Този сайт използва добре известните бисквитки.

Пак нов принтер

10 Март 2010 / 09:29 | Автор: dkolov | Категория: Случки в моя живот

Вчера пак получих поръчка за нов принтер в офиса! Наскоро се сетих колко дървета се превръщат на листове хартия, а след това попадат в някой принтер - по нататъшната им съдба е малко неясна. Не мога да разбера какво толкова важно се печата и даже реших да направя малко проучване, тъй-като смятам че тези бели листа веднъж преминали през принтера нямат много дълъг живот. Почти съм уверен, че през всички принтери преминава много малко стойностна информация и голяма част от тези листа се оказват в коша за боклук.

Гледах че технологиите за производство на хартия позволяват от масата на едно дърво само 50% да се превърне в бели листове хартия. Има и друга технология, която позволява 90% от масата да стане на хартия, но тази хартия е некачествена и си променя цвета с времето, което не е вярно за хартията преминаваща през принтер.

Порових се в интернет и разбрах, че от едно дърво дебело 30 сантиметра в диаметър и високо 18 метра могат да се направят по груби сметки около 80 000 листа хартия за принтер или фотокопирна машина със стандартни размери A4. На пръв поглед цифрата изглежда огромна, но едно такова дърво расте в рамките на 30 години, а не е сигурно дали докато пишех тази статия вече поне едно не е преминало през всички принтери в България.

Подозирам че времето за живот на един лист хартия веднъж преминал през принтер е доста кратък подобно на този показан на снимката. По време на днешният обяд в заведението имаше някаква, да го нарека реклама за семинар отпечатана на лист A4. Единият лист явно изобщо не е достигнал и никога няма да достигне до някой човек и да изпълни предназначението. Останалите му събратя ще са актуални едва един ден, защото този семинар ще е утре и предполагам след това ще отидат в кофата за боклук.

Тази сутрин отново имах опонент на тема глобално затопляне, които ми показваше една статия в интернет изтъкваща всичко друго като причина за глобално затопляне, само не и човешката дейност. В статията пишеше буквално има друга причина за глобалното затопляне , само дето не я знам!

По принцип не споря, че е възможно да има друга причина за глобалното затопляне, но все пак изсичането на дървета за еднократна употреба ми се струва една доста сериозна причина, защото тези дървета скоро няма да превръщат въглеродният двуокис в кислород и вода.

За мен рязането на дървета, които са естественият пречистващ филтър на планетата, с единствената цел да се направят безсмислени листове хартия, които да преминат през някой принтер и след това да се окажат в коша за боклук е нещо, което би имало някакъв ефект върху баланса на системата.

Мисля че вече бях писал за листовете с реклами, които всеки ден човек може да намери в своята поща. Те са нещо като вид спам и две седмици след като започнах тази статия видях как се справят хората с този спам - направо ги събират в някакъв стар кашон, без дори и да им обърнат внимание.

Предполагам, че тези реклами се печатат на някакъв професионален принтер, но крайният резултат е безсмислено отсечени дървета. Тези реклами да си кажа доста ме дразнят, но в края на краищата създават заетост. От друга страна си мисля дали не съществува по-добър начин тези пари да се изхарчат, защото в края на краищата подозирам, че ефекта от тези реклами е минимален и едва ли оправдава средства.

Възможно е и да ги оправдава, защото хората не биха си правили труда да печатат я на принтер, я на нещо други рекламни листовки, които да поставят в пощата на хората, но всичко това най-вероятно има много ниска ефективност. Мисля си че е необходимо да се отпечатат стотици повече листовки, за да може една единствена да доведе някой клиент в рекламиращата фирма.