Този сайт използва добре известните бисквитки.

Икономични лампи

4 Декември 2009 / 09:00 | Автор: dkolov | Категория: Технологии

За да запазим планетата, такава какво си беше е необходимо да направим доста неща, но засега най-големи усилия се полагат в областта на намаляване на излишното използване на енергия. Европейският съюз въведе ограничение за използване на старите електрически лампи с нажежаема жичка от първи Септември тази година, като засега ограничението е само за мощните 100 ватови лампи, а през следващите години бавно ще трябва да спре използването на тази технология.

Използването на енергия за осветление е един много съществен компонент в енергийният баланс и има много какво да се направи в тази област, въпреки че и в момента могат да се намерят енергоспестяващи лампи на пазара, които изразходват 5 пъти по-малко енергия в сравнение със старите. Но това не е достатъчно защото дори и тези лампи са с доста нисък коефициент на полезно действие.

Една от най-перспективните технологии, която може да се използва за направата на нови още по-икономични лампи е светодиодната технология. Светодиодите са полупроводникови елементи, които всеки човек живеещ в обкръжението на електронни устройства вижда всеки ден.

Тези малки лампи досега се използваха по-скоро за индикация, дали телевизора или монитора на компютъра са включени, даже и на клавиатурата показват дали са включени буквите от горният регистър и т.н.. Предимството на светодиода е изключително ниската консумация на енергия и много дългият живот.

Светодиодите има английското наименование LED (light-emitting diode), т.е диод излъчващ светлина. LED имат и други предимства пред сегашните източници на светлина, освен големият коефициент на полезно действие и дългият си живот - те са малки, бързо могат да бъдат включени и изключени и са много по-надеждни, но в същото време един съществен недостатък са високите цени.

Високите цени на светодиодното осветление донякъде са причинени от ниският обем на производство, въпреки че реално тези цени се компенсират от дългият им живот. Втората причина е недостатъчно развитите технологии в тази област до този момент.

През последните години изглежда се обръща голямо внимание на използването на лампи направено по LED технологията, защото това е една от най-перспективната технология за икономично осветление. Сегашните светодиодни лампи са близо десет пъти по-икономични в сравнение с старите с нажежаема жичка и има още много какво да се направи за да станата те още по-икономични.

Предвид проблемите в климата и осъзнаването на потенциала за развитие на светодиодните лампи през тази година ми се струва, че надпреварата за подобряване на технологията от страна на производителите е усилила своите темпове. В интерес на истината най-новите LED технологии предлагат дори и по-висока икономичност, но освен проблема с високите цени съществува и още един съществен проблем - цвета на светлината.

Повече от половин век хората са използвали лампи с нажежаема жичка, чиято светлина е жълта, въпреки че не много близка да дневната почти бяла светлина. Това създава на много хора усещането за комфорт с по-скоро жълта, отколкото с бяла светлина. Лампите направени да светят бяло са по-икономични от тези направени да светят жълто, но навиците са си навици.

Всъщност бяло осветление доста често се използва в офиси, където обикновено се използват луминесцентни лампи, но аз самият си купих енергоспестяваща лампа, която светеше бяло и не можах да я използвам повече от няколко часа.

LED технологиите имат доста голямо бъдеще, защото освен за осветление, могат се използват и за производството на телевизори, като един съвременен телевизор направен с LED технологията използва два пъти по-малко количество енергия в сравнение е един LCD телевизор.

Това е друга област на приложение, но тъй-като телевизора също е доста масов продукт предполагам че LED технологиите много бързо ще навлязат и да спомогнат за значителна редукция на използваната енергия от домакинствата. Масовото им използване и производство със сигурност от своя страна ще доведе и до по-ниски цени спрямо тези които са в момента и още повече инвестиции за разработки с които да се повиши техният коефициент на полезно действие.