Този сайт използва добре известните бисквитки.

Kоледна елха

9 Декември 2010 / 16:15 | Автор: dkolov | Категория: Коледна елха

Вече си имам нова коледна елха, ама не бутафорна направена от пластмаса нито пък отсечена и временно препарирана, а истинска жива коледна елха. Вече си седи на терасата, защото след като е жива ще е добре да посрещне първия сняг, който се очаква да ни навести тази нощ.

Всъщност важно е една жива коледна елха да си стои при нормални външни температури за да не се наруши нейния жизнен цикъл, а след Коледа да се засади. Новата коледна елха е някакъв нов модел, т.е. различава се от предишната ми коледна елха , която купих миналата година и когато я купувах гледах че се води "Пицея Оморика", което на обикновен език би трябвало да означава сръбски смърч.

Миналогодишната елха пак беше смърч, ама сигурно е някакъв друг вид смърч и след като я засадих разбрах че трудно оцелява в силно запрашени градски условия. Всъщност оцелява си доста добре засега, но има някаква видима разлика между двата вида елхи и се надявам и новата ми коледна елха да оцелее в началото на живота си, а след това тя сама ще си се развива както всяко друго нещо на този свят.

За новата коледна елха даже купих изкуствена трева за да стои на зелено. Шегувам се разбира се защото изкуствената трева я купих за да я поставя на терасата и с това да постигна малко по-добра топло изолация. Моята тераса не е правена по-съвременните норми за строителство и предполагам, че има много загуби на топлина от там.

Така няколко милиметра полипропилен със сигурност ще ограничи загубата на топлина от долната плоча, само дето не ми е ясно все още дали има някакъв смисъл от цялата работа защото проводимостта на попипропилена е колкото на стоманата и алуминия. Все пак направен във вид на изкуствена трева задържа малко въздух, който пък е идеален изолатор и тъй-като е доста евтин мисля че засега това е едно малко решение за намаляване на сметката ми за електрически ток или поне ще ми е малко по-топло без да влагам допълнителни средства в тежката зима, която всички очакват.

Ако не е много достатъчно винаги мога да поставя нещо под самата изкуствена трева, което да ограничи трансфера без да се вижда и всичко това не изисква нито кой знае какви усилия нито пък търсене на майстори, който да извършват необходимите действия. Засега обаче на изкуствената трева стои истинска коледна елха.

По теоретични сметки от тази тераса в площ малко над 4 квадратни метра би трябвало да бяга поне по-един киловат на час когато навън е около нула градуса, което ми се струва доста защото за един месец това са си почти 1000 киловата, които или трябва да ги добавям или трябва да стоя на студено, да не говоря че целия апартамент има нужда от два киловата за да е топъл.

С други думи ще мога да отрежа на половина разхода си ако този малък експеримент излезе успешен. В сегашното строителство мисля че стандартно се поставя топло изолация на терасите, но преди години, когато петрола беше с ниски цени никой не е мислил да слага топло изолация на фасадата, да не говорим за терасата.

Проблема е че понеже е твърде прашно в София и всяка седмица на терасата се образува слой от пепел, който не ми е ясно как ще го махам от изкуствената трева, но по-важното е да спестя малко енергия пък после ще мисля и за това.