Този сайт използва добре известните бисквитки.

Глобално затопляне

1 Март 2011 / 14:42 | Автор: dkolov | Категория: Глобално затопляне

Повишението на температурите през изминалата седмица на водите около екватора е по-скоро минимално, но все пак тенденцията да не се сбъднат сегашните компютърни прогнози за развитието на Ла Ниня продължава да показва, че вървим добре.

Все пак е добре Ла Ниня малко да позатихне, защото тя донесе както много дъжд на много места, така и прекалено суша вследствие на което много количества парникови газове си останаха и продължават да остават в атмосферата. Засега повишението на температурите е минимално в двете средни зони с по 0.1 градуса, а първата зона е поспаднала с 0.5 най-вероятно защото водите са се преместили на запад, тъй-като ветровете на екватора общо взето духат от изток на запад основно заради въртенето на земята.

Както подозирам от известно време много малко е човешкото влияние върху околната среда, но това малко е напълно достатъчно околната среда да ни се отблагодари подобаващо. Много хора все още смятат, че човешкото влияние върху околната среда е минимално и това донякъде е така, но проблема е че самото влияние се натрупва, а малкото води до големи неща.

Натрупаното влияние се вижда в депозита от парникови газове, които си създаваме в атмосферата - малко по-малко събираме на депозит, неща които са причина за промени в климата усилващи доста ефектът от направеното от човек.

Не че и преди това не е имало Ла Ниня, но малко факти за 2010 които събрах от интернет. 2010 общ взето е била най-топлата година в северното полукълбо и единствено Ла Ниня може би е причина същото да не е валидно и за южното полукълбо, което в крайна сметка да направи 2010 най-топлата година откакто човек изобщо измерва такива неща.

Сушата по света е тотална и повсеместна с изключение на малки региони от сорта на Австралия, Бразилия и Централната част на САЩ където пък валежите през Януари са били толкова интензивни, че в Австралия повече от сто години не е виждано такова нещо.

Сушата и наводненията със сигурност са създали сериозни предпоставки за подтискането на фотосинтезата, но може би най-големия проблем беше тежката зима заради, която много тонове въглероден двуокис замина в атмосферата и то не за друго, а заради достатъчно добри условия за климатични промени.

Може би заради тези прояви на климатични промени зимата в САЩ, и Европа демонстрира какво е истински студ и сериозни нужди от отопление, но с това не свършва всичко защото тази зима е била най-тежката в Китай след 1977.

С други думи на много света по-света климата на земята създаде голям студ и накара много хора да използват повече природни изкопаеми за да си подсигурят отопление, а вследствие на това отопление депозита с въглероден двуокис в атмосферата ще се повиши с малко за да може някой ден нещата да са още малко по-странни от обичайното.

Така сегашната Ла Ниня беше предпоставка за големи суши по света , което доведе до липсата на достатъчно ефективна фотосинтеза, множество горски пожари, които да върнат в атмосферата известно количество въглероден двуокис, който стои на склад в екосистемите и засилени нужди от отопление водещи до още повече количества въглероден двуокис в атмосферата на земята.

Месечната справка за концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата през Февруари най-вероятно ще се появи следващата седмица, но почти е сигурно че през март ще достигнем исторически нива невиждани поне от няколкостотин хиляди години.

Предполагам, че тези рекорди ще продължат и през следващите няколко години, но по-важното е че каквото замине на депозит в атмосферата може да е малко, но след като се случва всеки ден то си се натрупва, а върху него даже има и лихви.

Може би активността на слънцето донякъде причина много хора да не виждат директна връзка между парниковите газове и климатичните промени, защото има години през които слънчевата активност е по-ниска и обратно. Дори в момента мисля, че водите на океана не се затоплиха толкова силно през миналата седмица просто защото слънцето си почиваше или по-скоро активните му зони са на противоположната страна, но ние не можем да разчитаме слънцето да е постоянно слабо.

В интерес на истината дори и когато слънцето беше в своя минимум температурите си бележеха рекорди и 2007 година беше една от най-топлите от много времена, а какво остава за годините през, които има слънчев максимум.

Нищо не остава просто нищо чудно някой от тези хора, които не са убедени в глобалното затопляне и климатичните промени да осъзнаят доколко е погрешно тяхното схващане за света, защото със думи не винаги би могло да се постигне това, което може да се постигне с нагледни средства - просто различен вид човешко мислене.