Този сайт използва добре известните бисквитки.

Малки усилия

21 Май 2010 / 21:47 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Сетих се че мога да проверя фирмената мрежа за включени компютри и намерих малко в София, Пловдив, Варна и Русе. Събота и Неделя няма да има кой да ги използва тия компютри, а те ще си харчат ток на воля. Мисля че тия десет компютъра за 60 часа ще изхарчат поне 6 киловата, което е електрическия ток за около 50 енергоспестяващи лампи да светят 6 часа.

Не е малко и ще взема да им наредя по кронтабовете да се гасят извънработно време, когато са забравени дори и от бога. Жалко че много от тези компютри са ми малко далече и не мога да ги изключа от контакта, защото само режима им на изчакване хаби също доста много енергия, но няма как да ги извадя от контакта. Все пак и това е нещо засега и не се бях сещал да им вкарам в кронтаба ако работят в три през нощта процесора да ги попита защо аджеба работят.

Хубаво де все пак съм доволен че намерих още един начин да се пести енергия. Да ти си призная честно днес тия счетоводителки ме издразниха много днес. Ако бях един голям началник, щях да ги изволня всичките барабар с финансовия министър дето им иска една камара хартия.

Тия счетоводителки днес изпечатаха два топа хартия за да си правят някакви годишни отчети, че даже мислят и утре пак да печатат три пъти повече че да си имали. Чудех се за какво им е при положение, че аз не съм изчел толкова книги през живота си и не вярвам някой да седне и да им чете писанията какво са натворили през изминалата година.

Дори и да седне предполагам че ще е някой модерен човек дето използва компютър и лесно и бързо ще си извади необходимата му информация. Бах мама му трябва да измисля нещо, защото тия ме псуват бе - една камара хартия дето няма да се намери нормален човек, който да я прочете.

Мислех си да взема и да скапя всички принтери, ама не става засега защото щели да имат някакъв одит и трябвало да имат всичко на хартия. пък това било много важно. Брей да му се не види тия одитори още ли си нямат компютри че трябва да им се печата всичко на хартия.

Мислех си даже че ако не се печаташе толкова много хартия, може да се спестят малко пари и да се подари по един компютър на всеки одитор, а той да си чете на воля всичката простотия дето са натворили неговите счетоводители за които там си отговаря.

Много хартия печатат тия счетоводители и да си призная честно ми се струва много безсмислено, защото всичката тая хартия след това се реди по някакви си папки дето няма много голям смисъл от тях след като всичко си стои по разни компютри.

За съжаление нищо не мога да направя, но ако вземе някой да ме избере за финансов министър ще забраня на всички счетоводители да печатат техните си глупости на хартия без да има много голяма полза от това, след като всичките глупости в края на краищата ги пращат някъде си в интернет всеки месец.

Нали в края на краищата всички тия справки интрастат, минтрастат ДДС и други такива щуротии дето ги пращат някъде си по държавните сайтове носят информация и от какъв зор им е да печатат всичко това и на хартия. Много ме издразниха двата топа хартия, ама какво да се прави, добре че се сетих поне да гася разни компютри автоматично, което малко ме обнадежди и поуспокои.

Разбира се далече съм от мисълта че с тези мои малки мерки ще премахна глобалното затопляне, но тук малки мерки там малки мерки и може някой ден да няма глобално затопляне.

Отзиви от мерките за глобалното затопляне

26 Май 2010 / 08:41

Както писах с цел спестяването на енергия в Петък изключих по един компютър Пловдив, Варна, Русе и няколко в София, които смятаха да си хабят ток напразно през почивните дни. Изключих общо десет компютъра и общо 25 от контакта заедно с принтери и офиси да се не хабят енергия от режима на изчакване, както и две безжични мрежи.

Междувременно се оказа, че един компютър изразходва само 5 вата, а не 20 както си мислех или по скоро той би харчил 20 ако е окомплектоват в безжичен приемник и други неща по себе си. Все тая мисля, че съм спестил около 1.1 киловата, което за три дни са близо 100 киловата.

Първите отзиви във Вторник, общо взето бяха от сорта, кой ми е пил от чашката, кой ми я ял от паничката и кой ми е изключил компютърчето заедно с неговото принтерче. Естествено имаше и други отзиви от сорта на бах мама му има еколологични терористи, които тероризират хората с тяхното глобално затопляне.

Други пък искали да работят Събота и Неделя, и не можели да се свържат с компютъра си в офиса, но тази теза бързо отпадна, защото в края на краищата, който не работи през работно време работи през почивните дни - нали в края на краищата затова е работното време за да се свършва работата на време.

Следващата реакция, че тази енергия общо взето е нищо и има много други начини с които да се спестява енергия и даже се прокрадна идея да се спре купуването на пластмасови чаши за вода, които общо взето са за еднократна употреба. Точно заради това съм съгласен, че тия 100 киловата са общо взето нищо на фона на всичката енергия, която просто се хаби, но ефекта на пеперудата стимулира мислене в главите на хората в най-различни посоки.

Всъщност сто киловата изобщо не са много малко, защото това е енергията, която биха използвали 5 000 енергоспестяващи лампи, които светят със светлина на 100 ватова електрическа лампа с нажежаема жичка за един час.