Този сайт използва добре известните бисквитки.

Много е трудно човек да гледа напред

12 Ноември 2010 / 22:04 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Изглежда човек трябва да гледа малко по-напред във времето по някакъв начин. Знам че е лесно да се каже, а трудно се постига, но определно виждане на бъдещето развитие на нещата води до постигане на по-добри резултати във всяко едно отношение.

Много хора се увлечени от масовото движение, но това движение почти винаги е временно, тъй-като масата се влияе на външни фактори и ако в момента масата се движи в една посока това изобщо не гарантира движение в същата посока в следващия момент - тя е доста лабилна и изисква последователно управление.

Имаше стара Българска поговорка, че ако всички хукнат да скачат в морето то това едва ли е най-добрия избор на поведение и човек трябва да се старае да избягва да се движи натам, накъдето вървят всички ако в един момент открие, че нещата едва ли ще се развият в същата посока след време, особено ако това време е не е много продължително.

За да го открие не е достатъчно само да стои отстрани и да гледа как всички са се юрнали в някаква посока, а да се опита да разбере накъде води тази посока. В хората е заложено стадното чувство като че ли и има моменти в живота в които, някой хора откриват, че едно нещо води до известни ползи, както морални, така и материални и хукват да преследват своето щастие.

Разбира се не всички успяват, да не кажа че много малко от тях успяват да се доберат до зелената трева, тъй-като първите които стигнат там имат време за да я изконсумират - останалите просто се разхождат на едно историческо място.

Тази вечер се сетих за "Вражелец" защото имаше една случка преди години в която видях случайно поведение в реалния живот от самата постановка ден след като я гледах - просто забелязах нещо, което като че ли беше същото. Това нещо не беше буквално същото, но имаше нещо общо, което ме накара да се замисля.

След това се случиха много неща и даже те продължават да се случват. Може би това беше случайно, и да си призная честно наистина мисля че е случайно, защото човек много рядко има възможност да обмисли дадено нещо, какъв ефект ще има след време, защото това изисква известна мисловна дейност, която да търси причинно следствените връзки, които много хора наричат "Гледане напред".

Много трудно се гледа напред и ако случайно не бях видял нещо много дребно предполагам, че щях да загубя много, без да знам какво щях да спечеля. Много трудно е човек да се върне назад и да оцени дали е сгрешил в своята преценка за това, което ще се случи, а когато времето е минало е доста лесно, но за съжаление времето има само една посока.

Човек допуска грешки в своя живот и както някой беше казал "Човешко е да се греши". Има хора, които намират себе си за непогрешими сякаш вече са готови да превземат Олимп, където се събират всички божества, но истинския човек може да осъзнае своята грешка и да предприеме действия не само тя да не се повтаря, но и да понесе някакъв вид отговорност.

Отговорността разбира се се заплаща по един или друг начин и в много случай това се измерва в пари, но самите пари не винаги биха могли да покрият щетите от допуснатата грешка, защото много често има и морални щети тъй-като ако допуснатата грешка води само до щети в личния бюджет то това не е чак толкова голям проблем, но когато става въпрос за щети от най-различен характер, на различни хора то това си е един доста сериозен проблем в който обикновено трябва да има и морал.

Морал е една много сложна дума не за друго, а защото тя има абстрактно значение - не е същото като чушки и домати!!! Няма как нещо да е сгрешено в постановката и да ми се обяснява, че това не е така, а трябвало да се направи по по-различен начин, който не изменя грешната постановка, а само я напудря с малко за да изглежда красива и помпозна.

Мисля че вложих прекалено много емоции и енергия днес в неща от които няма никакво значение и всичко това е повече от безсмислено, защото е много трудно да се сипва ум. Такова сипване изисква осъзнаване, а не подражание и човек трябва да има нагласата да променя своето поведение, а не поведението на другите.

В края на краищата няма как да стане тезата ама ти не си прав, ама я ми обясни защо аджеба не си прав и след като откажа да обяснявам да ми се носят от девет кладенеца вода - би трябвало да си добре подготвен преди да търсиш под вола теле.