Този сайт използва добре известните бисквитки.

В света явно се мисли за опазването на околната среда

29 Ноември 2009 / 11:44 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Днес видях зарядно устройство за мобилен телефон, което използва слънчевата енергия за да генерира електричество. Мобилните телефони не са кой знае какъв голям консуматор, но представяте ли си колко от тях се размотават по света.

Зарядното устройство представляваше слънчев колектор и акумулатор, достатъчно е да го поставиш на слънце и хоп енергия. Напоследък ми се струва че започват да се предлагат какви ли не неща, които са екологични и не допринасят за глобалното затопляне.

Четох спецификацията на слънчевият колектор, не беше много ефективен, но при такива цени както се казва не трябва да се обръща много внимание на подробностите. Този слънчев колектор може да зареди стандартна батерия на мобилен телефон за 10 часа, което си е много като се има предвид какъв малък консуматор са мобилните телефони.

Малък консуматор са наистина, но като се има предвид колко мобилни телефони има само в България със сигурност може да се спаси някое дърво или по-скоро да се спестят някой и друг тон въглища.

Има много голям потенциал в получаването на енергия от слънцето, жалко че технологиите в момента все още имат много ниска ефективност да не говорим за цени. Всъщност тези цени много бързо ще се намалят при внедряването на слънчеви колектори в бита подобно на зарядното за мобилен телефон.

Човек като се замисли има толкова много електрически консуматори, които не изискват голяма мощност. Например една енергоспестяваща лампа изразходва около 20 вата на час, което може да получи от слънчев колектор с площ един квадратен метър. В тази сметка включвам че тази лампа ще работи поне 5 часа, а слънчевият колектор само един.

Че дори ако се позамислиш дори радиото в някоя кола може да се захранва от слънчевата енергия или част от енергията в един влак, които тъй и тъй е изложен на слънце. Да не говорим за трамвай. Има много примери за изполване на слънчевата енергия, жалко че никой, или почти никой не влага много усилия в тази насока и технологиите все още са с много ниска ефективност.