Някой мой стари и нови мисли и мнения на едно място.

Страници за навигация в блога

Не е добър пътя между София и Перник

8 Октомври 2016 / 16:17

Чудех след онзи малък коментар, защото пътя за Перник е трудно проходим и е необходимо да се чака 45 минути в задръстване. Това е много неприятна ситуация, защото 45 минути са много време, да не говорим и какви замърсявания се създават в околния въздух на София.

Чист въздух на София

6 Октомври 2016 / 16:47

Изглежда продължава да се работи за чист въздух в София и освен нови автобуси, метро и булеварди ще се затегне контрола какви замърсявания създават личните превозни средства. Така може би от утре КАТ София ще спира коли за проверка какви газове отделят различните коли.

Повече велоалеи

4 Октомври 2016 / 15:04

Напоследък забелязвам че доста хора за твърдо убедени, че масовата употреба на велосипеди като личен транспорт ще реши едва ли не всички проблеми с трафика в София. Лично аз не споделям тези мнения, понеже смятам че в София няма добри условия за редовна употреба на велосипед.

Голям проблем

21 Юни 2011 / 10:11

Чета че голям проблем е настанал миналата седмица, когато някой е боядисал един паметник в центъра на София, а след това са ни давали по много големи телевизии. Демек сме станали малко по-известни и то безплатно.

Времето е прекрасно

25 Март 2011 / 13:05

Като гледам какво слънце грее навън направо ме домързя да работя и май повече мисля, как да ида на пикник и да се намаам с малко пържоли и бира. винаги изгрява слънце и направо смърди на пролет и това ме кара да се чувствам много добре, отнякъде дойде прилив на енергия.

Важните неща

10 Февруари 2011 / 19:31

Има важни неща в живота и човек трябва да се стреми постоянно да търси кое е важно и кое по-малко важно. Понякога е трудно да се прецени значимостта на едно важно нещо спрямо останалите, но един добър критерий за оценка е колко хора ще спечелят от това. Потъвайки в дълбоки мисли, кои са важните неща човек може да се заблуди върху какво да се концентрира, защото човешкия мозък не е перфектен, даже напротив склонен е да прави грешки.

Задръстване с коли

10 Февруари 2011 / 12:26

Най-накрая може да се опуши пътя за квартал Младост в София, ако вземат и наистина построят една естакада на кръстовището до Била в Младост. Мисля че това кръстовище е най-ужасното и винаг има задръстване с много коли, които седящ това задръстване и докато седят създават безсмислени парникови газове.

300 километра в час

2 Февруари 2011 / 22:03

Интересни новини се носят из интернет пространството: Яси връхлетя североизточното крайбрежие на Австралия и то с 300 километра в час. Това си е доста много и се чудех дали може още повече. Разбира се че може още повече, защото дори и урагана Катрина, който нанесе тотални щети в Америка през 2005 е имал ветрове от порядъка на 280 километра в час.

Малко новини

25 Януари 2011 / 11:45

Ей забравил съм да си поставя моите мисли относно някой новини в края на миналата седмица, пък планираното количеството японски слънчеви колектори за ток в България междувременно малко понамаля, както и понамаляха цените на петрола.

Абе ние отглеждаме ли аджеба рози

23 Януари 2011 / 20:37

Отглеждането на рози явно е едно много перспективно начинание, ако бъде вкарано в нормални бизнес рамки. Това розово масло струва майка си и баща си, пък не мога да разбера дали изобщо все още произвеждаме някакви добри количества ароматни вещества с високо качество.

Гледане напред

12 Ноември 2010 / 22:04

Изглежда човек трябва да гледа малко по-напред във времето по някакъв начин. Знам че е лесно да се каже, а трудно се постига, но определно виждане на бъдещето развитие на нещата води до постигане на по-добри резултати във всяко едно отношение.

Допълнение

11 Ноември 2010 / 22:25

Мисля че трябва да се добави още едно първоначално условие в глобалното затопляне, а това е именно проявата на такива силни ветрове, които се случиха тази седмица. Може би споменах вече, че смятам, че на глобалното затопляне не трябва да се гледа само от гледна точка на температурни рекорди, жега или студ, а като на система която има своите вътрешни и външни фактори, взаимодействието между които води до някакъв временен краен резултат.

