Този сайт използва добре известните бисквитки.

Малък вулкан

10 Май 2010 / 21:12 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

По принцип на всяко десето число в месеца излизат сметките за концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата и след като днес е 10 Май с нетърпение очаквах тази дата, тъй-като ме интересуваше дали концентрацията ще се повиши вследствие на изригналия вулкан в Ирландия дето има много сложно име за написване.

Така през месец май излизат средните данни за Април и показват концентрация от 392.39 ppm, което би могло да се разгледа като вид световен рекорд, но след като концентрацията на въглероден двуокис следващият Май със сигурност ще е по-висока, то в момента никой не си прави усилията да пише за този световен рекорд в книгата на Гинес.

Естествено в книгата на Гинес може ида пише разни неща за тези световни рекорди, но след като не съм я прочел не мога да твърдя, че това е истина. Любопитният факт, е че през последните няколко години през всеки месец Април концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата надхвърля с 1 ppm месец Март, което тази година не се случва въпреки изригналия вулкан, които вся хаос по летищата и не позволи на много самолети да предоставят безвъзмездно на атмосферата въглероден двуокис.

Разбира се сериозна причина за този факт може и да играе по-интензивната фотосинтеза, но засега няма статистически данни за нивата на фотосинтеза, които могат да бъдат усредени след като се вземат предвид средните температури в северното полукълбо и по-точно в тези райони с голям интензитет на фотосинтезата.

Засега според мен един вулкан колкото и много въглероден двуокис да изхвърля през Април, месечната сметка излизаща през Май не надвишава много сериозно концентрацията на въглероден двуокис. С други думи изглежда вулканите имат сериозен принос към парниковите газове в атмосферата, да не говорим че точно този вулкан с много сложно име изпрати и доста големи количества вода, която е един много сериозен парников газ, защото поразтопи известно количество лед от ледника намиращ се над него.

Изглежда че един вулкан не може да направи дори и един ppm без наша помощ, а за последните десетилетия ние сме направили повече от 70. С други думи за да имат реален принос изригването на вулкани към проблема глобално затопляне ще е необходимо поне 200 от тях да изригнат без ние да правим каквито и да е парникови газове и ще достигнем същите нива на парникови газове.

Естествено изригнат ли 200 вулкана наведнъж глобалното затопляне ще ни е най-малкия проблем. С това мисля, че темата изригване на вулкан или вулкани като причина за глобалното затопляне не бива да се смята като сериозен аргумент.

Що се отнася до изригването на вулкани напоследък си мисля, че причина за това е слънцето, въпреки че има хора, които са гледали някакъв холивудски екшън-фантастика, където края на живота на земята се свързва с висока активност на слънцето и някакъв календар на Маите.

От една страна както всеки един календар и този календар на Маите свършва и случайно или не той свършва точно през 2012 година. Мисля че някой хора гледат прекалено много филми и даже започват да се вживяват в тях, така както са се вживявали в Емил от Льонеберя.

Календара на Маите може би свършва, но всеки календар е измислен от човек за да си измерва времето и след като свърши един календар се появява друг. Слънцето в същото време може би има някаква сериозна роля в изригването на вулкани, тъй-като вече започвам да подозирам тази негова роля предполагам, че някой преди мен вече дори я е осъзнал, а след това я е споделил с някой холивудски режисьор, които пък е намерил добър начин за изкарване на пари.

Всички тези холивудски филми са направени за забавление на хората и човек не бива да се вживява в тях, нито пък да ги приема като нещо с което може да се предсказва бъдещето, но от началото на тази година започнах да следя внимателно поведението на слънцето, защото то е следващият виновник за глобалното затопляне.

Един много стар виц гласи, че ако си сгафил някъде е добре да намериш друг виновник за гафа си, но след като следя поведението на слънцето ми се струва, че когато слънчевият вятър е много бърз се случва или голямо земетресения или изригване на вулкан.

Не мога да твърдя че тази моя теза е самата истина, но май има нещо във връзката активност на слънцето и гео активност, защото слънчевият вятър през тази година беше три пъти с много високи стойности и първо станаха големи земетресения в южна Америка, а след това изригна един вулкан.

Разбира се дали има някаква истина в това не мога да твърдя, но смятам да продължа да следя активността на слънцето защото дали връзката между активността на слънцето и вулканите наистина съществува наистина ме заинтригува.

В същото време не искам някой, когато чете този текст да си направи погрешни изводи по начина по който други хора гледащи холивудски филми си ги правят, че моите съмнения са меродавни или научно обосновани. Няма и грам научна истина в тях а само подозрения, които се нуждаят от по-сериозно изследване., въпреки че е възможно и да се окажат пълна глупост.

Все пак концентрацията на въглероден двуокис през април е най-висока откакто се водят статистики за тази концентрация, но през Май зелената част на северното полукълбо се събужда и донякъде ще компенсира тази концентрация. За съжаление тя няма да се върне на нива от преди 50 години, дори и да изригнат много вулкани, които да са причината много самолети да останат на земята.