Този сайт използва добре известните бисквитки.

Ниски емисии

13 Януари 2010 / 17:35 | Автор: dkolov | Категория: Технологии

Напоследък като че ли се забелязват доста енергични действия от страна на големите компании в света за намаляване на консумацията на енергия и съответно следствието от това – изпуснатите парникови газове в атмосферата. Преди това обаче малко за сегашната ситуация.

Струва ми се че има доста хора за които термина “глобално затопляне” означава по-високи и рекордни температури, каквито се наблюдават през последните няколко месеца. Всъщност тези аномалии засега не могат да бъдат свързани с глобалното затопляне, тъй-като температурни аномалии винаги е имало и най-вероятно винаги ще има. Предполагам че за да може да се оцени определено явление като следствие от глобалното затопляне е необходимо да има системна повтаряемост на явлението и да бъде наблюдавано от специалисти.

От друга гледна точка започвам да си мисля дали причинно следствената връзка е достатъчно ясна дори и от много специалисти, тъй-като четох една научна статия описваща някой митове за глобалното затопляне, като един от митовете са че парниковите газове причиняват повишението на температурите на планетата и автора твърдеше че всъщност водата е най-големият парников газ.

От статията не стана ясно дали автора си дава сметка, че наред с останалите парникови газове хората непрекъснато добавят вода в атмосферата в процеса на горене на най-различни горива. Според автора много по-силно влияние за затопляне на планетата има образуваната облачност, но според мен облаците се образуват от вода.

Един източник на тази вода от една страна е възможно да е горенето на горива с цел получаване на енергия, а от друга по-силно изпарение от моретата, океаните и реките благодарение на по-високите температури.

Т.е. донякъде въглеродният двуокис повишава с малко температурата, което позволява повече вода да присъства в атмосферата, което увеличава температурата с още малко. Това от своя страна води до по-голяма облачност, която от своят страна повишава температурите.

Процеса изглежда цикличен, но все пак автора твърди че въглеродният двуокис има известен ефект върху повишаването на средните температури и ако механизма който описах малко по-горе наистина съществува, тъй-като е лично мое разсъждение, в основата на затоплянето все пак стои въглеродният двуокис, чийто основен източник е изгарянето на горива.

Отново не искам да се забравя че това горене е съпътствано с отделяне на вода, защото продукта от горенето винаги е въглероден двуокис и вода, както знае всеки ученик от средният курс.

Реално както казва автора, количеството вода в атмосферата се извалява от време на време, но скоростта на изваляване силно зависи от това дали топли и влажни маси ще се срещнат със студени такива. Тук стои още един въпрос – дали с повишаването на средните температури всъщност не се намалява вероятността за среща между студен и влажен въздух, което да доведе до изваляване и съответно да позволи охлаждане на планетата.

Има и още един интересен факт в статията, въпреки че автора твърди че съвременните компютърни модели на процесите в климата не биха могли да дадат точен резултат за периода от 2020 до 2050 година, поради недостатъчна зрялост, но в резултатите за България от тези модели е видно че средните температури ще се повишат между 2 и 3 градуса.

Все пак остава надеждата че или наистина тези модели са неточни или скоро ще вземем по-сериозни мерки. Що се отнася до мерките малко по-надолу. И накрая имаше една интересна сентенция в началото на статията, че имало един човек който задобрял много в борбата си с дракони и накрая тъй-като изобщо не срещнал дракон спечелил Европейска програма с която отворил център за обучение за борба с дракони.

Всъщност глобалното затопляне е проблем точно от този тип, защото стигне ли се до момент в който то да е факт и сериозна причина за неблагоприятни атмосферни условия водещи до по тежки условия за живот на хора, животни и растения, значи не сме взели достатъчно сериозни мерки за решаването на този проблем и ще трябва да се срещнем с дракона.

По принцип е глупаво да осъзнаваш че евентуални действия или бездействия биха могли да утежнят живота на планетата и в същото време да не взимаш мерки за това и при така поставена дилема дали субсидия от Европейският съюз или среща с дракон, предпочитам субсидия от Европейският съюз. Надявам се някой да не разбере последните ми думите в буквален смисъл.

