Този сайт използва добре известните бисквитки.

Слънчеви колектори за ток в крачка напред

14 Март 2010 / 19:39 | Автор: dkolov | Категория: Технологии

Постоянно растящите цени на енергосносителите, заедно със заплахата от евентуални проблеми в климата на земята са двата основни двигателя за повече усилия в разработката на системи със слънчеви колектори за ток.

Наскоро PANASONIC закупи, най-големият производител на слънчеви колектори за ток, а именно SANYO с цел по-бързо да навлезе в този сегмент от пазара и даде заявка да стане компания номер едно в света в енергийният бизнес до 2018 година. Останалите играчи на пазара далеч не стоят със скръстени ръце и почти едновременно в началото на месеца TOSHIBA и MITSUBISHI ELECTRIC обявиха своите действия за развитието на своята продукция от слънчеви колектори за ток.

TOSHIBA обяви, че започва да предлага пълно оборудване за домашни потребители с което цели да заеме 10% от пазара на слънчеви колектори при домашните японски потребители за фискалната 2012 година, като в нейната фотоволтаична инсталация ще се включва слънчеви панели, система за консервиране на енергията и специален контролер, който ще дава информация за състоянието на системата.

Слънчевите панели за ток ще бъдат доставяни засега от SunPower, която в момента произвежда едни от най-високо ефективните слънчеви колектори за ток - 21.5%. Цялата ефективност на инсталацията на TOSHIBA се очаква да бъде около 15.9%, като в началото специално създадената структура ще наброява 30 човека, а до 2012 година се планира наемането на 3000 човека в бизнеса.

Почти по същото време MITSUBISHI ELECTRIC обяви завършването на нов завод за слънчеви колектори с което компанията достига до годишно производство на слънчеви колектори за ток от 270MW. Според MITSUBISHI ELECTRIC световният пазар на слънчеви колектори за ток ще нарасне от 5,550MW за 2009 година, до 8,000MW през 2012 година. Тези очаквания са вследствие на програмите за стимулиране на използването на слънчеви колектори за ток измежду японските домашни потребители, програмите в Европа и проектите в Америка.

В новият завод MITSUBISHI ELECTRIC ще произвежда слънчеви колектори за ток с много висока ефективност - 19.3, което донякъде е малко по-малко в сравнение с тези, които възнамерява да използва TOSHIBA в близко бъдеще.

Изглежда растящите цени на енергоносителите и глобалното затопляне изиграят доста сериозна роля за повишаването на конкуренцията измежду производителите на слънчеви панели за ток и предполагам, че с увеличаването на енергийната ефективност процеса ще се ускори съществено към използване на все повече зелена енергия.

Смятам че големи производители на електроника, каквито са PANASONIC, TOSHIBA и MITSUBISHI ELECTRIC, заедно с други водещи производители веднъж поставени в сериозна конкуренция ще започнат да влагат повече инвестиции, а това неминуемо ще доведе до по-ниски цени и по-висока енергийна ефективност.

Сегашните слънчеви колектори за ток са с относително високи цени, и с твърде малка ефективност, което в много случай обезсмисля тяхното използване от гледна точка на финансов ефект. Съществуват специални правителствени програми по света, които имат за цел да стимулират преминаването към възобновяеми източници на енергия, като тези програми предимно се развиват в Япония, Европа и Америка.

Японците не разполагат със природни изкопаеми и предполагам, че това е една от причините да развиват високите технологии, както за спестяване на енергия, така и за получаването и от други източници. Европа е доста загрижена за околната среда и полага усилия за намаляване на парниковите газове, а Америка като страна с огромни енергийни потребности търси начини да разнообрази източниците си на енергия.

Слънчевите колектори за ток, не могат да предложат пълно обезпечаване на енергийните нужди, защото в края на краищата, когато няма слънце, независимо дали през нощта или има облачност, няма и ток от слънчевите колектори. Но благодарение на други технически решения за консервиране на енергията от слънцето е възможно да се реализира сериозна редукция на консумираната енергия и от там, редукция на много парникови газове в атмосферата.

Като гледам как се надпреварват големите производители на електроника да навлязат в бизнеса мисля, че много скоро ще има по-ниски цени за слънчевите колектори за ток, и по-висока енергийна при преобразуването на енергията от слънцето, а това е една много сериозна предпоставка за много по-малко парникови газове в атмосферата. Дори започвам да си мисля, че с непрекъснато растящите цени на природните изкопаеми използвани за добиване на енергия е една от причините за спада на цени при алтернативните източници на енергия.