Този сайт използва добре известните бисквитки.

Коледна елха

12 Декември 2009 / 18:59| Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Купих си истинска коледна елха в саксия, която смятам да я засадя след нова година. Нещо като отговор на въпроса, какво мога да направя за намаляване на глобалното затопляне отправен в един коментар. С това далеч няма да оправя проблемите в климата, но тук малко там малко и накрая става голямо особено ако много хора правят така.

Истинска елха има няколко предимства, първо е по-красива, второ може да се засади и трето е с по-ниски цени. Купих я от Бриколаж и при покупката спечелих карта за 5% отстъпка при следваща покупка, така че може да се каже че Дядо Коледа ми донесе подарък, въпреки че не знам точно от какво друго се нуждая в момента.

Засаждането на ново дърво е много препоръчително за големи градове, които представляват термо острови. Термо островите са една от причините да консумираме повече енергия, защото в тях температурите обикновено са от 3 до 12 градуса по-високи спрямо заобикалящите терени. По-високите температури в такива градове увеличават консумацията на климатици и други хладилни инсталации в хранителни магазини и други ненужно и единственият начин за избягване на проблема е посаждането на повече зеленина.

Разбира се много добре осъзнавам че само с една коледна елха, няма да постигна кой знае колко, но отново е добре от възпитателна гледна точка защото това ще е нашата коледна елха, за която ще се грижим и по нататък. Все пак малкия взе дейно участие в украсяването на тази коледна елха. Засега нямам никаква идея как се отглежда елха, т.е. поне докато стане здраво дърво, тъй-като са необходими някакви грижи.

Това лято засадиха в парка цяла нова гора с дървета, но всичките изсъхнаха и сега гледам че пак са ги посадили отново и си мислех че е било необходимо да се положат някакви грижи за да започнат да живеят и да вземат участие в акумулирането на въглерод, създаването на кислород и намаляване на ефекта на термо острова.

Що се отнася до книжката на Гълъбова с математика за деца. Оказа се че баба му на малкият я използва вече интензивно и не трябва да влизам в конкуренция с нея, затова ще се въздържа да я използвам. Човек трябва да избягва пресечни точки с майката на жена си, ако не желае да достигне до конфликти.

На второ място това се оказва по-скоро учебник отколкото детска книжка с игри, с която малко дете може да се занимава цял ден. Така че засега ще трябва да си намеря още много други и разнообразни игри.

По принцип не съм привърженик на идеята че едно дете трябва още от малко трябва да е напред с учението. По-скоро ако научава нещо то трябва да е в игра в която то се забавлява. Смятам че най-добрият начин за развитие е в добре подбрани игри, отколкото на дивана с книжка.

Всичко зависи от това в каква среда поставиш детето и ако го научиш да решава тройни интеграли твърде рано, когато неговите връстници все още играят, смятам че ще го откажеш от бъдещо развитие, защото няма да го има стимула за развитие.

Мисля че стимула за развитие идва от средата, а не от това което знае и може едно дете. Знанието и моженето на едно дете е само за удовлетворяване на някакви вътрешни потребности на родителите, но далеч това не означава че същите потребности са създадени и в детето. Затова е по-добре вместо да го учиш на математика и логика още преди да е стъпил в училище, е да се избере подходяща общност от приятели, с които да обменя информация и да имат общи стремежи.

Средата е много важна, даже смятам че е най-важната, дори от своят собствен житейски опит, а след това той сам ще потърси начин да развие това от което има вътрешна потребност, независимо дали е логика, математика или някаква друга област.