Този сайт използва добре известните бисквитки.

Добри и лоши новини

25 Януари 2011 / 11:45 | Автор: dkolov | Категория: Моите мисли

Ей забравил съм да си поставя моите мисли относно някой новини в края на миналата седмица, пък планираното количеството японски слънчеви колектори за ток в България междувременно малко понамаля, както и понамаляха цените на петрола.

Новините винаги са положителни и отрицателни и след като не мога да задам въпроса с лошата ли новина да започна или с добрата, ще прекарам всички новини в случаен ред от гледна точка на тяхното положително или отрицателно качество.

Понеже съм оптимист, ще започна с малко добри новини, че май ще ни инсталират японски слънчеви колектори за ток и това начинание ще е голямо и в него ще е заангажиран не само един голям японски производител, но и част от японското правителство. Засега всичко това е само новина, но определено ако Тошиба наистина иска да строи огромна слънчева електроцентрала в Ямбол нещата ще са много добре, защото това показва че хем някой иска да инвестира, хем няма да създаваме парникови газове.

Трябва много работа една идея изпълнена с оптимизъм да се превърне в реалност, но повече японски компании много добре знаят как да направят нещо и ако все пак някой успее наистина да ги привлече това ще е много добре.

Слънчевите колектори за ток са един от начините да създаваме енергия без да създаваме проблеми в околната среда, глупости ние не я създаваме а просто я черпим, но това е друга тема, основната пречка пред слънчевите колектори за ток досега беше ниското потребление, което изведнъж стана прекалено високо и това доведе до два проблема.

Ниското потребление на слънчеви колектори за ток предполага и по-малки инвестиции в областта водещо до високи средни производствени разходи и слаби иновации. След това преминахме в другата крайност - високо потребление и високи инвестиции не отговарящи на пазарното предлагане, т.е. невъзможност то да се задоволи, което разбира се по правилата на икономиката отново води до високи цени.

Тази година може да е по-добра от гледна точка на използването на слънчеви колектори за ток, тъй-като мощностите вече са добре поставени, а търсенето може леко да се приближи към предлагането, защото Германия ще намали субсидиите за монтаж на слънчеви колектори за ток в самата нея, тъй-като плана за миналата година е преизпълнен и това преизпълнение води до по-високи цени като цяло заради високото търсене.

Високи цени на слънчевите колектори за ток донякъде се дължат на невъзможността на индустрията да отговори на търсенето, защото не е много лесно изведнъж да се построят достатъчно заводи за производство на допълнително количество силициеви кристали.

Силиция е много евтин, дори повече от евтин защото се намира в изобилие по цялата планета, но след като много хора добре осъзнават, че използването на енергия по старомоден начин няма никакво бъдеще от гледна точка на околната среда, производителите трудно могат изведнъж да отговорят на самото търсене.

Това в края на краищата води до прекомерно високи цени. Все пак високите цени са стимул за нови инвестиции, така високите цени могат да се заплатят с повече интерес в областта от страна на инвеститорите, което в близко бъдеще да направи слънчевите колектори за ток един от най-евтиния източник на енергия.

Енергията от слънцето е малко променлива защото земята се върти и не винаги грее слънце, но все пак веднъж уловена тази енергия след това винаги има възможност да се мисли за нейното интегриране.

По важното в края на краищата, че има известно желание някой японски и други компании да инвестират в България по този начин и ако тези проекти се изпълнят по учебник дори е възможно да се появят и други, не само в областта на възобновяемите източници на енергия, а това си е много добре защото повдига икономиката и създава работни места.

Една от лошите новини е че цял камион натоварен с хартия е взел че е изгорял и не мога да преценя дали някой отчита създаването на парникови газове от такива дребни инциденти от гледна точка на околната среда. Мисля си за това защото малките камъчета могат да обърнат каручката, тъй-като не вярвам в никой климатичен модел да са заложени случайни локални събития със слабо отражение върху цялостната концентрация на въглероден двуокис в атмосферата.

Предполагам, че в такива моменти всички модели се дънят и е необходима до настройка в техните първоначални условия, което някой ден може да ни изненада в какви условия сме попаднали. Не само това, но и червения цвят на морето около Варна в края на миналата година се дължал на фитоплантон.

Заглавието на новината е малко некоректна, защото всъщност това не било фито планктон, а зоо планктон. Всъщност в самата новина пише, че това дори не е зоо планктон, ами планктон който създава нефт и отгоре на всичко ние сме взели и сме го почистили. Малко гадничко цял свят се бори за нефт, пък до Варна са дошли организми които го създават и ние сме взели, че сме ги събрали и изхвърлили.

Ако наистина има такива организми, които създават нефт в съвременния свят щеше да е много по-добра идея да ги отглеждаме, защото този нефт щеше да е възобновяем източник на енергия. Изглежда пак не сме разбрали в каква ситуация се намираме и не е много ясно дали изобщо това е бил фито планктон, зоо планктон или планктон който създава нефт, но при всички случай ако този планктон създаваше нефт бих казал че щеше да е по-добре да не го унищожаваме, ами да си го отглеждаме.

Доста неразумно сме постъпили, ако в тази новина пише нещо вярно защото ако има нефтообразуващ планктон около Варна със сегашните растящи цени на този ресурс какво по-хубаво да искаме - възобновяема енергия в условия на растящи цени. Не бях чувал, че има планктон който може да произвежда нефт, но от друга страна това предполага че има много сериозни климатични промени, които водят до по-топли води в черно море, които от своя страна са причина за завъждането на организми не обитаващи тези земи.

Въпреки всичко ще е добре да не се надяваме да завъдим микроорганизми, които произвеждат нефт, а да вложим повече усилия в инвертирането на японски и други технологии, които не създават проблеми в околната среда.