Този сайт използва добре известните бисквитки.

Малко подкрепа на мнението ми за глобалното затопляне

27 Юни 2010 / 18:19 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Получих един коментар, който водеше до една страница с интервю на някакъв Датски еколог, чийто мнения не мисля за съвсем правилни . Предполагам, че този еколог се занимава професионално с темата, но не намирам неговите мисли за доста правилни.

Проблема е сложен и въпреки че на пръв поглед нещата изглеждат като края на света или като борба за икономическо надмощие на една икономика над друга, то и двете тези са много далеч от истината. Ако някой използва горните две тези постарайте се да не му вярвате, тъй-като те са само част от цялата истина.

Глобалното затопляне теоретично би могло да доведе до края на света, но само теоретично, защото все пак в този свят има много хора, които мислят с главите си и не биха позволили това. Що се отнася до икономическите ефекти, мисля че тезата "Кой каквото и да ви говори става въпрос за пари" винаги си присъства най-малкото защото човешките действия се измерват във пари.

На този етап и използването (или не използването) на енергия от природни изкопаеми пренася финансови потоци в една или друга посока, но след като очевидно глобалното затопляне ни води към пропаст ( не нас самите, а нашите внуци ), то мислещият човек осъзнаващ даден проблем извършва корекция на своето поведение.

В това интервю пише, че бизнеса ще е този, който ще спечели най-много пари, което е нормално защото в края на краищата бизнеса оперира със пари и този който не осъзнае този факт много добре е обречен. Света се променя, независимо дали съществува проблема глобално затопляне или не и през следващите десетилетия човечеството със сигурност ще консумира все повече зелена енергия, най-малкото защото бизнеса има стимула да го прави, а не политиците.

Всъщност добрите политици също са стимулирани по простата причина, че започват да осъзнават промяната и това е видно от действията на Китайското правителство, което печели и ще печели преди решаването на проблема глобално затопляне и след него, по простата причина че е гъвкаво.

Китайците са много гъвкави хора, но тази гъвкавост е необходимо и достатъчно условия за оцеляване във всяко едно отношение, но ще оставя китайците на заден план засега. Все пак погледнете тяхното поведение - няма глобално затопляне и започват да си копаят мините, има глобално затопляне и започват да произвеждат слънчеви колектори за ток, въпреки че внасят активните елементи от Германия.

Проблема глобално затопляне е достатъчно ясен и ние не можем безкрайно да увеличаваме концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата, защото изгаряйки природни изкопаеми изпращаме приблизително по 2 ppm на година, което след 100 години без да има какъвто и да е ръст в темпа означава още 200 ppm.

Темпа се увеличава обаче защото в края на краищата населението се увеличава и общо взето се удвоява през всяко поколение, т.е. на 30 години. Т.е. след 100 години ако продължаваме по същия начин (бъдете сигурни че аз няма да продължавам, но човек все пак трябва да носи някаква отговорност) ще добавяме по 6 ppm на година.

Всъщност ако не спрем да правим глупости през следващите 30 години ще добавяме по 2, което прави 60, но по-следващите грубо ще добавяме по 4, което прави 120, а при последните години от това столетие ще добавяме по 8, което прави още 240 - сумарно 420 а до момента са малко под 400.

Разбира се това няма да се случи, защото гъвкавите хора и гъвкавият бизнес се променя и днес гледах че на сайта на LG всеки един продукт се измерва, колко дървета се запазват или не са необходими заради по-малкото консумирана енергия. LG едва ли е единствената компания, която е намалила консумацията на нейните продукти наполовина за тази година и може би ще трябва да поровя, кой точно е положил усилия това да се случи, но определено бизнеса който е променил своето производство в тон с проблемите в климата би спечелил.

Най-малкото хората които потребяват тази енергия ще е необходимо да я плащат в днешни времена, пък техните внуци теоретично ще плащат за техните удоволствия. Както и да е проблема е повече от ясен и хората не могат да си позволят да задоволяват своите растящи нужди от енергия само и единствено с природни изкопаеми, може би ще продължат да се използват природни изкопаеми, но растежа на нуждите ще се задоволява и от алтернативни и зелени източници на енергия.

Това е самата истина и човек ако не я вижда е изпаднал във временно състояние на своите мисли, което е нормално защото човешкия мозък е склонен да се съпротивлява на промените в средата., но оцеляват тези които успеят да се приспособят към новите условия, независимо дали се занимават с политика, бизнес или са просто консуматори на енергия.

Малко отклонение искам да направя, защото съпротивителните сили в държавата (Не само Българската разбира се ) карат хора на различни нива в нея да игнорират на този етап проблема глобално затопляне, докато хора със съмнителна репутация и съмнителни капитали заемат празното място и отказа от действия и печалби от страна на нормалните хора е причина за действия и печалби от страна на съмнителните хора, както прочетох преди месец.

