Този сайт използва добре известните бисквитки.

Получих един коментар, но си зададох въпроса Защо?

1 Април 2010 / 19:41 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Промених заглавието на тази статия, защото човека, който направи този коментар ме накара да се замисля доста и не беше съгласен със самото заглавие.

Не сме по тъпи от пропагандистите по популярните телевизии. Студът е жега, войната е мир, а Биг-Брадър фамили е морал...

Кажете Дан Колов - кога в историята си Сибир не се е пукал от студ и защо това взе да ви тревожи тъкмо сега?

Ето ви теза... Да, климата се променя, на едно място се затопля, на друго се захлажда, но го прави обективно - без връзка с действията на човечеството. Да допуснем, че утре закрием цялята промишленост и енергетика в света и сведем отделянето на парникови газове до нула... Изненада, но това по никакъв начин НЯМА да спре промяната на климата. Нищо не можете да промените.

Въпроса е защо?

Защо затварянето на цялата промишленост няма да спре промените в климатът. Отговора на този въпрос е много съществен. Има много противници на глобалното затопляне, но никой не казва защо човека не влияе на природата. Всеки използва нравоучителни думи сякаш е бог и тези думи трябва да се взимат като чиста проба истина, но прерових целият интернет, видях какви ли не статии против глобалното затопляне, но в нито една от тях не пише, ЗАЩО човешката дейност не влия на климата на земята.

Има хора които разглеждат глобалното затопляне като вид пропаганда, има хора които твърдят разни неща, но не показват цялата истина или поне и идея си нямат за нея, в края на краищата никой не казва какво ще се случи ако високата концентрация на въглероден двуокис продължи да съществува и даже да се увеличава.

Никой не казва това защото никой не е живял в подобен свят и никой не разполага с достатъчно мощни компютри да за може да извади меродавно мнение. И след като го няма намира други начини да си изгради своята пропаганда - човешката дейност не влияе на климата, но не казва.

ЗАЩО !!!

В края на краищата по този свят има една камара учени хора, които взимат някакви пари за своя труд. Възможно е част от тези хора да са корумпирани тъй-като корупцията е в душата на човека, но все пак е добре хората, които смятат че глобалното затопляне не се дължи на човешката дейност да намерят учени, които да корумпират.

Т.е. да им платят за да докажат, какво ще се случи при високи концентрации на въглеродният двуокис в атмосферата. Самият факт защо никой не го прави е твърде подозрителен и трябва да отговоря защо студения Сибир ме тревожи доста силно.

Всеки нормален човек на тази земя се надява да направи така, че неговите наследници да живеят по-добре. И след като няма никакво меродавно научно обяснение, което да не може да бъде оборено защо точно се променя климата и защо не можем да спрем затоплянето в някой райони и охлаждането на други това означава, че има известен риск за бъдещето поколение.

Риска се състои в това, че то може и да не е подготвено за проблемите си в своя живот. Неговата подготовка от милиони години насам се изгражда от родителите на това поколение и в момента никой не може (или не иска) да докаже по неоспорим начин какво ще се случи в близките няколко десетилетия, когато следващото поколение ще живее. Има известно обезпокоително изречение в края на коментара

Нищо не можете да промените.

Да така е. Аз почти нищо не мога да променя. В края на краищата аз съм един обикновен човек, но следя какво правят големите и след като те взимат мерки за ограничаване на парниковите газове, най-вероятно има защо.

Много хора ще кажат че пропагандата за глобалното затопляне идва от Америка в името на Алън Гор, но в същото време най-голямата държава в света, Китай прави много сериозни инициативи за намаляване на парниковите газове и създава големи стимули, едни от които са ограничаване на обикновените климатици и преминаване към използването на високо ефективни инверторни, създаване на добри условия някой от тези инверторни климатици да се използват за получаване на топла вода и ред други мерки в най-голямата държава на света, която изобщо не се занимава с пропаганда.

Япония, която традиционно е страната на мислещите хора, постоянно строи заводи за слънчеви колектори за ток, а Америка която традиционно консумира огромно количество петрол усилено работи за въвеждането на електрически коли по американските пътища.

Европа, която е една от най-големите организации в света зад която стои достатъчно население въвежда едва ли не драконовски мерки за използване на енергия от не възобновяеми източници и съответно една камара стимули и забрани. Например забрана за продажба на обикновени електрически лампи измислени още от времето на Едисон, отново стимули за използване на климатици за топла вода във Франция, Англия и Германия. Още повече стимули за генериране на електрически ток от възобновяеми източници от вятъра, слънцето и какви ли още не други.

Абе в края на краищата цял свят говори и прави какво ли не за намаляване на парниковите газове, само тука се намират хора, които твърдят че нищо няма да можем да направим за да спрем затоплянето на климата без да казват защо. Или тези хора знаят някаква голяма тайна или прости си говорят врели некипели само и само за да са интересни.

И все пак ще се радвам да получа коментар, защо дори и да спрем всички емисии на въглероден двуокис това няма да доведе до понижаване на средните температури на планетата. За съжаление аз не мога да отговоря точно какво ще се случи поради ниското ниво на информация с която разполагам, но все пак ще се радвам да получа повече информация, защо каквито и да са количествата въглероден двуокис в атмосферата глобалното затопляне ще си продължава.