Този сайт използва добре известните бисквитки.

Коли

7 Май 2010 / 14:29 | Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Нашата коледна елха се събуди и цялата е с нови пъпки или нови иглички, което означава че е дошла пролетта. Първи и втори Май бяха много топли дни и предполагам, че това е създало условия за по-интензивна фотосинтеза. Доста се радвам, че машата коледна елха започна да дава признаци на живот, тъй-като продължавам да се страхувам дали мръсния въздух на София, няма да стане причина тя да умре.

Както вече написах взех временни мерки с цел предпазване от полепване на прах по игличките като от време на време и нося вода и я мия, т.е. поливам цялото дръвче с надеждата, че ако има полепнах градски прах, той ще се отмие. Това го правих десетина пъти в рамките на месец и половина с по пет литра вода.

Всъщност през Април доста често валя дъжд, но когато няколко дни подред нямаше дъжд сипвах по-малко вода върху цялата коледна елха. Не мога да кажа дали това ще има някакъв положителен ефект, но понеже мисля че винаги е по-добре да се прави нещо, отколкото нищо да не се прави и човек да се остави по течението на обстоятелствата.

Така че засега от време на време поливам коледната си елха и даже мисля, че през лятото тя ще се нуждае от по-голямо количество вода, най-малкото заради по-усилната фотосинтеза и по-активното изпарение на вода от почвата заради по-високите температури.

Възможно е през лятото да не се наложи да намирам голямо количество вода, защото среща прогноза за времето в която се твърдеше, че лятото ще е дъждовни и дори е много вероятно да има наводнения както се случи преди няколко години.Разбира се тези дългосрочни прогнози за времето не винаги са много точни, но поне горе долу показват каква е тенденцията.

Засега не мога да предвидя точно какво ще се случи, но мисля че е добре да измивам редовна нашата коледна елха. Междувременно в началото на април някой друг насади коледна елха на двайсетина метра от нашата и последната снимка е точно на тази коледна елха.

Тя също се разлиства, което означава че времето за засаждане на коледна елха не е толкова от голямо значение стига да е преди началото на пролетта и стига дръвчето да не стои в апартамента на топло и това да промени жизненият му цикъл.

Една седмица след първите наченки на нови иглички върху нашата коледна елха тя вече съвсем прилича на живо дърво. Както забелязвате почти всички нейни клони имал млади и зелени иглички. Тази седмица валя много дъжд и даже снощи небето направо се продъни и заради това възнамерявам отново да направя пауза в поливането и.

Изглежда процеса на фотосинтеза е бил доста активен тази седмица, тъй-като дори тревата около коледната елха се е развила доста. Не бях обърнал внимание до момента в който не реших да кача още една снимка направена тази Неделя.

Нещо за което не се бях сетил досега, въпреки че съм го използвал е остатъчното кафе от машината. Това кафе така и така отива да гние и да създава парникови газове, но поне ще остави ценни вещества върху моята коледна елха. Донякъде цвета на кафето предполага абсорбиране на слънчевите лъчи и и по-интензивно изпарение на водата около коледната елха, но доколкото съм чувал остатъка от кафе има благотворно влияние върху растенията.

Тази вечер ми измъкнаха под носа кафето от машината или по-скоро неговите остатъци, но следващия път смятам да разговарям с хората, които обслужват машината да не го изхвърлят а да ми го запазят и след това да го поставя около нашата коледна елха. Надявам се това да и подейства положително, въпреки че смятам дъждовете напоследък, че имат много по-добро въздействие върху нейното развитие.