Този сайт използва добре известните бисквитки.

Няма нищо по-лошо от лошите навици

15 Януари 2010 / 20:54 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Днес трябваше да ида до центъра и за съжаление пак забравих че мога да се кача на метро -просто не се сетих, затова яхнах желзният кон и хоп в центъра. След това около половин час се намирах за глупав, недосетлив и още малко други неща докато търсех къде да завържа железният кон.

Има метро, но все още не съм свикнал да го използвам, въпреки че минаха доста месеци откакто то върви. Понякога се сещам, но днес не се сетих и изхарчих 10 лева за безнин, зщото докато обикалях централните улици с надеждата да намеря малко място мина доста време.

Навика си е навик и ще трябва да поставя на волана една бележка "Не може ли с метро!"

Както и да е ще се боря със своите лоши навици, тъй-като май други хора вече са се преборили с тях. защото пътуването до самият център не беше никакъв проблем и нямаше и грам задръстване.

Все пак разходката до самият център имаше и малко опознавателен характер, тъй-като забелязах много полу-празни превозни средства на градският транспорт и заедно с новината че общината ще търси оптимизация за него ме подсети че има какво да се направи за тази оптимизация.

На първо място бих посъветвал хората които карат на зелена вълна да карат с показаната стойност на табелата. Тъпото е че дори и на зелена вълна се чака на зелен светофар и мисля че причината за това са хора, които карат с по-висока скорост от посочената.

Възможно е да караш със 70 от единият светофар до другият, но след като не си в ритъм следващият те спира и докато тръгнеш и ускориш задържаш другите коли за тебе. Ако човек кара с 50 километра на място в което пише че ще мине на зелена вълна, то той със сигурност ще мине и даже и други хора ще преминат.

Каране с 70 километра в час малко обезсмисля зелената вълна, защото следващият светофар задължително ще те спре и средната скорост става по-малка от 50 километра в час с което се пречи на нормалният трафик, тъй-като булеварда е сметнат всички коли да се движат със 50 километра, плюс минус нещо което не знам точно.

Така или иначе сериозна оптимизация в градският транспорт би имала много голям ефект в целият трафик, въпреки че най-вероятно това ще доведе и до известни икономии от страна на общината. Освен икономии на пари за транспорт, това би довело и до намаляване на вредните газове в града които ни се налага да дишаме, защото движението на хора с коли, т.е. такива несъобразителни като мен, би ставало доста по-бързо и те не биха чакали на някой светофари. И щом не чакат значи изразходват по-малко гориво и съответно по-малко вредни за атмосферата газове.

Забелязах че глупците като мен не са много, но има доста други коли, които се движат по-улиците на София с цел да развиват някакъв бизнес. Т.е. куриери, доставчици и една камара други такива хора, които си изкарват парите обикаляйки София биха се придвижвали доста по-бързо с което ще се увеличи производителността на техният труд.

По този повод се сетих за един разговор, че наемите трябвало да са Европейски защото хората трябвало да получават Европейски заплати и това нещо с което не съм съгласен. Цените за наем биха могли да се определят единствено на база на търсенето и предлагането, защото това е един основен икономически регулатор, а заплатите могат да са ниски или високи единствено от реалната производителност на труда.

Двете неща са несравними и реалните цени за наем би трябвало да се саморегулират от търсенето и предлагането на пазара, докато ако някой реши че е необходимо да изкарва по-голяма заплата е добре да помисли по-какъв начин би могъл да повиши своята производителност.

В случая хората които обикалят София трудно биха увеличили своята производителност, тъй-като има външни фактори - стоене в задръстване! Понякога времето за свършване на работа е възможно да бъде в пъти по-малко отколкото стоенето даже и на един единствен светофар.

Не говоря за хората които смята че са недооценени и че тяхната заплата е ниска за което са виновни правителството, гадният капиталист или прогнозата за времето, а за тези които наистина могат да го направят стига да не гледат червената светлина на някой светофар.

Повечето от тези хора не могат да използват метро по една или друга причина (най-малкото този който доставя и монтира дограма няма как да я натовари на метро) и в същото време имат голямо желание да увеличат своите доходи по честен и почтен начин.

Донякъде едно метро разделя хората по признак - тези които искат да се транспортират и тези които транспортират. Предполагам че това е основната причина за намаляване на задръстването въпреки че и икономическата криза има малък принос за това.

Икономическата криза донякъде ограничи бизнеса на тези хора, които транспортират разни неща, но по-голям ефект изигра ефективното действие на Софийското метро в борбата със задръстването, защото напоследък забелязвам своеобразни паркинги около близката спирка на метрото.

Казвам своеобразни защото тези места очевидно не са предвидени за паркинг, но хората явно са успели временно да ги пригодят за това. Под хората разбирам обикновените хора, чиято единствена цел е как да стигнат лесно до своята работа където получават месечното си възнаграждение.

Все тая! Седнах тази вечер да прочета какви са плановете за построяване на още малко метро, защото и самото му строителство е източник на задръстване и следователно много безсмислено изпратени парникови газове в атмосферата.

Доста се учудих като разбрах от сайта на компанията дето експлоатира Софийското метро че всъщност тунела или може би инфраструктурата между хотел Хемус и НДК са били построени още когато е строено самото НДК!!!! Изглежда някой е мислил по-това време, а аз наистина се възхищавам на хора които могат да мислят напред.