Този сайт използва добре известните бисквитки.

Kоледна елха

28 Февруари 2011 / 08:56 | Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Пак има май твърде много кафяви иглички по старата ми коледна елха, което показва че тя страда от липса на вода или някакви други неблагоприятни условия. Миналата година пак имаше същия проблем със същата коледна елха. Мисля че появата на кафяви иглички се дължи на сушата, която е настанала и липсата на достатъчно усилия от моя страна за добавяне на вода в почвата където се намират корените на старата ми коледна елха.

Имам чувството че от два месеца София е обхваната от суша и заради това няма достатъчно вода за самата елха. По-големия проблем е че ако беше само моята коледна елха това общо взето нищо не означава, но предполагам че и много други дървета на които се разчита да абсорбират въглероден двуокис са изпаднали в същите условия на безводие. Не че в момента има много добри условия за фотосинтеза, но при липса на вода дори и малкото фотосинтеза в момента я няма.

Новата коледна елха се представя доста по-добре засега и докато старата май беше смърч, новата е пицея оморика и тя като че ли по-лесно се адаптира към недостига на вода в тежки градски условия. Разбира се трябва да мине време за да оцени доколко е така, но и миналата година имаше същия проблем с твърде много кафяви иглички по старата коледна елха. Това ме навежда на мисълта че проблема се състои в това, че тя трудно може да оцелява без вода в запрашена градска среда, докато в същото време не протича никаква фотосинтеза.

Липсата на фотосинтеза през този сезон от годината донякъде е нормално явление, защото външните температури са прекалено ниски, но Февруари също не се отличава с много сериозни количества вода, което ако се запази като тенденция доста сериозни количества въглероден двуокис ще си останат в атмосферата заради недостига на вода. Мисля, че сушата се дължи донякъде на Ла Ниня, която от своя страна май е доста по-интензивна поради наличието на твърде много парникови газове в атмосферата, но това е друга тема.

В същото време прогнозата за времето не дава никакви индикации, че скоро ще завали и май-ще трябва малко изкуствено поливане на коледна елха за да се възстанови влажността в почвата около нея поне докато не вземе да завали малко повече дъжд или сняг. Последното най-вероятно важи и за новата коледна елха нищо, че засега тя не проявява признаци за недостиг на вода, а това може да се дължи на факта че е по-устойчива в моментите на засушаване.

По-неприятното е че вследствие на самото засушаване концентрацията на въглероден двуокис ще се задържи малко по-висока, което ще е причина за нови необичайни климатични явление включително и още по-големи засушавания.

Ако не друго то поне ще трябва да поддържам моята коледна елха с малко повече вода за да оцелее в тази суша, но тя едва ли ще има възможност да абсорбира чак толкова голямо количество въглероден двуокис. Както и да е малко малко пак е нещо пък някой ден нещата може и да се оправят.