Този сайт използва добре известните бисквитки.

Коледна елха

26 Ноември 2010 / 18:17| Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Снимката е на старата ми коледна елха направена в началото на Ноември, но мисля че е време да си купя нова коледна елха. Как върви времето а! Докато мигнеш и изминала една година. Все пак мисля че ще е добре да имам втора коледна елха и този път вече имам практически опит за засаждане и отглеждане на коледна елха.

Разбира се това изобщо не означава, че ще изоставя старата коледна елха, защото тя със сигурност ще се нуждае от известни грижи докато стане голямо дърво, но възнамерявам да не допускам грешките, които допуснах с първата коледна елха.

Общо взето изпълних всичко необходимо както трябва с изключение на факта, че мястото което и избрах е прекалено слънчево и прекалено далеч от мястото за вода. Важните неща, които трябва да се спазят при отглеждането на жива коледна елха са много прости и ако се спазят тя не изисква толкова много грижи, а прави града малко по-зелен.

Трябва да си отбележа, че след покупката трябва да я оставя на терасата за да си живее в нормални температурни условия. По принцип може да се постави и в стаята, но това трябва да е за кратко време, защото дървото трябва да си живее в естествените за него температури. Те не че са много естествени, защото има глобално затопляне, но все пак средните температури не са чак толкова по-различни от естествените засега.

След като мине Коледа трябва колкото се може по-скоро да се премине към засаждане, като за целта е добре да се избере ден в който времето общо взето е доста меко. За предпочитане е мястото за засаждане на коледна елха да се подбере внимателно и да се избегне тя да бъде огрявана от слънцето особено през обедните часове, тъй-като това я обезводнява прекалено много.

Опитах се през тази есен да поправя грешката, като поставих в земята точно пред нашата коледна елха 12 семена на дъб, но дали ще поникнат нови дървета и дори и да поникнат те едва ли скоро ще станат достатъчно големи за да хвърлят сянка върху стеблото на елхата.

По принцип една коледна елха не би трябвало да се нуждае от много поливане, но в най-горещите дни ще е добре да бъде поливана с вода. Аз обикновено по-скоро следя да не се натрупа прекалено много градски прах по-нейните иглички и по-скоро я измивам от време на време с вода, което е достатъчно и за нейното поливане и нормално съществуване.

Едно важно нещо при отглеждането на коледна елха е, че не трябва да се допуска някой нейните иглички да станат кафяви, защото това означава, че самата коледна елха страда и бавно и полека загива. Веднъж станали зелени тези иглички много трудно се появяват нови, защото накъде през Март пропуснах да измия сегашната си коледна елха и появилите се кафяви иглички още си стоят.

В края на краищата по-важното е че не вярно твърдението, че една коледна елха не може да оцелее в силно запрашени градски условия, или може би София колкото и да е прашна не е достатъчно прашна и с малко усилия може да се отглежда коледна елха, която да е малък склад за въглерод.

Добре ще е ако много хора оценят предимствата на една жива коледна елха в сравнение с една бутафорна пластмасова елха, най-малкото защото живата коледна елха има големи шансове да се превърне в истинско дърво.