Топлоизолация

29 Октомври 2010 / 14:43

Изглежда от следващата година ще редуцираме силно количеството парникови газове, като се сдобием едва ли не безплатно със сравнително голяма площ нова топлоизолация. В новините снощи пишеше, че са отблокирани 80 милиона лева за саниране на сгради, от отгоре на всичко новата топлоизолация намалява разходите с 37%. Мисля, че и преди това се говореше за Европейски пари, които се дават за топлоизолация, но ако не ме лъже паметта тогава се говореше за 100 милиона лева.

Разни работи

25 Октомври 2010 / 19:52

Отне ми доста време да си пооправя другите блогове, но вече пак ще мога да си пиша за глобалното затопляне. Трябва да ви кажа, че този интернет се е напълнил с паразити и все по-трудно е да бъдат отстранени. Чудно как възпитават децата си тези хора или как възнамеряват да ги възпитават, защото забелязвам че се увеличава количеството хора, които пишат в интернет изправени пред дилемата "да открадна или да копирам".

Дограма и топлоизолация

8 Септември 2010 / 09:28

Пак ще се върна малко на проблема отопление, където е възможно да има социални слоеве, които не могат да си позволят дограма и топлоизолация и по този начин или да живеят на студено през зимата. Все пак мисля, че има държавни помощи за отопление, които са насочени към тези слоеве на населението и по-важният проблем са обществените сгради, като един пример е тази поликлиника.

Трябва да ида до Пловдив

27 Септември 2010 / 22:01

Тече есенния панаир в Пловдив и даже в новините пише, че БАН представя енергоспестяващи лампи. Всъщност в новините пише, че БАН представя енергоспестяващи крушки, но не вярвам БАН да е обрулил някоя круша за да се сдобие с енергоспестяващи такива, защото самите круши нямат нищо общо с енергоспестяването:-)

Добри инвеститори

22 Септември 2010 / 21:51

Прегледах сайта на MITSUBISHI HEAVY INDUSTRY и попаднах на една новина в която се твърди, че България е трансферирала квоти парникови газове към Япония, защото MITSUBISHI е инвестирала във вятърния парк на Калиакра. Това ме накара да си спомня за една новина отпреди няколко дни, че съмнителни капитали навлизат в бизнеса с възобновяеми източници на енергия.

Оскъдна информация

16 Август 2010 / 18:49

Мисля че липсата на достатъчно адекватна информация често е причина за появата на всякакъв вид упражнения по определен проблем или липса на такъв. Намерих тази статия за глобалното затопляне и климатичните промени, след като я видях в някой блогове общо взето попреписана.

Приказка за мецана

6 Юли 2010 / 20:46

Имам си коментар отново и въпреки че знам от кой е добре е да се знае, че често прилика между случайни хора, случки и събития е чисто случайна. Така или иначе мецана в своите социални контакти с хората е създала една поучителна история, но тази история би мога да има различни варианти в различните моменти от живота. За пример бих могъл да дам една от версиите, които съм чувал за срещата на човека с мецана.

Цяла гора

7 Юни 2010 / 22:37

Цяла гора около София ще поникне както пише в новините на около 460 декара. Мислех си че това от една страна е нищо, защото ако моята коледна елха живее приблизително на 4 квадратни метра може да се каже, че това са 100 000 коледни елхи, а в София живеят може би поне половин милион семейства.

Май ще се возим на влак

8 Май 2010 / 17:57

Онзи вулкан дето името му не може да се напише, камо ли да се изговори пак е затворил малко летища в Европа, което не е честно малко от негова страна. От друга страна си мислех че ако самият вулкан продължи да играе нечестно, ще е необходимо да преминем към използването на влак като основно средство за предвижване на дълги разстояния.

Криворазбраната цивилизация

26 Април 2010 / 09:58

Винаги съм бил че цивилизованите хора рециклират всичко, което е продукт на техният живот, но мисля че има хора, които разбират нещата доста погрешно. Тези дупки се виждат много добре, защото липсват железни шахти, които да ги покрият. За съжаление тези железни шахти липсват не защото някой не ги е поставил, а защото друг някой е решил че всичко трябва да бъде рециклирано.

