Този сайт използва добре известните бисквитки.

Икономични лампи

14 Май 2010 / 20:58 | Автор: dkolov | Категория: Технологии

Светодиодното осветление, което често се нарича LED осветление е станало доста популярно поради възможността от него да се спестява много енергия, дори спрямо луминесцентно осветление. Всъщност реших да напиша тази статия, не за използването на тази нова технология в домашни условия, а защото видях тази вечер фаровете на едно Ауди и се сетих, че най-вероятно на това място може да се спести огромно количество парникови газове, дори много повече отколкото ако всички поставят в апартаментите и офисите си светодиодно осветление.

Фаровете на една кола използват относително неефективни електрически лампи, въпреки че те са малко по-ефективни от обикновените лампи с нажежаема жичка. Всъщност мисля, че мигачите, стоповете и плафона, които прави осветление на купето си използват най-обикновени лампи с нажежаема жичка, но те пък не се използват толкова много, колкото фаровете и габаритите.

Струва ми се, че твърде много бензин се използва за осветление на една кола, защото доколкото знам в един литър бензин има приблизително 10 киловата енергия, която съвременния бензинов двигател усвоява едва на 25-30%, като съм склонен да мисля, че по скоро долната граница е вярна защото за да максимално икономичен двигателя е необходими перфектно техническо състояние на целият двигател, което след като не е формула едно е много малко вероятно.

Така от един литър бензин двигателя произвежда 2.5 киловата мощност, но заради ремъчната предавка към алтернатора, заради самият алтернатор и заради кабелите, които достигат до различните електрически лампи се загубват поне 500 вата, т.е. поне 20% загуби преди да има каквото и да осветление на пътя. С тези 2 киловата мисля, че фаровете и габаритите могат да светят от порядъка на 12 часа.

Допълнително повечето лампи използвани в коли са поне три пъти по-неефективни, ако се заменят със светодиодно осветление. С други думи замяната на сегашните лампи със лед технологията, не само ще намали в пъти използвания бензин за осветление, но ще минимизира и загубите от генериране и пренос на електрическата енергия, което означава повече от три пъти.

Разбира се количеството бензин не е много съществено, защото ако наистина е необходим един литър бензин за 12 часа светене на фарове и габарити то на час се получава по 80 грама, но ако се включи енергията за транспорт на самия бензин, за производството му и други съпътстващи процеси при 70 милиона нови коли годишно и при средна използваемост 5 години, то 350 милиона коли по 80 грама на час са 28 000 тона бензин на ден, или около 60 000 тона въглероден двуокис и то при условие че фаровете на една кола не светят повече от час на ден.

Това е една сериозна цифра, за сравнение изригналия вулкан миналия месец изхвърляше по 300 хиляди тона дневно и то когато беше по-активен. Така че тази сериозна цифра от може да се намали повече от три пъти само ако всички коли започнат да използват led осветление, най-малкото защото през зимата се кара на фарове дори и през деня.

Технологиите за светодиодно осветление са много нови и в момента навлизат, като основното им приложение засега се заключава домашно, работно и улично осветление. Както виски нови технологии в началото продуктите се предлагат на сравнително високи цени, но преглеждайки сайтовете на големите производители на осветителни тела засега забелязвам, че не само високите цени са недостатък на led осветлението, но и ефективността все още не е достатъчно висока.

Това което имам предвид е, че получената светлина за определена консумирана електрическа мощност при използването на led осветление рядко надминава същото количество получени с помощта на луминесцентното осветление, което замени старите електрически лампи с нажежаема жичка.

Разбира се не може да се отрече факта, че десет пъти по-дългия живот на осветителните тела използващи светодиоди и липсата на ултравиолетова светлина е сериозно предимство на led осветлението през луминесцентното, но засега това което се предлага масово е или малко по-ефективно или почти същото спрямо луминесцентното при няколко пъти по-високи цени.

Чувал съм за led източници на светлина, които са почти два пъти по-ефективни спрямо луминесцентното, но тези източници са на космически цени и и изглежда отново е необходимо по-голямо производство за да се намалят производствените цени, като един от начините за това е използването им за фарове на коли по начина по-който прави Ауди.

За съжаление дори и при Ауди основното осветление не идва от светодиодни източници, тъй-като доколкото разбрах все още няма сертифицирани и стандартизирани фарове за коли използващи светодиодно генериране на светлина. Както казах все още сме в началото на навлизане на технологията в масови мащаби и най-вероятно това е една от причините както за високите цени, така и за липсата на стандарти за фарове на коли използващи led.