Този сайт използва добре известните бисквитки.

Коментар

30 Ноември 2009 / 20:54 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Не съм и мечтал за такъв коментар, който ме накара да погледна нещата от една друга посока. Благодаря на А. Костов не само за неговото мнение, което смятам за истинско и реално, но и за прочита на моите мисли.

Интернет наистина се превърна в бог или по-скоро съвкупност от богове, интернет е място за трибуни, интернет е тържище на което се продава, интернет е място за престъпление, изобщо интернет е всякакво друго място, но не е и място за човека.

Мястото на хората е при другите хора, но за съжаление истината е че интернет е отражение на това което става и на другите места. Т.е. интернет може да се разгледа като усилвател на нещата от живота, защото общуването с интернет със сигурност е в пъти повече от общуването в бога в която и да е религия в смисъл че като изключим монасите в манастир, обикновените хора са общували и общуват с бога едва два три пъти на ден, а проверката на пощата и малка справка в интернет съвременен човек прави десетки пъти дневно.

Сега трибуните са много, но преди доста по-малко и подготовката за всяко едно изказване е отнемала съществен труд, без плагиатство в миналото, докато сега компютрите предлагат възможност дори да откраднеш, а не да цитираш - кои ще забележи.Тържищата също са повече отколкото е необходимо, но това създава разнообразие, а престъпленията още повече защото мащабите са световни.

Що се отнася до хората, които разбира се не са при другите хора, отново задните мисли, коварството и всичката лошотия е увеличена, благодарение на този усилвател. Но всичко това ни е заложено в самите нас, защото интернет е и оръжие с което оцеляват най-добрите.

В историята е имало много оръжия за оцеляване. Първите хора са използвали просто камъни, които след това са поставили на пръчки. В един момент това не е било достатъчно и са направили лъкове за да имат преимущество пред останалите. Лъковете в един момент също са станали доста недостатъчни и някой е измислил че може да седне на кон и да хване меч в ръка.

Минало е доста време за да се появи идеята за пушка, която е доста по-силна от конницата. Следва появата на бронирани машини и самолети, които след това стават малко старомодни. Всички тези оръжия имат едно единствено приложение - да оцелееш като индивид и да оставиш поколение.

Прилича много на ноктите и зъбите на хищниците, т.е. мисля че ние сме имали достатъчно генетична информация, късмет или де да знам какво, за да разберем, че само нокти и зъби не са достатъчни и след това всичко прилича на движението по спирала.

Интернет е оръжие, което трябва умело да бъде използвано, по начина по които се използва всяко едно оръжие. Разбира се винаги е имало хитреци, които използват оръжието по най-лесният начин, но хитреенето никога не водело до големи успехи. Например ралото, което също е вид оръжие за оцеляване и продължение на съществуването, няма как да бъде добре използвано без добри волове.

С други думи не може да смяташ, че само с наличието на рало и волове ще ореш - необходимо е малко повече от това, както и наличието на меч не е достатъчен да се защитаваш или нападаш. По същият начин наличието на интернет не е достатъчно за да постигнеш своите цели, необходимо е да знаеш как да го използваш.

Но знанието е нещо, което често се разбира доста погрешно. Не е достатъчно да познаваш начина по-които дадено нещо може да се използва - един малък пример с много трагични резултати е управлението на кола. Знанието е състояние на мозъка в което взимаш (мамка му и прасе трябваше да използвам речник от английски за да използвам тази дума, не съм преписал статията но думата ми дойде на английски вместо на Български, но това се дължи на образованието ми, независимо дали е лошо или добро) УМЕСТНИ решения, на базата на своят опит.

Опита е нещо друго. Той обикновено се получава от живота, но начален опит може и да бъде получен в съвременният свят и в образователната система. Още един малък пример, преди време открих нещо което хората бяха открили преди повече от 30 години.

Както винаги съм смятал доброто образование е много важно нещо, но след това още повече е важно, да надградиш, в смисъл че образованието прилича на основите в една къща, а опита си го получаваш след това. Естествено резултата от добрият опит при граденето се вижда след това, когато къщата не пада въпреки тежките условия в които тя е поставена от време на време.

Доста понаписах, като е възможно е всички тези неща да нямат нищо общо с действителността, но това си бяха мой мисли в реакция на коментара, който получих.