Окосена ливада с модерна косачка

26 Април 2010 / 09:52

Окосиха ливадата в парка с някаква модерна косачка. Искам да кажа, че предишните години едни възрастни хора използваха стария метод за косене с ръчни коси за да направят ливадата удобна за игра на футбол. Сега обаче явно се използват по-модерни начини за косене на ливада, т.е. най-малкото специално пригодена за паркове косачка.

Малко е въглеродния двуокис от този вулкан

20 Април 2010 / 09:17

В новините пише, че изригналия вулкан бълва по 150 000 тона въглероден двуокис дневно, което е повече от смешно спрямо количествата, които изхвърлят хората. Трябва да си припомня статистиката, но ако не ме лъже паметта хората са причина за около тридесет милиарда тона годишно, само дето трябва да проверя за коя година е това.

Полуистина

24 Март 2010 / 20:07

Четох двете основни групи във facebook, които имат две противоположни гледни точки - едната е за спиране на глобалното затопляне, докато другата твърдеше че глобално затопляне няма и всичко е въпрос на фарс и политика.

Безработица

6 Март 2010 / 20:06

Четох че безработицата се увеличава. Това не е някаква новина по-скоро това една много стара новина. Та на въпроса за повишаващата се безработица. В новината преди близо една година пишеше че безработица ще има дори и през 2012 година, но по-големият проблем според мен не е самата безработица а липсата на натовареност на мощности и хора.

Екскурзия до Петрич и Сандански

8 Май 2010 / 17:57

При тази малка екскурзия се сблъсках с едно нещо, което можехме да направим, но не го направихме за да редуцираме вредните емисии на парникови газове в атмосферата. Не говоря за пушека от многото комини, които очевидно изхвърляха продукта от горенето на дърва в Благоевград и останалите населени места в Кресненското дефиле, а за задръстването с коли на входа на София идващи от цяла Югозападна България.

Все пак изригна един вулкан

15 Април 2010 / 14:39

Все пак в края на месец март изригна един вулкан, а вчера той даже станал още по активен.Вулканите често са използвани като аргумент срещу поддръжниците на борбата с глобалното затопляне. При предното си изригване вулкана в Исландия създаде известни опасения за възникването на наводнения, тъй-като се намира в ледник и енергията му разтопи част от ледника.

Няма нищо по-лошо от лошите навици

15 Януари 2010 /

Според доста прогнози следващата седмица жегата в Русия може да достигне своя максимум от 40 градуса по Целзии на някой места. Вследствие на големите жеги много пожари възникват и се гасят всеки ден, въпреки че от днешните новини излиза, че баланса е отрицателен. Всъщност отрицателното зависи откъде го погледнеш, но излиза че се гасят по-малко пожари отколкото възникват или поне така се е случило вчера.

Малко повече за темоострова

27 Декември 2009 / 11:03

Термоострова е явление, чийто ефект води до повишаване на температурите в голям град спрямо заобикалящите територии. Една от основните причини за появата на това явление е човешката дейност, като най-сериозен принос има автомобилният транспорт.

Май само Европа е загрижена за проблемите в климата

5 Декември 2009 / 20:44

По всичко личи, че целият свят си има достатъчно проблеми, че да мисли за глобално затопляне. Оставам с това впечатление, защото нещо започна да се говори за намаляване на парниковите газове в атмосферата спрямо 2005, а не както беше предвидено 1990.

Следващите апартаменти трябва да са с минимална консумация на енергия

2 Декември 2009 / 20:13

Решението на Брюксел от миналият месец е че до 2020 година всички сгради трябва задължително да отговарят на изключително строги критерии за енергийна ефективност. Явно ще трябва много добре да избирам нов апартамент, които търся вече от доста време, но това е друг пост.

Малко мисли продиктувани от полученият коментар

30 Ноември 2009 / 20:54

Не съм и мечтал за такъв коментар, който ме накара да погледна нещата от една друга посока. Благодаря на А. Костов не само за неговото мнение, което смятам за истинско и реално, но и за прочита на моите мисли.

