го правехме преди много скоро ще надминем нивата от преди финансовата криза.

Добрата новина е че много производители на автомобили, да не кажа всички, са се обърнали към новият начин за личен транспорт, а именно електрическите коли. Това научих като новина от годишното изожение на нови коли.

Едно е сигурно - глобалното затопляне е голям стимул за промяна

28 Юли 2009 / 19:44

Каквито и да са причините за глобалното затопляне, едно нещо е сигурно - то ни кара да мислим, да се променяме и да правим този свят по-добър. Изглежда в момента глобалното затопляне е голям двигател на прогрес в областта на нови и екологично чисти енергийни източници.

Каквито и да са проблемите и причините за неговото възникване и съществуване, то изглежда играе голяма роля за развитието на съвременното човечество. Промените в климата кара много хора да насочат своето внимание към намирането на нови начини за пестене и добиване на енергия.

Изглежда че проблемите в климата ще бъдат в основата на развитието в съвременният свят, но защо трябваше да се стигне до катаклизми за да осъзнаем проблемите и чак тогава да ги решаваме. Със сигурност няма да променим своят живот лесно и едва ли бързо ще преминем към живот, който не влияе на околната среда, но поне имаме стимули да го направим

Но все пак част от причините за глобалното затопляне са кравите

Добре известно е че газовете, които причиняват премените в климата са въглероден двуокис, вода и метан. Първите две са производни на горенето на третото, но естествено газовите компании не си позволяват да изпращат метан в атмосферата.

Метан също се отделя в големи количества при вегетативните процеси на преживните животни и най-вече при кравите. Първо те са големи и поглъщат много и второ са много защото трябва да се храним. Призиви от сорта спрете да ядете телешко защото така се увеличава глобалното затопляне са подобно на тези спрете да карате мощна кола и те не са приложими в случая.

Решението е много просто и отдавна съм гледал изпълнени проекти за събиране на отпадъците от преживните животни и добиването на метан и тор. Метана се използва по предназначение и в случая може да се разгледа като възобновяем източник на енергия, защото тревата която пасат кравите отново ще поникне след дъжд и слънчеви лъчи.

Все пак ме обнадеждава факта че в големи компании усилено се работи за намаляване на парниковите газове и се търсят начини за нови продукти с които те да бъдат намалени. Това разбрах днес след като излезе новината че TOSHIBA започва да предлага климатик, които освен да топли и охлажда затопля и вода.

Прочетох цялата статия и видях че много други фирми производители на климатици вече са продали над един милион броя от този нов вид климатици, като се очаква от тяхното използване изпуснатия въглероден двуокис в атмосферата да е много милиони тонове по малко.

Освен зелените организации и инженерите излизат с нови решения за подобряване на енергийната ефективност в света и това според мен е един много добър знак, че всъщност глобалното затопляне и промените в климата са само временен проблем. Въпроса не е дали съществува даден проблем, а дали някой мисли активно за неговото решение и още повече дали тези мерки дават реални резултати.

За съжаление резултатите едва ли ще ги видим утре, но самият факт че всеки се включва със свои сили и средства за решение на самият проблем ме кара да се чувствам оптимист.