Не само че е глупаво омаловажаването на проблема, а даже и малко инфантилно и много ми прилича на една случка от преди месец, когато улиците в София бяха доста заледени. Беше ми необходимо доста време да убедя сина си че е необходимо да си постави колан, тъй-като има опасност да катастрофираме и да се нарани и въпреки убежденията, когато пристигнахме там където отивахме той ми заяви “е виждаш ли че нищо не се случи!”.

И наистина е така само че на много други хора им се е случило и докато той може да бъде оправдан донякъде заради детското си мислене не мисля че зрели хора би трябвало така лесно от омаловажават проблем, който е малко вероятен. Оригинална версия на статията породила моите мисли.

Хубавото в цялата история е че все пак има и хора, които мислят и полагат усилия спрямо техните възможности за ограничаване на изразходваната енергия и търсят благоприятно решение на проблема. Добрата новина е че основната тема на тазгодишното автомобилно изложение в Детройт е “Икономични коли”!

Т.е. мисли се не само за околната среда, но и за джоба на хората които ще карат тези коли с оглед на постоянно растящите цени на бензина. Технологиите явно се подобряват, защото се показват вече и коли, които могат да изминат повече от сто километра.

Изглежда вече почти няма голям производител на автомобили, които да не предлага електрическа кола, с което от 2010 ще започне по-бързо преминаване към алтернативни източници на енергия специално в областта на транспорта.

Климатици

Вторият важен факт е че Китай планира да обнови своят национален стандарт, засягащ енергийната ефективност за домашни климатици. На специална конференция в която са участвали специалисти от най-различни държавни инструкции и производители на климатици е разгледан новият проект за национален стандарт.

В новият стандарт се разглеждат минималните позволени стойности и скалите за измерване на енергийната ефективност, както и метода за проверка на качествата на обикновените климатици използвани от домашни потребители, т.е. с мощност до 14 киловата.

Според новият стандарт енергийната ефективност на домашни обикновени климатици се отчита по три скали в зависимост от мощността - за климатици до 4.5кВ коефициента EER трябва да е минимум 3.2. За климатици чиято мощност е по-голяма от 4.5кВ и по-малка от 7.1кВ EER трябва да е 3.1, а за тези с мощност по-голяма от 7.1кВ - 3.0.

Това е една много сериозна стъпка към намаляване на консумацията на енергия, тъй-като през лятото в много големи градове около 20-30% от потребяваната електроенергия се използва за осигуряване на комфорт на жителите с помощта на климатици.

Сегашните стандарти са доста по-либерални по-отношение на енергийната ефективност, например най-ниската скала изисква стойност на EER минимум 2.6. С други думи по новите стандарти климатици с мощност 3.2 киловата биха консумирали 1 киловат електрическа енергия, докато в досегашният вариант 1.23, което е намаляване на използваната енергия с една пета.

Такова едно действие от страна на Китайското правителство би имало доста сериозни последствия в положителна насока, защото от една страна това е най-голямата държава в света и потреблението е едно от най-големите.

От друга това е и един от най-големите производители на климатици в света и изнасяните климатици би трябвало да отговарят отново на този стандарт, тъй-като едва ли би могло да се преустройват поточните линии за по-малки серии.

Другият голям производител на климатици, Япония отдавна е преминал към високи нива на енергийна ефективност, но тъй-като Китайският пазар, който както казах е доста голям се задоволява предимно със собствена продукция и в същото време изнася голяма част от тази продукция, ефекта от по-високата енергийна ефективност на домашните климатици би имал доста сериозно отражение в глобален мащаб.

Интересното е че в изнесената информация тези ограничения са поставени върху обикновените климатици, които по-принцип са по-малко ефективни спрямо обикновените, които пък от своят страна са един доста перспективен източник на възобновяема енергия, когато се използват за отопление.

Японските производители отдавна са достигнали до доста по-високи нива на енергийна ефективност, със стойности на коефициента COP, измерващ тяхната ефективност в режим на отопление, надхвърлящ 5 когато става въпрос за инверторни климатици.