Този сайт използва добре известните бисквитки.

Коледна елха

7 Юни 2010 / 22:37 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Цяла гора около София ще поникне както пише в новините на около 460 декара. Мислех си че това от една страна е нищо, защото ако моята коледна елха живее приблизително на 4 квадратни метра може да се каже, че това са сто хиляди коледни елхи, а в София живеят може би поне половин милион семейства.

Като си помисли човек Коледа има всяка година на този етап, а при по-голямо желание коледата може да е по-редовна, но заради мързел, объркано старовремско мислене, липса на информация или друга неизвестна причина много малко са хората засаждат коледна елха или друго дръвче.

Какво говоря, всъщност това ми е първата година в която си отглеждам коледна елха. От друга страна много хора не искат да засаждат нито коледни елхи нито нещо друго, защото вярват че глобалното затопляне е мит, притиснати са от техните си проблеми подтискащи големия проблем или някаква неизвестна за мен причина.

Какво да се прави тези хора са вярващи, а вярата винаги е крепяла хората. От трета страна големите хора имат големи възможности и докато аз едва смогвам с една коледна елха те стига да поискат да могат да засадят сто хиляди дървета за един ден, които след време да са намалят Софийския термоостров.

Софийския термоостров е доста голям, въпреки че не може да се сравнява с други подобни острови където трафика на коли, използване на енергия и други фактори повишават температурите в града безсмислено, което през лятото е причина за изразходване на по-голямо количество енергия от климатици, защото външните температури са с няколко градуса по-високи от околните области.

Преди време писах за термоострова и човек лесно може да забележи, че градските температури са малко по-високи в сравнение с около градските. Това най-вече се дължи на уличния трафик и генерирането на озон над града. Този озон не е онзи озон дето го няма в озоновата дупка, защото онзи дето го няма е проблем, ама и този дето го има над града също е проблем - нещо подобно на холестерола, всяко нещо трябва да си е на мястото си.

Тази гора ще намали донякъде ефекта на Софийския термоостров, но по-важното е че ме подсети за легендата на Хан Кубрат, където всички заедно са много по-силни отколкото една единствена клонка, колкото и силна да е тя. Утре ще пиша за Хан Кубрат, но наличието на стотици хиляди дървета около София малко ме зарадва и нищо чудно и в други големи градове също да се появят подобни неща на Софийската гора.