Този сайт използва добре известните бисквитки.

Ровейки интернет за слънчеви панели открих икономични лампи

26 Ноември 2009 / 09:41 | Автор: dkolov | Категория: Случки в моя живот

Мисля преди да започна експериментите си със слънчеви панели за ток, да си купя нови лампи. Това което открих в интернет е че се предлагат много икономични светодиодни лампи, които консумират 10W, а светят като 100W електрическа лампа с нажежаема жичка.

Технологиите явно напредват много в областта на спестяване на енергията дори не ми се сториха с много високи цени - 3W лампа струва 20 лева. Не са толкова много 20 лева и дори мисля че правителството трябва да субсидира и стимулира покупката на такива лампи.

Дори и с по-високи цени гледам че работят 50 000 часа, което май означава че поне 30 години няма нужда от нова. Мисля че дори тези цени са доста ниски, защото при 2 милиона домакинства в България 20 лева правят 40 милиона, а тези пари могат да се спестят от строежа на нови електрически централи. Мисля че вместо да се строят централи ще е по-добре.

На теория светодиодните лампи са 3 пъти по-ефективни от тези с нажежаема жичка, което означава че ако 2 милиона Българи си поставят 3 ватова лампа вместо 10 ватова, ще се спестяват 14 мегавата мощност, като се прибавят и загубите в електрическата мрежа резултата е доста внушителен.

Както и да е ще си купя утре една светодиадна лампа въпреки по-високите цени, а после и слънчев панел. Каквото и да е може и да са екологични ама струват доста пари и ще го направя като вид колекционерство. Този месец малка лампа и малък панел, след време пак, така ще имам малка колекция от лампи и панели. При тези цени излиза 200 лева за осветление и май още толкова за генериране. Ще започна с малко да видя какви са резултатите в реални условия пък после после ще мисля.

Купих си нови лампи

9 Декември 2009 / 20:43

Най-накрая си купих нови лампи, реших да си купя луминесцентни, а не светодиодни лампи, защото реших да видя какво продават в новия магазин за строителство и гледам лампи PHILIPS по 10 лева, а в Бриколаж бяха по 13.

В края на краищата и аз се възползвах от по-ниски цени и купих пет лампи, оставяйки светодиодните за бъдещи времена. Светодиодните лампи са с доста по-високи цени, но извържат май повече от 30 години!!!

С новите лампи ще спестявам по 400 вата на час, което ме наведе на мисълта че досега съм използвал лампи по-скоро за отопление отколкото за отопление. Това вкара допълнително мисли за самото отопление и въпреки че купих още ребра за алуминиеви радиатори за да мога по-лесно да се отоплявам вече май-ще трябва да потърся още ребра за алуминиеви радиатори.

Е все пак е нещо, остана ми удоволствието ще нанасям по-малко щети на околната среда. Оказва се че доста съм консумирал. В самият магазин видях лампи на безбожно ниски цени - 22 стотинки и въпреки че през цялото време си мислях че са менте си взех и две такива. Оказа се че светлината е толкова бяла и така ме дразни, че най-вероятно такова нещо трудно ще използвам за осветление на апартамента.