Зарядно за мобилен телефон

29 Ноември 2009 / 11:44

Днес видях зарядно устройство за мобилен телефон, което използва слънчевата енергия за да генерира електричество. Мобилните телефони не са кой знае какъв голям консуматор, но представяте ли си колко от тях се размотават по света.

Изглежда България е силно засегната от глобалното затопляне

22 Ноември 2009 / 16:56

Засега ефектите на глобалното затопляне не водят до катаклизми, но със сигурност водят до загуби в икономиката. Не бях се сещал скоро че всъщност ние сме туристическа дестинация и много хора изкарват заплати в туризма, работейки или в хотели или в съпътстващи фирми, които обслужват туристическият поток.

Използване на енергия в Европа

15 Ноември 2009 / 12:55

В рамките на десетина години технологиите за възобновяеми източници на енергия придобиха сериозно развитие, което дори може да се сравни със скок в схващането за начина по който трябва да се използва енергия и съответните ресурси.

Топъл ноември

2 Ноември 2010 / 09:32

Доста топъл се очертава този ноември, ако се вярва на прогнозите за времето. Не само прогнозите но дори когато човек си подаде носа навън би могъл да установи, че си е топло и ако тенденцията от тази година средните температури в България да са по-високи с почти един градус то поне ще спестим малко парникови газове създавани при отопление.

Не е хубаво да правиш лоши неща в живота

22 Октомври 2009 / 18:49

Всичко лошо се връща по-един или друг начин в този живот. Човек трябва да се стреми да прави хубави и красиви неща, а не постоянно да мисли как да навреди на другите около себе си. Доскоро си мислех, че това е някакъв вроден психически дефект, но отскоро все повече си мисля, че хората с лошо мислене на практика са преживели нещо травмиращо в своето детство.

Обслужването в поликлиниката не ми харесва

20 Октомври 2009 / 14:21

Днес пак ходих на доктор, защото още се боря с оня вирус дето пипнах преди десетина дена. В интерес на истината самият вирус съм го пипнал по-рано, но неговото проявление започна миналата неделя, ако не ме лъже паметта.

Май няма да си купя нов апартамент скоро

13 Октомври 2009 / 08:51

Това отново е стара статия от 16 юни тази година! Изглежда няма да си купя скоро нов апартамент. Много ми трябва, в момента живея в две стаи, малката маймуна стана на 4 години и все още спи при нас. Четох по разни сайтове, че това изобщо не е добре.

Дойде дефлация, по-ниските цени не са на добре

12 Октомври 2009 / 22:53

Това са мой мисли от преди няколко месеца които донякъде са все още валидни според мен. Твърде много почнаха да спадат крайните цени по магазините. Правителството веднага се изфука, но в момент икономическа криза това хич не е добре.

Нови цени на петрола

12 Октомври 2009 / 20:39

Тъй-като реших да направя преместване на досегашния си блог, т.е това което ме вълнува през деня тук известно време ще добавям мои стари мисли написани на други места. Това е един постинг от 10 юли 2009 година, но все още е актуален. Днес бях информиран отново по-нови и по-високи цени на петрола. Това би трябвало да означава две неща- крайните цени на бензиностанцията пак ще се повишат, което не е добре ще трябва да отделям повече пари за бензин

Пак проблема са коли

10 Октомври 2009 / 22:19

Някой трябва да направи нещо с тези коли в студентски град. Направиха нов булевард много хубав с маркировка и светофар дори, но всички коли спират на самият булевард. Въпреки маркировки и всичко останало вчера щеше да се блъсна в автобус, който сами разбирате е доста голям и резултата щеше да е мои ущърб.

Започвам да си местя своите мисли за втори път

9 Октомври 2009 / 23:32

Реших да преместя своите мисли за втори път от друго място, защото е по лесно да ги управлявам. Използвах тази платформа известно време и реших че трябва да събера нещата на едно място едно по-едно.

Ех тия блогове

9 Октомври 2010 / 12:39

Ех тия блогове, все по трудно става тяхното управление и то не за друго, а защото предлагат голяма възможност за реклама в интернет. Основните трудности се заключават в това, че заради тази реклама и всички се юрнаха да предоставят оптимизация за google, като използват блогове.

Страници за навигация в блога