Този сайт използва добре известните бисквитки.

Май само Европа е загрижена за проблемите в климата

5 Декември 2009 / 20:44 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

По всичко личи, че целият свят си има достатъчно проблеми, че да мисли за глобално затопляне. Оставам с това впечатление, защото нещо започна да се говори за намаляване на парниковите газове в атмосферата спрямо 2005, а не както беше предвидено 1990.

Така е и в Америка живеят хора и като всеки друг човек, когато имаш проблеми в работата си не мислиш много кога ще си почистиш къщата. Интересното в че дори Япония, която май беше доста активна в разработката на зелени технологии също смята да изчислява своето замърсяване спрямо 2005. Лошото е че има два проблема, които са достатъчно сериозни и трябва да изберем по-малкото зло - глобално затопляне и финансова криза и колапс на икономиката.

В момент в който нямаш работа е нормално да обвиниш правителството за това, защото глобалното затопляне е нещо имагинерно засега, стоящо в докладите на учените, а липсата на заплата е нещо съвсем друго и то много реално. Това ме навежда на мисълта че единствено Европа може да си позволи за нещо повече от проблемите в икономиката си, т.е. като че ли нейната икономика е най-малко пострадала.

Възможно и да не е така, но четейки новините в сайтовете за срещата след два дни където се очакваше да се вземат важни решения и набелязване на мерки за борба с глобалното затопляне, само Европа стои зад това което е казала преди години, въпреки финансовата криза.

Това което ме обнадеждава е че хората и бизнеса са много повече заинтересувани относно проблема глобално затопляне и все повече продукти се появяват на пазара, които хората използват с нисък разход на енергия. Изглежда хората ще решат проблема, а не срещите на високо ниво.

Но все пак доколкото си спомням идеята за правителство предполага движеща сила и би трябвало тези правителства да осигуряват стимули за решаване на проблеми. Знам че всички гледат икономиката, която все пак прави някакъв растеж, колкото и крехък да е той, но важно да мислим и за другите проблеми, защото икономиката не е всичко на този свят, а част от него.