Този сайт използва добре известните бисквитки.

Енергия

28 Септември 2009 / 22:54 | Автор: dkolov | Категория: Източници на енергия

Благодаря за което, това малко ме накара да ми пораснат ушите. (За тези които не са от моето поколение това означава че съм се почувствал малко горд) Прочетох статията си в избрани и искрено се надявам, че някой е оценил моята идея за построяването на парк със слънчеви колектори за ток на безплодно парче земя в България.

Слънчевите колектори за ток имат един много съществен недостатък - намаляват своята ефективност когато енергията върху тях е много голяма. Получава се нещо като параграф 22, защото точно когато слънцето е най-силно и дава най-много енергия, точно тогава слънчевият панел за ток е най-неефективен.

Липсата на ефективност при голямо количество слънчева енергия се получава заради прекомерното им загряване, защото коефициента им на полезно действие рядко приближава 20%. Изглежда има два проблема от една страна евтино безплодно парче земя, и от друга достатъчно хладно дори и при големи слънчеви потоци от енергия.

Тези два проблема ме накараха да мисля какво е най-доброто решение и това което измислих е поставянето им в язовир. Не казвам че идеята има практическо решение, т.е. това е само непроверена идея, но това за което си мислех е язовира в Монтана.

Живях в този град 5 години докато преминавах през горните класове в моето образование и доколкото си спомням това е най-големият и най-безполезният язовир на Балканският полуостров. Този язовир е строен по-стар комунистически почин да направим най-голямото с което да се фукаме след това, но накрая се е оказало че няма полза от него въпреки че са изселили родното село на Радичков, бог да го прости.

Самият язовир на практика за нищо не става, първо защото е много ниско и не може да се произвежда достатъчно електрически ток от него, въпреки че там направиха някаква малка електроцентрала. Отгоре на всичко по-времето когато живях в Монтана се говореше че освен мините по горното течение на реката, вътре в язовира си има достатъчно източници на тежки метали, които го правят безполезен за напояване.

Тези тежки метали обезсмислят и риболова в язовира и накрая се оказва че имаме един достатъчно голям язовир от който нищо не става. По-проект обаче това е най-големият язовир на Балканският полуостров, но не е запълнен достатъчно с вода сигурно поради много причини и все пак той е достатъчно голям за един парк със слънчеви колектори.

Казвам пак със слънчеви колектори, защото този парк трябва да се охлажда някак си, както написах малко по-нагоре в дните когато слънцето е най-силно. Тази идея ми хрумна след като осъзнах основната ахилесова пета на слънчевите колектори за ток - в язовира винаги е хладно заради огромното количество вода в него.

Това което написах си е лично мое мнение, което може и да няма нищо общо с действителността и за съжаление няма как да проверя дали поставянето на слънчеви колектори за ток в язовир е много по-добре отколкото на други места, защото нямам такива практически стремежи. Просто това е едно мое хрумване, което мисля за удачно при практически решения, но трябва да бъде проверено.