Този сайт използва добре известните бисквитки.

Замърсен въздух

17 Януари 2010 / 20:03 | Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Започвам да си мисля че моята коледна елха е обречена да умре. Когато я засаждах случайно премина един мой познат, който явно имаше някакви познания за дърветата и реши да изглежда компетентен, та спомена че било смърч. Сега като се събудих след една тежка сватба, реших че е време да видя как се отглежда смърч, и първото нещо което намерих в Укипедия е че това дърво не може да живее в задимени градски условия.

Явно пак съм попаднал в трудна ситуация при отглеждането ми коледна елха, тъй-като освен чиста среда един смърч изисква сянка от други дървета около него. По принцип когато правех избор на място за засаждане търсех слънчево място, но явно това е една малка грешка, която ще трябва да коригирам по-нататък.

Все пак много повече ме притеснява факта, че един смърч изисква общо взето постоянна температура и влажност, да не говорим за липса на задименост от градски условия. Непрекъснато чувам че една коледна елха много трудно се засажда и общо взето всеки един опит завършва с фиаско, защото трябвало да се засади като се спази ориентацията на дървото когато е било засадено спрямо посоките на света, но вече съм твърдо убеден, че всъщност мръсният градски въздух е основната причина за липсата на успех.

Обнадеждаващият факт за един смърч е че ако започне да живее има възможност да го прави 1200 години, което със сигурност ще надхвърли моят живот, но засега изпитвам известни съмнение дали ще успея да задържа този живот. Все пак не съм се отказал и ще трябва да полагам повече грижи за моята коледна елха, като се надявам да намеря достатъчно добър начин да си я отглеждам, като определено ще е необходимо да намеря начин да я предпазя от слънцето в първите години.

Като се позамисля задимената градска среда пречи и аз да живея както трябва, но на този етап не мога да направя кой знае колко. Но все пак мога да засадя още няколко дървета които са малко по издръжливи около нашата коледна елха с което от една страна да огранича директният достъп на слънце, а от друга да намаля нивата на запрашеност около засаденият смърч. Дано тези мерки дадат някакъв добър резултат в следващите няколко месеца.

Нови идеи за коледна елха

18 Януари 2010 / 09:05

Мислех снощи доста как да предпазя засадената си коледна елха и реших че най-добрият начин е да купя няколко декоративни борчета. С това хем ще осигуря малко сянка, хем ще направя микро климата около елхата малко по-чист в сравнение с въздуха на София, хем и ще я предпазя от вятъра. Защитата от вятъра цяла седмица я мисля и досега нищо не измислих, но с няколко декоративни борчета мисля, че ще реша няколко проблема наведнъж.

Изглежда е било необходимо да засадя своята коледна елха, зад някое друго дърво, което да и пази сянка и да я пази от вятъра, но когато търсех как се засажда коледна елха така и не се сблъсках с информацията че е смърч и са необходими по-специални условия за да бъде успешно засадена. Мисля че това е добра идея и е трябва да потърся малко декоративни борчета за да подобря условията на живот на моята коледна елха.

Що се отнася до уреда за измерване на ток за който получих коментар от човек желаещ да измери консумацията на неговият климатик. Аз също измерих колко харчи моят климатик, но консумацията е малко променлива и зависи от зададената температура и скоростта на вентилатора. Оказва се че на най-висока скорост на вентилатора климатикът харчи най-малко, но пък и най-много шуми.

Все пак уреда си върши някаква работа, защото тази събота и неделя като ме нямаше в къщи отивайки на сватба изключването на всичко, което стои в режим на изчакване съм спестил около 3 киловата.

По принцип човек трябва да се стреми да изкарва повече пари, а не да спестява, но специално в този случай мисля че е добре да се спестява тази енергия, тъй-като това може да направи света малко по-чист. Пак да напомня че тези 50-60 вата няма да ми решат финансовите проблеми, но при няколко стотици милиона семейства само в Европа дори и толкова малко количество електроенергия може да доведе до огромни спестявания на тонове въглероден двуокис в атмосферата.