Този сайт използва добре известните бисквитки.

Светят лампи

10 Декември 2010 / 12:48| Автор: dkolov | Категория: Случки в моя живот

Лошото е че колкото и коледни елхи да засадя, дори и на Дядо Коледа да заприличам и да ходя из цяла София да подарявам на всеки по една коледна елха, едва ли ще успея да компенсирам прахосването на ресурси и в частност електроенергия, която в повечето случай се създава от горенето на природни изкопаеми което създава парникови газове.

Всяко нещо си има време за съжаление и може би ще е необходимо да мине това време за да се научим как да живеем. Та ние още не знаем, че на ескалатора в метрото се стои от дясно, а тези които бързат вървят отляво, какво ли остава за останалите наглед простички неща.

Днес пак видях много лампи, които светят на слънцето, а не слънцето да свети на тях. Самите лампи бяха около храм паметник Aлександър Невски и си светеха на воля, въпреки зимното слънце. Не само че светеха, ами светеха и с голяма мощност защото за да може да бъде осветен добре през нощта Александър Невски трябва доста мощност, съответно и мощни лампи.

Всички тези мощни лампи най-вероятно са само върха на айсберга, защото са на улицата и се виждат доста лесно пък не е ясно колко лампи просто си светят без да има някой някаква полза от това. Трябва да се мислят тези неща и всъщност те не трябва да се мислят, а просто да са един добър навик за обитаване на тази планета.

Предполагам, че сигурно има специален човек, който пуска и гаси всички лампи и нищо чудно този човек да се е успал тази сутрин, но може би е много по-добре вместо човек да пуска самите лампи да има автоматична система, която сама да разбира кога е ден и кога е нощ и сама си пуска и спира необходимите лампи.

Мисля че много енергия се хаби безсмислено и ще трябват много повече коледни елхи, ама е глупаво едни да събират като пчелички, а пък други да пилеят с широки пръсти. Всичко това дори и има отражение върху икономиката, както някой хора погрешно разбират глобалното затопляне.

В края на краищата тази безсмислена светлина в края на краищата някой я плаща и след като е на обществено място най-вероятно я плаща целокупното общество по един или друг начин, но може и да съм се объркал, защото е възможно да има и частни спонсори на светещите през деня лампи. Дори и да има такива спонсори при всички случай ще е добре това спонсорство да отива за по-полезни цели, да не говорим че със сигурност има и други безсмислено светещи лампи.

Именно заради това мисля, че е много по-важно да се мисли за енергийна ефективност и разумно потребление на енергия, а не да се търсят какви ли не нови начини за добив на енергия. Енергия има много ама ще е по-добре да първо да видим откъде изтичаме пък после и с коледни елхи може да се справим.