Този сайт използва добре известните бисквитки.

Обсъдих глобалното затопляне тази вечер

24 Ноември 2009 / 20:10 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Разговора дойде от друга тема, защото един приятел ме попита дали все още използвам една моя стара идея за отопление, която топли вода с климатик. В интерес на истината идеята не моя, а просто я реализирах на практика в къщи, но по-важното е че му отговорих, че вече не я използвам защото в момента няма нужда.

Не я използвам защото тази зима е топла и все още нямам нужда от отопление и вметнах че сме в глобално затопляне. Моят приятел започна да ме убеждава че такива неща винаги е имало, и проблема с глобалното затопляне е малко преувеличен. Забравих да изтъкна като аргумент че шапките се разтопяват и скоро нищо чудно да няма бели мечки.

Съгласен съм донякъде че истинските причини за глобалното затопляне може и да съвсем други, а не тези които изтъкват учените, но факта си е факт земята се затопля и би трябвало да се намерят истинските причини и да вземат мерки, защото не мисля че можем с лекота да кажем - ей виж такива неща винаги е имало и това не е проблем.

Проблем има и не трябва да се омаловажава, независимо дали причините за този проблем са колите, кравите или нещо друго за което още не знаем. Липсата на категоричност от страна на големи страни като САЩ и Русия да се включат навреме в борбата с глобалното затопляне, беше един от аргументите на моят приятел, но аз що отдавам на решение при избор на по-малкото зло, защото САЩ трудно може бързо да промени своята икономика в насока на по-малко парникови газове. И все пак точно в САЩ най-усилено се работи за използване на електрически коли, затова не мисля че хората които управляват тази държава не са ангажирани с проблема.

По големият проблем е осъзнаването на проблема от всеки един човек, че този проблем съществува и е много вероятно горенето на природни изкопаеми и изсичане на гори да е една от причините за глобалното затопляне. Това се опитах да обясня на моят приятел, защото както всеки един друг проблем и този със сигурност е породен от комплекс от фактори и освен огромното количество въглероден двуокис е възможно и да има и друга причина.

Не знам дали някой си спомня добре, но в началото на седемдесетте години, когато учените забелязват повишението на средните температури решават че причината за това е масово използвани химични съединения в климатици и дезодоранти. На малко по-късен етап осъзнават, че и други вещества също могат да задържат топлина на земята и със сигурност за пълно познаване на проблема са необходими години, но лично мое мнение е че една от причината за по-високите температури са високите нива на въглероден двуокис и метан.

Нищо чудно след години да бъде намерен и друг фактор, но е добре до този момент да се реши това което знаем за сега и в същото време да търсим дали няма и още някаква друга причина. Климата на земята е много сложна система, която се подчинява на теорията на хаоса (малко странно нещо да се подчинява на хаоса, но има и такава теория).

Самата теория е доста сложна, но и в същото време доста стара, в смисъл че е развита за първи път от древните китайци преди хиляди години. Дори всичката наука и най-модерните компютри предоставят модели, които не са до там точни, въпреки че има много голяма разлика в прогнозата за времето от преди 20 години и сегашната, т.е. моделите и компютрите са се развили малко.

В интерес на истината първоначално теорията се развива на тезата че дори и малки промени на едно място могат да доведат до катаклизми на друго. Т.е. така наречения ефект на пеперудата. Ефекта на пеперудата идва точно от Китай, но едва в средата на 20-ти век мисля че Лоренц, но може и да лъжа, облича теорията в математика.

Затова е възможно едно много дребно действие да реши този огромен проблем някой ден, но засега единственото което може да се направи е да се ограничи създаването на парникови газове от самите нас. Това трябва да бъде много добре осъзнато, въпреки че може да наподобява пускането на кръв от старите лекари от преди повече от сто години.

Просто това нещо което трябва да се направи, защото никой няма по-добра идея в момента. За съжаление няма алтернатива на това решение. Всъщност една алтернатива е нищо да не се прави, но не мисля че това е правилният начин.