Този сайт използва добре известните бисквитки.

Малки проблеми

23 Февруари 2010 / 20:15 | Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Появиха се кафяви иглички по моята коледна елха и е много вероятно това да е сериозна индикация за мръсен въздух. По принцип вече много добре си знам, че всяка коледна елха трудно оцелява в мръсният и запрашен градски въздух, но след като видях друга, която се развива чудесно реших че най-вероятно може и да съществуват други причини, които да доведат всяка коледна елха до сигурна смърт.

Белият фон на снимката се дължи на наличието на сняг преди една седмица, но по-важното е че в този момент реших да потърся друга информация на какво може да се дължи кафявият цвят на игличките на моята коледна елха.

Срещнах дори обяснение че повечето коледни елхи се отглеждат до Октомври в нормална среда и след това се изкопават без да се следи дали няма да се отсекат част от корените и това е възможна причина за трудното оцеляване на коледни елхи. Донякъде това е много вероятна причина едно растение да страда известно време загубило своите корени, и даже малко ме хвана яд че в магазина не пишеше коледна елха за последващо засаждане, а само коледна елха, което автоматично означава че тази елха е предвидена да живее само до Коледа или никой не се ангажира докога ще живее тя.

Жалкото е че аз си мислех че като си купя коледна елха в саксия значи тя може да бъде засаждана, но тези две неща понякога не означават едно и също нещо. Все пак засега въпреки кафявите иглички признак за вид страдание, самата елха е жива и реших да направя поливането малко по-начесто, защото забелязах че когато имаше сняг около самото дърво липсваше сняг.

След това видях че и в парка около иглолистните дървета липсваше сняг и предположих, че те се нуждаят от повече влага и я изсмукват от почвата правейки я суха. Сухата почва предполага по лесно разтопяване на снега, защото тя обикновено винаги е с положителни градуси и липсата на влага би трябвало да означава, че растението реално разтопява снега.

Това си е моят теория и е възможно слънчевата енергия да се абсорбира много по-лесно на място където има дърво, но все пак реших да намаля интервала за поливане. Това обаче предполага създаването на друг проблем, тъй-като засега за да поливам моята коледна елха използвах питейна вода, което е нещо много ценно тъй-като тази течност на практика липсва в природата.

Даже си мислех че ако в един момент се окаже че една коледна елха се нуждае от десетина литра вода на ден и в същото време много хора решат да се сдобият с коледни елхи ние много бързо ще изчерпаме питейната вода.

Така засега ще намаля периода за поливане, но в същото време ще трябва да помисля за други източници на вода, освен естествените валежи и престоялата питейна вода. Имам известни идеи в тази насока - например когато съм извън София и срещна чиста река или извор да напълня някоя бутилка, както и да събирам дъждовна или снежна вода.

В същото време видях едно друго дърво, което утре ще снимам и ще добавя снимката тук и което ми се струва че не само прилича на моята коледна елха, но и се развива доста по-добре. Единствената разлика, която открих между двете дървета засега е че хубавото дърво се намира предимно на сянка, както и пишеше на някакво място че един смърч расте добре когато е на сянка.

Междувременно реших да направя един малък експеримент и да намеря семена с които да отглеждам две коледни елхи, а след това едната да засадя в града, а другата в гората.

Ето снимка на една друга коледна елха, която явно си се развива доста добре. Единствената разлика между тази коледна елха, която е засадена явно преди няколко години и моята се състои в това, че хубавата е на сянка. Моята също донякъде е на сянка, но не чак толкова като хубавото е че поне между 11.30 и два след обяд няма преки слънчеви лъчи. Планирам да увелича сянката по-нататък и хем да за защитя от слънцето, хем от вятъра, като намеря някакво друго по-издръжливо дърво, но все още не съм проучил достатъчно въпроса.