Този сайт използва добре известните бисквитки.

Колa

7 Ноември 2010 / 15:59 | Автор: dkolov | Категория: Случки в моя живот

Характерните бели ивици на моята кола хич не са от оригиналната боя, а просто я намерих днес потънала в прах и пепел. Не че карам кола офроуд, ами целия въздух на София е претъпкан с прах, а сутрин когато няма уличен трафик и няма вятър всичкия този прах пада където намери за добре.

Хората трябва да се поспрат малко да карат коли, особено когато не е валяло отдавна, тъй-като всичкия прах и мизерия в града се създава от уличния трафик. В края на краищата все пак има някакво метро и градски транспорт, вярно по-неудобно е с градски транспорт, но поне няма да е такава мръсотия, да не говорим за парниковите газове създавани от всичките тия коли, които кибичат по задръстванията.

Разбира се наложи се да полея нашата коледна елха, т.е. да я поизмия де защото не е чак толкова горещо, че да е изсъхнала прекалено много почвата. Всъщност напоследък не е и много студено, защото снощи дори си изключих климатика и пак си беше топло вкъщи, но все пак не мислех скоро да поливам нашата коледна елха.

Да се върна на парниковите газове и прахта във въздуха от многото коли. София стана доста голяма през последните години и доста коли се разхождат и ми се струва че е по-добре да се натовари метрото отколкото да живеем в смрад и мизерия. Не че не е натоварено метрото, даже сутрин гледам че е претъпкано, но мисля че може да се увеличи интервала през който се движат самите влакове и така да се превозят повече пътници.

С това даже и ще спестим много парникови газове и поне малко ще задържим концентрацията на въглероден двуокис. Утре ще излезе седмичната справка за състоянието на южната осцилация, където очаквам повишени температури, въпреки че се прогнозира Ла Ниня, а след три дни и справката за концентрацията на въглеродния двуокис в атмосферата през Октомври. Предполага, че през Октомври е доста по-висока, защото от една страна през есента няма вече фотосинтеза, а от друга създаването на въглероден двуокис от човека си продължава ежедневно.

Тази седмица дори видях, как някой хора са намерили лесния начин за справяне с ненужните продукти на лятната фотосинтеза и просто са събрали на купчина падналите листа, а след това са ги запалили да изгорят и целия ефект от лятната фотосинтеза отиде отново в атмосферата във вид на въглероден двуокис и вода.

В тия листа има доста енергия или поне е добре да се възползваме, колкото и енергия да има и преди да ги превърнем отново във въглероден двуокис и вода е добре да използваме енергията от тяхното горене. Същото се отнася и до окосената трева в разни паркове и градини.

Имаше някаква новина, че щяло да се прави нещо с отпадните продукти на фотосинтезата от паркове и градини, но или само ми се е искало да стане така или още не е готова инсталацията за горене на тези отпадни продукти. Така или иначе, ако използваме енергията от горенето на листа и трева, поне няма да използваме такава от природни изкопаеми или ако използваме ще е по-малко.