Средата определено се променя и вече не е вярно това, което пише в интервюто, че няма технологии. Има си ги технологиите щом производителите на битова техника вече предлагат уреди, който използват двойно по-малко количество енергия.

Тези уреди ще се продават в следващите няколко години и използваната енергия от домашните потребители ще се сведе на нива от 1970 година, въпреки че населението на земята е скочило двойно. Част от тези технологии постоянно навлизат и дори предполагам, че някой поставя много по-съвременна дограма и топло изолация дори в момента докато пиша тази статия. Разбира се не искам някой да си помисли, че не знам много добре, че голяма част от използваната енергия отива за транспорт.

Самолети и лични коли, но това са малко по-сложни и доста по-тромави индустрии от гледна точка на промени. Това което ще се случи и то само след една две години е че, хората ще използват все по-масово електрически коли и високоскоростни влакове.

Разбира се един завод който довчера е произвеждал коли използващи бензин не може така лесно да промени своето производство, а влаковете който до вчера са се движили само със стотина километра в час няма как изведнъж да започнат да настигат един самолет, но технологиите и за двете неща ги има, само трябва да бъдат въведени.

И когато бъдат въведени, не само че ще се опазва околната среда, но и човек няма да прави толкова сериозни разходи, тъй-като покрива на една кола спокойно може да е оборудван със слънчеви колектори за ток и тя докато си седи на паркинга може спокойно да събира енергия от слънцето с единствената цел да закара задника на нейния собственик до неговия дом.

Това може разбира се изисква малко време, но човек много трудно би платил някой да му сложи слънчеви колектори за ток на терасата защото това изисква усилия от негова страна, а ако тези слънчеви колектори са просто бонус към колата това изобщо не би го интересувало щом разходите са му в пъти по-малко и той просто започва да си ги потребява.

Така че който и каквото да ви говори света се променя заради проблема глобално затопляне независимо дали човек вярва или знае нещо за този проблем. По големият проблем, е че самият проблем е толкова голям, че е причина хората по света да започнат бавно и полека да живеят по един друг начин - тези които не живеят по-този начин най-вероятно просто няма да имат избор или защото няма да могат да плащат скъпите природни изкопаеми или защото няма да искат.

Що се отнася до това, че Китай ще се развива заради проблема глобално затопляне мисля, че това си е проблем на самите Китайци и е много по-добре някой да мисли как и той също да се развива заради същият проблем без да седи отстрани и да цъка с език как се развивали китайците.

Китайците далеч няма да са единствената нация, която ще се развива - просто всички които се ориентират към по-малко въглерод в атмосфера, ще продължат да се развиват. Накрая бих искал да дам един много сериозен пример, който много наподобява сегашното положение - втората световна война.

В началото никой не е смятал Хитлер за проблем, дори някой са решили че могат да извадят ползи от неговото поведение, но след няколко години осъзнавайки проблема хората са казали стига и нещата изведнъж са тръгнали в обратна посока. Тези които навреме са усетили промяната и са разбрали, че няма как нещата да вървят по този начин след това са имали възможност да се развиват. Други са го разбрали след това и човек може да види разликата между Япония и Италия.

Така че проблема глобално затопляне ще е причина хората да живеят по един малко по-различен начин въпроса е кой е този начин, защото дори и след промяната някой хора живеят добре, а други само орат безплодната си нивичка. Има много голяма истина в думите на човека, че ако получавате пари за да се борите с проблема глобално затопляне временно ще продължавате да ги получавате, тъй-като определено света върви в тази посока.

Аз не получавам пари, защото съм доста тъп и прекалено късно видях проблема, но това едва ли е толкова важно. Така или иначе това са временни пари, а по-важното е да оставим планетата такава каквато си беше нищо че има хора, които винаги намират начин да извадят някакви пари от всеки един проблем. Тези пари не могат да се занесат никъде защото живота на човек е ограничен и е по-добре да мисли за тези, които идват след него.

Накрая все пак това което исках да кажа. Използването на природни изкопаеми не може да продължава по начина по-който това се случва в момента, независимо дали някой печели пари или не, защото ако хората изчезнат този някой няма да има откъде да ги печели тези пари.

Това създава необходимост от промяна в поведението и намирането на други начини за получаване на енергия без да се унищожава средата в която живеят хората на планетата. След това ако някой много държи да използва природни изкопаеми ще трябва да си плаща за удоволствието - обикновено ретро нещата са малко по-скъпи и само някой ценителите успяват.

Т.е. опасността за проблеми в климата ще промени света и ще уцелят тези, които се приспособят. Разбира се нямам предвид тези на които може да им пораснат хриле защото те не са уместни, а тези които променят своето поведение както в най-ниските нива, така и на върха на пирамидата.