Този сайт използва добре известните бисквитки.

Биомасата

9 Февруари 2011 / 13:49 | Автор: dkolov | Категория: Източници на енергия

Правителството явно се е размърдало по проблема глобално затопляне и е осъзнало, че Нишата ни е биомасата. Биомасата наистина е един огромен за нас източник на възобновяема енергия, който дори може да направи икономиката конкурентоспособна. Биомасата в повечето случай е отпадъчен материал, който ние изхвърляме неразумно и така продължаваме да използваме природни изкопаеми, които пък ще ни създават известно количество проблеми в близко бъдеще.

Биомасата също е източник на парникови газове и оставена свободно тя гние и най-лошото е когато гние и създава метан, защото водата наистина е много сериозен парников газ, но тя не може да стои в атмосферата повече от няколко дни, докато метана стои с години, да не кажа десетки, а когато се превърне на въглероден двуокис и вода след това пък въглеродния двуокис си ни топли, т.е. дори неизползването на биомасата води до нови парникови газове, а тя е безплатен и възобновяем източник на енергия.

Биомасата е все още много, поне докато си имаме гори, планини и равнини и в момента този източник на енергия както пише в статията не се използва изобщо. Това донякъде не отговаря на истината, защото попрегледах в интернет и видях че има фирми, които са построили тук там нещичко, но без сериозна подкрепа от страна държавата това което са успели да направят наистина е нищо.

Биомасата представлява материал добит от отпадни продукти на определени производства и реално това е боклук, но от него би могло да се извлече много енергия, която през следващата година ще се възстанови, т.е. създадения въглероден двуокис при получаването на енергия от биомаса има много забързан цикъл и не стои много дълго в атмосферата, да не говорим че и складирането на биомаса с цел равномерно използване през цялата година си е трап на въглерод.

Биомасата може и да е изкуствено създадена, като за целта се засаждат различни дървета и растения, като за максимален ефект се използват неплодородни области за да не се намаляват площите използвани за добив на храни. Дори в България има области в които почти нищо не вирее, но мисля че ние разполагаме със достатъчно биомаса от която да си правим чиста енергия дори без допълнителни усилия и е достатъчно само да съберем биомасата, която е вследствие на други дейности в земеделието и горското стопанство.

Ако пази гората и се грижи добре за нея дори може от нея да си добиваме малко дърва, които също са си биомаса и които бързо биха се възобновили, ако не прекаляваме с това, което се възобновява. Земеделието обаче мисля, че може да е много сериозен източник на биомаса и ако започнем да развиваме истинско земеделие, ще може и да произвеждаме достатъчно количество биомаса от която да си имаме енергия.

Животновъдството също е един доста сериозен източник на биомаса защото в отпадъците на животните има сериозно количество енергия, т.е. ако освен земеделие се погрижим и за друг сектор от който дори се изкарват храни със сигурност ще имаме и по-големи количества биомаса.

Определено тези сектори са свързани в икономиката и отпадните продукти от тях спокойно могат да се използват за добив на възобновяема енергия, но за всичко това са необходими доста добри проекти и инвестиции, които внимателно да се изпълняват.

Биомасата може и да не успее да удовлетвори всичките ни нужди от енергия, но в момента в новините пише, че половината енергия на практика отива само за създаване на парникови газове, глобално затопляне, климатични промени без това да има някакво реално отражение върху икономиката, нито пък да се създават каквито и да било работни места.